Sivas’ın yöresel lezzetlerinden biri olan kelle, özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Kuzu ya da koyun başı, özenle temizlenip taş fırında saatlerce pişirilerek yaklaşık 14 saatte hazırlanıyor.
Uzun süre kaynatılarak yumuşatılan kelle, soğuk kış günlerinde enerji verici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğiyle sıklıkla tercih ediliyor.
Pişirilen kelleler, balta ile ortadan ikiye ayrılarak servis ediliyor. Sivas’ı ziyaret eden turistler de bu lezzeti tatmadan şehirden ayrılmıyor. Yüzde 100 doğal olan kelle, ortalama 300 TL’den satışa sunuluyor. Sabah erken saatlerde kelle yiyen vatandaşlar ise akşama kadar tok kalıyor.
“Kellenin Sevdalıları Var”
Kelle ustası Eren Sönmez, kelleye olan ilginin arttığını belirterek, "Kış geldi, kellecilerin sezonu açıldı. Talep arttı ama kesimler az olduğu için fiyatlar yükseldi. Şu an kelle ortalama 300 liradan satılıyor. Kelle paça çorbası 200 lira olsa da, insanlar kelleyi daha makul görüyor. Kelleyi bazen bir kişi bile yiyebiliyor, dört kişi de yiyebiliyor.
Yüzde 100 doğal olan bu lezzeti sevenler var. 8 ila 10 saatlik pişirme süresinin ardından, kellelerin dinlenmesi gerekiyor. Her şey bir anda olup bitmiyor, kelleler ortalama 13-14 saatte hazır oluyor" dedi
"Kelleyi Yedikten Sonra Akşama Kadar Tok Kalırsın"
Kelleyi yiyenlerin akşama kadar tok kaldığını söyleyen Cevdet Kaya, "Kelle, Sivas’ımızın kahvaltılarında olmazsa olmazlardan biri. Ben 200 liraya çorba yerine 300 liraya kelle yemeyi tercih ederim. Çorba doyurucu olsa da, kelle bambaşka bir lezzet. Kelleyi yedikten sonra akşama kadar tok kalırsın" şeklinde konuştu.
“Çorba Karın Doyurmaz, Kelle Daha Doyurucudur”
Hasan Eper, kelleyi tercih ettiğini belirterek, "Geçenlerde bir tane kesilmiş kelle almak için kasaba gittim. Kasapta pişmemiş kelle 230 lira. 300 lira pişmiş kelle için normal bir fiyat. Çorba karın doyurmaz, kelle daha doyurucudur" dedi.
“Fiyatlarda Biraz Artış Var Ancak Kelle Çok Lezzetli”
Alaattin Kuzu da fiyatlardaki artışa değinerek, "Fiyatlarda biraz artış var ama kelle çok lezzetli. Bir tabak çorba 200-300 lira olsa da, tam doymuyorsun. Kelle yemek daha mantıklı geliyor. Bir tabak çorbanın 200 lira olduğu yerde, kellenin 300 lira olması normal" ifadelerini kullandı.