Bu gelişme üzerine Ortaca Kaymakamlığı, bir yazıyla durumu Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile Muğla Büyükşehir Belediyesine bildirerek, kirliliğin nedeninin bulunmasını istedi. Ortaca Halk Plajının Mavi Bayrağı, geçtiğimiz yıl iptal edilmişti.
Muğla’nın Ortaca İlçesinde bulunan Sarıçay’da yaşanan kirlilik nedeniyle Sarıgerme’de bulunan Mavi Bayraklı 2 plajdan Muğla Sağlık Müdürlüğü ekiplerince alınan numunelerde, deniz suyu kötü kalite çıktı.
Alınan bilgiye göre, Muğla’nın 250 izleme noktasından her yıl Nisan ayından başlayıp Ekim ayı sonuna kadar yüzme sezonu boyunca deniz suyundan numune alan Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin Ortaca Sarıgerme’de Belediye’ye ait halk plajı ve özel bir otele ait Mavi Bayraklı Plajlardan aldığı deniz suyu örnekleri kötü kalite çıktı. Sarıgerme'deki Ortaca Belediyesine ait Halk Plajı ve Bir otele ait Halk Plajlarından alınan numunelerde E.Coli değeri 24, 32 ve 114 Entrerekok değeri 1080, 1120 ve 1360 çıktı. Uzmanlar, yüksek çıkan bu iki değerin mikrobiyolojik kirlilik olduğunu veya deniz suyuna lağım ve kanalizasyon atıklarının karıştığını gösterdiğini ifade ettiler.
KİRLİLİK TESPİT EDİLDİ
Sağlık Müdürlüğü ekipleri deniz suyu analiz sonuçlarında kirlilik tespit edince durumu Ortaca Kaymakamlığına bildirdi. Bu gelişme üzerine Ortaca Kaymakamlığı ise bir yazıyla durumu Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile Muğla Büyükşehir Belediyesine bildirerek, kirliliğin nedeninin bulunmasını istedi. Ortaca Halk Plajının “Mavi Bayrağı” geçtiğimiz yıl kirlik nedeniyle iptal edilmişti.
GÖZLER SARIÇAY’DA
Ortaca Kaymakamlığının yazısı üzerine harekete geçen Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri ile Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı ekiplerin kirliliğe neden olduğu düşünülen bölgede bulunan Sarıçay’dan numune aldıkları öğrenildi. MUSKİ, yetkilileri ilk tespitlerine göre kirliliğin kendilerinden kaynaklanmadığını ifade ettiler.
Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerinin, Sarıçay’da kirliliğin sebebiyle ilgili bir çalışma yaptığı da öğrenildi. Bu arada Sarıgerme bölgesinde bulunan 5 plajdan örnek alındığı öğrenildi.
PLAJLAR MAVİ BAYRAĞI KAYBEDEBİLİRLER
Mavi Bayraklı plajlar 33 kriter, marinalar 38 kriter, turizm tekneleri 51 kriter ve bireysel yatlar 4 kriter ile 16 davranış kuralını içeriyor. Plajlar için dört ana başlıkta toplanan kriterler; Yüzme Suyu Kalitesi, Çevre Yönetimi, Çevre Eğitimi, Can güvenliği ve Hizmetler başlığı altında toplanmaktadır. Bu başlıklardan en önemlilerinden birisi de Yüzme Suyu Kalitesi.
Plajlarda Sağlık Bakanlığı tarafından sezon içerisinde 15 gün ara ile yüzme suyu analizlerini yapılıyor. Muğla bölgesinde İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince, toplam 250 numune notasından deniz suyu analizleri alınarak ve değerlendiriliyor.
Muğla ilindeki Mavi Bayrak denetimleri TÜRÇEV yetkilileri ile birlikte Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ekipleriyle beraber yapılıyor.
Yetkililer, kirlilik tespit edilen plajların Mavi Bayraklarının iptal edilip edilmeyeceğine her yıl sonunda yapılacak toplantıda karar verileceğini ifade ettiler.
Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda Dünyada 50 ülkede uygulanıyor. 2024 yılında 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yata ulaştı. 2024 yılında plaj bazında ülkemiz 639 plajı bulunan İspanya ve 625 plajı bulunan Yunanistan’dan sonra 3. sırada yer almaktadır.
Muğla bölgesinde ise toplam 112 Mavi Bayraklı plaj, 10 Marina, 5 bireysel yat ve 3 turizm teknesi bulunmaktadır. Muğla 112 plaj ile iller bazında Türkiye’de 2. 10 Marina sayısı ile 1. Sırada yer alıyor.