MUSTAFA İNCİ- Muğla bölgesinde çok sayıda 1’inci derece SİT bölgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2’inci ya da 3’üncü derece SİT kapsamına alınıyor. Bakanlığın bu kararı SİT bölgelerinde yaşayan vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Bazı sivil toplum örgütleri ise SİT alanlarının imara açılması bölgelerin beton yığınına dönüşmesi anlamına geldiğini savundu.

SİT yeniden yapılandırılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak için kurumların bilgisine sunulan Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı bir kemsi memnun ederken bir kemsin de tepkisine neden oldu. Bakanlığın hazırladığı öneri planında Bodrum Yarımadasında ve Gökova Körfezinde birinci derece Doğal Sit Alanı’ndan 2. ve 3. Derece doğal sit alanlarına dönüştürülmek hedefleniyor.

Vatandaş memnun oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının SİT alanlarıyla ilgili öneri planı SİT bölgelerinde yaşayan vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılaştı. SİT bölgelerinde yaşayan vatandaşlar “ Bizler bu bölgelerde dünyaya geldik. Ancak dört bir tarafımız SİT alanı. Ev yapamıyoruz. Tek göz evlerde yaşamak zorunda kalıyoruz. Çocuklarımızı evlendirsek başlarını sokacak bir ev yapamıyoruz. SİT alanı diye bir tuvalet dahi yapmamıza izin vermiyorlar. SİT yüzünden burada yaşayan insan sayısı her geçen gün azalıyor. İnsanların başlarını sokacak ev yapmalarına izin vermeyip burayı koruyacağız diyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu uygulamasından çok memnunuz. En azından çocuklarımız evlendiği zaman başlarını sokacak bir ev yapabileceğiz” dediler.

Karara karşı çıkanlar da var

Harita ve Kadastro Mühendisleri Bodrum Temsilcisi yardımcısı Levent Kalyon “Bodrum ilçe merkezinin şu andaki yerleşim alanı yaklaşık 900 hektar iken yeni yapılaşmaya açılanacak doğal sit alanları için hazırlanan planlarda bu oranın tam 5340 hektarın olduğunu gördük. Bunların içerisinde 3627 hektar 1. Derece doğal sit alanından 2. Dereceye ,300 hektar alan 1. Derece doğal sit alanından 3. Derece doğal sit alanına ve 1413 hektar alan ise 2. Derece doğal sit alanından 3. Derece doğal sit alanına dönüştürülerek yapılaşmanın ve rantın önü açılmış durumda” dedi.

Muğla’da “Gençlik Hizmetlerinde Yerinde Rehberlik” Programı Düzenlendi Muğla’da “Gençlik Hizmetlerinde Yerinde Rehberlik” Programı Düzenlendi

İmara açılacak olan yerler

Akbük koyunun tamamı, Akyakma koyunun tamamı,. Sedir Adası. Çamlı köyü, Köpek balıklarının üreme koyu olan Boncuk koyu, İngiliz koyu, Okluk koyu, CEVAT KALFAGöllü Ada, Yedi Adalar. Tuzla koyu, Kisebükü koyu, Çökertme, Mazı, Karacasögüt koyu, Buzağı otu koyu, Ören, Zeytinlik plajı, Karya Yolu, Sarnıç, Kıran Koyu. Bodrum Yarımadasında ise Adalıyalı Meşelik mevkii, Gündoğaün Küçükbük mevkii, İçmeler mevkii Kargıcık koyu, Kızılağaç mahallesi iç kısımları, Torba mahallesi USuluk koyu, Kaynar Burnu, Zeytinli burun, Duvarlı tarla burnu, Yavansu burnu, Bodrum-Milas karayolu arasında kalan Güvercinlik –Bodrum arası, Gündoğan mahallesi Çomça Burun, Kızılburun, Demir, Gökburun, Türkbükü Kanlı kaya mevkii, Bitez mahallesi Adaboğazı Gümbet ve Bitez koyuna bakan taraflar, Eskiçeşme Mahallesi, İnceburun, Haremtan koyu, Değirmen burnu, İnce Burun, Koca Burun Topan ve Taban Tepeleri,Kara Ada., Orak adası,Küçük Orak adası, Çamlık köyü karayolu arası, Konacık mahallessined Pedasa ve Çırkan bölgesi, Yalıkavak mahallesinde Küdür yarımadası.

Editör: Gazete Muğla