Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi” Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi”

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Yatağan Termik Santralinde tonlarca ağırlığında ki kömür bandı çöktü. 11 işçi 45 metre yükseklikten düşen kömür bandının altında kaldı. 9 işçi kurtarılırken Sezgin Kılıç ve Seray Şimşek’e ulaşılamadı. Santrale gelen işçi yakınları sinir krizleri geçirdi. 11 işçinin fazla mesaiye kaldığı öğrenildi.

9 işçi kurtarıldı

Yatağan Termik Santralinde sabah saat 09.45 sıralarında kazanları besleyen kömür bant sistemi çöktü. Yaklaşık 45 metreden yere düşen toplarca ağırlığında ki kömür bant sisteminin altında 11 santral işçisi kaldı. Yaşanan felaketin ardından çok sayıda ambulans, itfaiye, AFAD, UMKE ve AKUT ekipleri bölgeye sevk edildi. Yapılan müdahaleler sonrasında Ertuğrul Katı, Alim Deyrek, Ferdi Kırıkoğlu, İlker Zeki, Ramazan Tatar, Mustafa Ali Güneş, Ramazan Dokuzuncu, Sezai Demirtaş ve Özkan Özen isimli 9 işçi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralı işçiler hastanelere sevk edildi. Yaralı işçilerin hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

2 işçiye ulaşılamıyor

Tonlarca ağırlığında ki kömür bantlarının altında kalan Sezgin Kılıç ve Seray Şimşek isimli işçilere ulaşılamadı.  Dev kömür bantlarının kaldırılması için santrale 3 adet büyük vinç getirildi. Ekiplerin tüm müdahalesine rağmen iki işçiye ulaşılamadı. Santralde çalışan işçilerin yakınları termik santraline akın etti. İşçi yakınları sinir krizleri geçirdi. İşçi yakınları olay yerine gitmek istedi. Ancak santralin özel güvenlik ekipleri ailelere izin vermedi.

11 işçi fazla mesaiye kaldı

Yatağan Termik Santralinde meydana gelen faciada kömür bantlarının altında kalan 11 santral işçisinin fazla mesaiye kaldığı ortaya çıktı. 11 işçi bir gece önce saat 00.00’da gece vardiyasında iş başı yaptı. Sabah saat 08.00’da mesaileri sona erdi. Ancak işçilerin işveren tarafından mesaiye bırakıldıkları öğrenildi.

Vali olay yerinde incelemede bulundu

Muğla Valisi Esengül Civelek facianın yaşandığı Yatağan Termik santralinde incelemelerde bulundu.  Arama kurtarma çalışmalarını yakından takip eden Vali Civelek hastanede tedavi altına alınan yaralı işçileri de ziyaret etti. Vali Civelek “ Yatağan Termik Santrali'nde kazanları besleyen kömür bant sistemi çöktü. İlk belirlemelere göre 9 kişinin yaralı olarak kurtarıldı. İçeride kalan 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Duamız içerideki iki arkadaşımıza sağ salim ulaşmak. Bunun için ekiplerimiz var güçleriyle çalışıyor” dedi.

Vekiller olay yerine gitti

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ile CHP Muğla Milletvekili ve eski Maden İş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin kazanan yaşındığı termik santraline gitti. Bölgeye gelen CHP Muğla Milletvekili ve eski Maden İş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin, “Santral ve maden ocaklarında çalışan bir maden işçisi olarak, geçmiş dönem sendika başkanı olarak ve CHP Muğla milletvekili olarak bu şekilde santrale gelmek istemezdim. 11 arkadaşımız bant ile birlikte 45 metre aşağıya düşüyor. 9 arkadaşımız yaralı, 2 arkadaşımıza da ulaşılmaya çalışılıyor. Burası 36 yıllık santral burası ve ilk defa bir bant çöküyor. Bu bant sisteminin bakımlarının ne derece yapılıp yapılmadığı, ayaklarının ne kadar desteklenip desteklenmediği yapılacak soruşturmalar sonucu ortaya çıkar. Varsa ihmal en ağır şekilde hukuk çerçevesinde cezalandırılır” dedi.

Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan “Yatağan Termik Santralinde kömür bandının çökmesi sonucu 9 yaralımız var. Yaralılarımızın durumu gayet iyi. 2 işçimiz hala enkaz altında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor yetkililer içeride. Tek temennimiz yaralılarımızın ayakta olması. Elimizden ne geliyorsa yapacağız. Tüm Muğla'mıza geçmiş olsun. Kazanın  nedeni konusunda şu an bir şey söylemek mümkün değil yetkililer önümüzdeki saatlerde bununla ilgili mutlaka açıklama yapacaklardır” dedi.

MUSTAFA İNCİ

Editör: Gazete Muğla