Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Gonca Kuşçu, irili ufaklı çok sayıda deprem üreten Gökova Körfezi ve Ege Denizinde geçmişte yaşanan volkanik patlamalar ve aktif fay hatları hakkında bilgi verdi.

Yeryüzü Cenneti Muğla Adını Nereden Alıyor Yeryüzü Cenneti Muğla Adını Nereden Alıyor

Kuşçu, Muğla bölgesinde aktif fay olarak bilinen volkan faylarının Datça Yarımadası Knidos üzerinden Yunanistan adaları İncirli ve İstanköy volkaniği olduğunu açıkladı.

aw079136-03-001.jpg

Ege Denizinde 1887 yılında Yunanistan'ın İncirli (Nısyros) adasında bir volkanik patlama oluştuğunu belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gonca Kuşçu, “Güney Ege aktif volkanik yayı Yunanistan’ın Mora yarımadasından başlayarak bir yay şeklinde doğuya doğru hemen Bodrum ve Datça açıklarında İstanköy, İncirli ve Sakarcılar volkanik sisteminde bitecek şekilde uzanmaktadır. Bu İstanköy adasının hemen güneyinde 161 bin yıl önce deniz altında meydan gelen bir patlama ile Kos İgnimbiriti adı verilen ve 110 km3 hacme ulaşan, dolayısıyla volkanik patlama indisi olarak da 7’ye karşılık gelen bir patlama çevre adalarda Tilos gibi, Kilimli gibi, Halki gibi yine denizde Datça-Bodrum yarımadalarında depolanmıştır. Biz Datça’da bu istifi onlarca metre kalınlıkta olduğunu görüyoruz" dedi.

aw079136-02-001.jpg

"VOLKANIN AKTİF OLDUĞUNU HATIRLATMAKTA"

Bodrum’da ise biraz daha ince istifler görüldüğünü kaydeden Kuşçu, "Yine sistemin ikinci aktif üyesi İncirli volkanı daha sonra gelişmeye başlamıştır. İncirli volkanı en genç ürünlerini 18 bin yıl önce vermiştir. Ancak 1887 yılında herhangi bir volkanik ürün üretmese de bir volkanik patlama olmuştur. Yine sıcak su çıkışları, magmatik gaz, sismik hareketlilik en son 2021 yılında yaşadığımız sismik hareketlilik yer deformasyonu gibi huzursuzluk belirtileri bize bu volkanın aktif olduğunu hatırlatmaktadır. Bu sistemin en genç üyesi Sakarcılar volkanı ise çok yaşlandırılmamakla birlikte en genç ürünleri 8-10 bin yıl olarak yaşlandırılmıştır. Biraz önce incirli volkanından bahsetmiştim. Bizim yaptığımız çalışmalarda Datça yarımadasında hemen Kos İgnimbriti üzerinde depolanan ve 3,5 metreden yarımadanın içlerine doğru 55 sentime kadar değişen kalınlıklarda istifleri olduğunu da gördük. Biz bu birimi 134 bin yıl olarak yaşlandırdık. Bu da o birim için gerçekleştirilen ilk yaşlandırmadır ” dedi.

Kaynak: İHA