İzmir, Türkiye'nin kış sebze üretim merkezlerinden biri olarak, yılda 1 milyon 700 ton sebze üretiminin yapıldığı verimli topraklarında, 120 bin dekarda 15 çeşit kışlık sebze yetiştirilmektedir.
Bu kışlık sebzelerin üretiminde İzmir, brokoli, kereviz, enginar ve ıspanak üretiminde birinci, karnabahar ve pırasa üretiminde ikinci, kırmızı pancar üretiminde ise üçüncü sırada yer alıyor ve bu sebeple "kışlık sebze üretim üssü" olarak biliniyor.
İzmir'in Torbalı, Bayındır, Tire, Menemen, Menderes ve Çeşme ilçelerinde yetiştirilen kışlık sebzelerin büyük kısmı, yurt içindeki pazarlarda tüketiciye sunulmakta.
Genellikle kasım ortasında başlayan kışlık sebze hasadı, bu yıl sıcak hava koşulları nedeniyle olgunlaşma ve lezzet artışı süreci yaklaşık iki hafta gecikmeli olarak kasım sonuna kaydı.
Ekim ve kasım aylarındaki sıcaklıklar sebzelerin geç olgunlaşmasına neden olsa da rekoltede bir azalma yaşanmadı. Kasım sonu itibarıyla hasat başladı ve sebzeler pazarlarda yerini almaya başladı.
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir’in kışlık sebze üretimiyle iç pazardaki önemli ihtiyacı karşıladığını belirtti. Şahin, "Yağışlar kendini topladı ve gece sıcaklıkları düştü.
Kışlık sebzede tüketim ve pazar kalitesi oluştu. İhracat için de ürünümüz hazır" diye konuştu. Soğuk havaların, kışlık sebzelerin olgunlaşmasına ve lezzetinin artmasına katkı sağladığını vurgulayan Şahin, "Şu an ürünler pazar kalitesine ulaştı ve fiyatlar da stabil hale geldi" dedi.
Torbalı ilçesinde üreticilik yapan Mustafa Yan, soğuk havanın gecikmesi nedeniyle hasatlarını 15-20 gün geç başlattıklarını ifade etti. Yan, "Pırasa ve kereviz soğuğu ve kırağıyı sever. Kırağı aldıktan sonra sebze tatlanır ve halk daha çok tercih eder" diye ekledi.
Üretici Abdi Karateke ise bu yıl kuraklık nedeniyle daha az alanda ekim yapmasına rağmen, ürün kalitesinin ve rekoltesinin tatmin edici olduğunu belirtti.