Bu çerçevede, gelirlerini kayıt dışı bırakan kişilere yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 ve 2023 yıllarında bu alanda faaliyet gösteren kişilere yönelik denetimlerini hızlandırarak, kayıt dışı kazançları ortaya çıkarmayı hedefliyor.

12 bin liranız hazır: Kadınları sevindirecek ödeme duyuruldu 12 bin liranız hazır: Kadınları sevindirecek ödeme duyuruldu

Kolay Vergilendirme Yöntemi Devrede

Sosyal medya üzerinden gelir elde edenler için 2023 yılında yapılan düzenleme ile kolay vergilendirme yöntemi getirilmişti. Bu kapsamda, internet ortamında bireysel kurs, eğitim, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayanların, vergi dairesinden alacakları bir istisna belgesi ile banka hesapları üzerinden işlem yapmaları gerekiyor. Bankalar, bu hesaplara yatırılan tutarlardan yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapıyor. 2024 yılı için belirlenen 3 milyon lira gelir sınırını aşmayan kazançlar için bu kesinti nihai vergi olarak kabul ediliyor. Ancak kazançlar bu sınırı aşarsa yıllık beyanname zorunluluğu doğuyor.

Bakan Şimşek: "Vergi Uyumunu Artırıyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılık mesajı verdi. Vergilendirilmeyen alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Şimşek, "Vergi bilincini artırmaya yönelik adımlar atarken, denetimleri de kesintisiz sürdüreceğiz. Kayıt dışı kazançlarını beyan edenler daha düşük cezalarla karşılaşacak, uyumsuz davranan mükellefler ise vergi incelemesine tabi tutulacak" dedi.

Şimşek ayrıca, kayıt altına alınan gelirlerin ülke ekonomisinin istikrarı ve vatandaşların refahı için kullanılacağını ifade etti.

Kaynak: AA