Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği, 18 ay süreli, 551.745,00 TL bütçeli, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2018 Yılı Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Fethiye Ve Seydikemer’de Çiğ Süt Kalitesini Artırarak Pazarlama İmkanlarının Geliştirilmesi Ve Kapasite Artırımı Projesini Hayata Geçirdi. Çeşitli Hacimlerde Süt Soğutma Tankı Alım İşi ihalesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Uygun Olarak başarıyla 07 Aralık 2018 tarihinde Birlik merkezinde tamamlandı.

Bu kapsamda tank alım ihalesi yapıldı. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak yaptığı açıklamada; “Muğla İli ağırlıklı olarak turizm potansiyeli ile değerlendirilmesine karşılık tarım ve hayvancılık sektörlerinde de etkin bir bölgedir. Proje başvuru sahibi Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği 505 Gerçek Kişi, 5 Şirket Tüzel Kişiliği, 27 Kooperatif Tüzel Kişiliği ve ortakları (2434 ortak) ile birlikte toplam üye sayısı 2971 kişidir. Birliğin üretiminin ve üyelerinin %95’i Seydikemer’de olup %5’i Fethiye’dedir.

İncirköy şenliği renkli görüntülere sahne oldu İncirköy şenliği renkli görüntülere sahne oldu

Seydikemer İlçesi Ekolojik yapısı İnsan kaynağı açısından hayvancılığa oldukça elverişli olup Hayvancılık genelde kırsalda yaşayan ve nüfusun yoksul kesimini temsil eden kişi ve aileler tarafından yapılmaktadır. Birliğin bölgede gerçekleştirdiği planlı ve sürdürülebilir bir piyasa düzeni içerisinde yürüttüğü pazarlama imkânları doğrultusunda son yıllarda hayvancılığa olan ilgi artmış, üreticiler bilinçlendirilmiş, modern çiftlikler kurulmuş, çiğ sütte kalite standartları geliştirilmiş, iç ve dış pazarlarlarda rekabet gücü arttırılarak çiğ sütte kalite sağlanarak ve üreticileri bilinçlendirerek bölgenin özelliklede kırsal kalkınmaya sağladığı katkı nedeniyle bir nevi kırsal kalkınma modeli oluşturulmuş tur. Bu proje ile desteklenerek kapasite artışı ve ek istihdam yaratılarak köyden kente göç önemli ölçüde önlenmiştir. Sürdürülebilir bir kalkınma modelinin güçlendirilmesi için projenin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu projenin hayata geçmesiyle Çiğ Sütte Soğuk zincirin bölgede yaygınlaştırılarak ticarete konu olan çiğ sütün kalitesinin artırılması ile pazarlama imkânları geliştirilecektir. Birlik üyelerinin hijyen ve gıda güvenliği konusunda bilinç seviyelerinin yükseltilerek çiğ sütün kalitesinde artış sağlanacaktır. Kapasite artırımı sağlanarak maksimum Üreticiye ulaşılacaktır. Bu bölgede gerçekleştirilen hayvancılık faaliyetleri ağırlıklı olarak çiğ süt üretimine yönelik olmasının yanında Hayvan sayısı da artacağından süt üretimi ile birlikte et üretimi de artacak olup, son yıllarda ülkemizde yaşanan et açığının kapatılmasına önemli katkı sağlanacaktır. Dolayısı ile çiğ süt kalite değerlerine göre pazarlanacağından süt üreticisinin geliri artacaktır. Çiğ süt gıda güvenliği içerisinde kaliteli bir şekilde üretime sokulacağından toplum sağlığı açısından önemli fayda sağlanacaktır. Kaliteli üretim yapılması sonucu bölge sütüne talep artacak ürün daha yüksek fiyata satılacağından üretim maliyeti düşecek dolayısı ile Sektör gelişerek, üretim kapasitesi artacaktır. Çiğ Süt HACCP kriterlerine göre pazarlanacağından gıda güvenliği ve mali yönden kayıt altına alınacaktır. Süt üretim kalite ve kapasitesi artışı ile sektör gelişeceğinden ek istihdam yaratacaktır. Proje Çıktıları hakkında 200 süt üreticisi bilinçlendirilecek hatta çevre il ve ilçelere örnek olacaktır. Bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Gazete Muğla