Bakırın mutfaktan çıkıp süs eşyası olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan 15 bakır ustası, bölgede yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan bakırcılık mesleğini yaşatmak için teknolojiye direniyor.
Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, kentin 14. yüzyılda göçebe Yörükler tarafından kurulduğunu ve Yörüklerin bir kolunun Kavaklıdere'de bakırcılık sanatını geliştirdiklerini söyledi.
Önceki yıllarda bölgede yaşayan insanların büyük bölümünün geçimini bakırcılık mesleğinden sağladığını belirten Demir, "Yörede yaşayan Yörükler, hayvanlardan elde ettikleri süt, yoğurt gibi malzemelerin kaynatılması, taşınması ve başka bölgelere nakliyesi amacıyla el emeği ile yapılan bakır kaplar kullanmışlar. Bakır ev eşyalarına olan yoğun ilgi nedeniyle bölgede çok sayıda bakır ustası yetişmiş. Kavaklıdere'de üretilen bakır malzemeler Ege bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerine taşınarak satışa sunulmuş" dedi.
BAKIR USTALARI TEKNOLOJİYE DİRENİYORLAR
Kavaklıdere Belediye Başkanı Demir, Kavaklıdere'de bakırcılığın geçmişinin 1960’lı yıllara dayandığını ve 1980'li yıllara kadar sayıları 200'ü bulan bakır ustalarının artık çırak bulmakta zorlandığını anlatarak, Muğla'da sadece Kavaklıdere ilçesinde mesleklerini sürdürmeye çalışan son bakır ustalarının da teknolojiye direndiğini söyledi.
Kavaklıdere'de bakırcılık mesleğini sürdüren 15 kişi kaldığına işaret eden Demir, "Cam ve porselenlerin mutfağımıza girmesiyle birlikte bakırcılık önemini kaybetmiş artık daha çok eskinin yenilenmesiyle turisttik hediye amaçlı eşya olarak satışı yapılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 100 kişi bu ustaların ürettiği bakır ürünlerin satışını yaparak geçimini sağlıyor. Türkiye'de mutfakların vazgeçilmezi bakır eşyalar bugün bu mesleği devam ettirecek genç ustaları bulmakta zorlanıyor" diye konuştu.
Demir, bakırcılığın ilçelerinde desteklenmesi için Muğla Valiliği, GEKA ve farklı kurumlarla çalışmalar yaptıklarını da anlattı.
KAYBOLAN BAKIRCILIĞIN EN YAŞLI USTASI
Kavaklıdere’de çocukluğundan beri bakırcılık mesleğini yaptığını anlatan 72 Yaşındaki Celal Köroğlu , 10 yaşından itibaren Bakır ustalarının yanında çıraklık yapmaya başladığını ve bakırcılık mesleğinin atalarından kendilerine miras kaldığını ve mesleği yaşatmaya çalıştıklarını anlatarak, şunları söyledi:
"Bakırı döverek şekil veren ustalardan ilçemizde az sayıda kişi kaldı. Bir süre sonra bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Biz ata mirası 300 yıllık geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bakır artık mutfak sektöründen çıktı hediyelik eşya olarak vitrinlere girdi. Dolayısıyla biz de artık bu yönde çalışma yapıyoruz. Natürel, otantik eserleri bakıra işleyerek müşterilerin istekleri doğrultusunda üretim yapıyoruz. Bakırdan ibrikler, tabaklar, kahve fincanları ve hediyelik eşyalar yapıyoruz.
Osmanlı dönemindeki mutfak eşyaları ile dekoratif olarak kullanılmış eserler üretiyoruz ve özellikle turistlerden yoğun ilgi görüyor. Muğla'nın turizm bölgesinde yer alması da bizim için çok büyük bir avantaj”
BAKIRCILIĞIN SON TEMSİLCİLERİ TEKNOLOJİYE DİRENİYOR
Muğla’nın Kavaklıdere ilçesindeki bakır ustaları, gelişen teknolojiye rağmen mesleklerini sürdürüyor.
Kavaklıdere ilçesindeki bakırcılar, baba yadigârı mesleklerini elektronik makine kullanmadan sürdürmeye devam ediyor. İlçede kalan son bakır ustalarının gelişen teknolojiye rağmen el işçiliği ile mesleklerini sürdürüyor.
Günümüzde, ilçede çok az sayıda kalan bakır ustaları, kendi atölyelerinde mesleklerini yaşatıyorlar.
Mesleğe başladıklarında mutfak eşyalarını üretimi yapan ustalar, günümüzde hediyelik eşya ve süs eşyaları yapıyor. Elektronik makine kullanmayan bakır ustaları, çekiç ve tokmak ile bakır levhaları açma toplama usulü ile şekillendiriyor.
Mesleğin son temsilcileri açma toplama usulü ile yaptıkları eşyaların üzerinde el işçiliği ile süsleme yapıyorlar. İlçede yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan bakırcılık, günümüzde çok az sayıda usta tarafından yaşatılıyor. Mesleğe başladıklarında ev eşyaları yaptıklarını belirten ustalar, günümüzde ise süs eşyaları yaparak mesleklerini sürdürdüklerini dile getiriyorlar.