Son dönemlerde şiddeti artan sıcaklıklar tarımsal üretim için tehdit oluşturuyor. Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla’da iklim değişikliği nedeniyle yaşanan aşırı sıcak havaların tarım üzerindeki etkisini gazetemize değerlendirdi.

Muğla Hayalhane Tiyatrosu’nu Gururlandıran Ödül Muğla Hayalhane Tiyatrosu’nu Gururlandıran Ödül

İklim değişikliğinin önemli göstergelerinden birisinin sıcaklıktaki aşırı artış olduğunu kaydeden Başkan Öztürk, Muğla’da arıcılık ve zeytinciliğin ciddi anlamda kayıp yaşadığını söyledi.

“AŞIRI SICAKLARDAN ZEYTİNCİLİK ZARAR GÖRDÜ”

Pazar fiyatlarından yaşanan kaybın belli olduğunu ifade eden Başkan Öztürk, “İklim değişiklikleri bizde her türlü iyi gibi görünen tarım sektörüne büyük bir zarar verdi. Bölgemizin zeytin ve zeytinyağı gündemde arıcılık aynı şekilde. Özellikle mevsime bağlı aşırı sıcaklardan zeytincilik zarar gördü. Bunun yanından düzensiz yağmurlar aynı şekilde tarımsal ürünlerimizin birçoğunu zarar verdi. Pazar fiyatlarından da bu durum anlaşılıyor” dedi.

“HASATTA YÜZDE 50 KAYIP OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR”

Bu yıl zeytincilikte yaklaşık yüzde 50’lik bir kayıp olduğunu dile getiren Başkan Öztürk, “Geçen yıl oldukça verimli geçen zeytincilik sektörümüz bu sene neredeyse yüzde 50 iklim koşullarından etkilendi. Hasatta yüzde 50 kayıp olacağı öngörülüyor. Buda bizdeki mevcut zeytinyağlarımızı korumamızı, fiyat artışlarını engellemek yerine vatandaşların para kazanması noktasını dikkate almalarını öneriyoruz. Zeytinyağı son ünlerde epeyce zam aldı. Hele ki kaliteli zeytinyağları neredeyse 200-250 bandına yaklaştı. Bu konuda vatandaşlarımızın alırken de satarken de tağşiş konusuna dikkat etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“VERİM DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLDU”

Arıcılıkta da zeytincilikte olduğu gibi bir kaybın yaşandığını söyleyen Başkan Öztürk, “Arıcılıkta büyük bir beklenti içindeydik ama iklim koşulları nedeniyle arı ve bal ürünlerinde baya düşüş var. Bu noktada yine yapay, şeker bazlı ballara dikkat edilmeli. Mevsimsel gıda ürünlerimizden taze fasulye, domates, börülce gibi ürünlerde hava şartlarından nasibini aldı. Mevsimlerin kayışına bağlı değişikliğe maruz kaldı. Özellikle çiçeklenme döneminde yüksek sıcaklıklar bunların çiçeklerini olumsuz etkiledi, verim düşüklüğüne neden oldu. Bu yaz sebzelerinde büyük bir kayba neden oluyor. Domates konusu gene gündemde. Pazarda yerli domatesimizi bile bulamıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın üretirken tedbirlerini alma noktasında gayret etmeleri gerekiyor. Hem balda hem de zeytinyağında tağşişin önüne geçme noktasında tarım il müdürlüklerine, bizlere danışabilirler” dedi.

“GIDA ANALİZ LABORATUVARININ YAKLAŞIK 50 MİLYON GİBİ BİR MALİYETİ VAR”

Önümüzdeki sene tamamlanması planlanan Gıda Analiz Laboratuvarı ile sağlıklı ürünlerin vatandaşa ulaşmasının sağlanacağını söyleyen Başkan Öztürk, “Kimyasal analiz dediğimiz bal ve zeytinyağı ağırlıklı olmak üzere büyük bir gayret içerisindeyiz. Büyükşehir ile işbirliği içerisindeyiz. Gıda Analiz Laboratuvarımız önümüzdeki yıl hazır olmuş olacak. Kimyasal maddelerin olup olmadığını, pestisit dediğimiz ilaçların olup olmadığının analizini yapacağız. Topluma daha sağlıklı ürünlerin ulaştırılmasını sağlamış olacağız. Ticaret Borsamızın 2. Katında yer almış olacak. Fiziksel ortamını hazırlıyoruz. Bize epey bir maliyeti var. Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Borsası olarak topluma sunmaya çalışacağız. Yaklaşık 50 milyon gibi bir maliyeti var” dedi.

(GÜZİDE KASIM)

Editör: Beritan Yücel