Eğitim programı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Ortaca Temsilciliği Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Programa, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, çiftçiler, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve siyasi partilerin ilçe temsilcileri katıldı. Eğitimde, hümik asit uygulamaları üzerine üreticilere yönelik bir sunum yapıldı. Ziraat Mühendisi Murat Mengüloğlu tarafından yapılan sunumda, hümik asidin toprak sağlığına olan faydaları ve doğru kullanım yöntemleri anlatıldı.
Projenin amacı, kömür sahalarından elde edilen leonarditten üretilen hümik asidin tarımda kullanımını yaygınlaştırmak ve kimyasal gübre kullanımını azaltarak doğanın dengesini yeniden sağlamak. Aynı zamanda, toprakta organik madde artışı sağlayarak sürdürülebilir tarım anlayışının yerleşmesi hedefleniyor.
Eğitim programının ardından, Dereköy Mahallesi'ndeki bir narenciye bahçesinde uygulamalı eğitim yapıldı. Ortaca ilçesindeki Gençlik Konseyi Üyesi Ali Aydın’a ait narenciye bahçesinde gerçekleştirilen hümik asit uygulaması, katılımcılara gösterildi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can, yaptığı konuşmada çevre dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını hedefleyen bu projenin Muğla'daki 6 ilçede 11 önder üreticiye destek sağladığını belirtti. Can, ayrıca Muğla’daki üreticilere, 100. Yıl Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı aracılığıyla yalnızca 175 TL katkı payı ile toprak analizi yapma fırsatı sunulduğunu vurguladı.
Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu ise, toprağın korunmasının önemine dikkat çekerek, “Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl sürer. Bu nedenle, toprak kaybını önlemek ve çölleşmeye karşı mücadelede yenilikçi tarım uygulamaları büyük önem taşımaktadır” dedi.
Proje kapsamında, Muğla genelinde yapılan hümik asit uygulamalarıyla, zeytin, portakal, çilek ve domates gibi ürünlerde toprağın organik madde ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. 27 dekar alanda yapılan uygulamalarla, zeytin ve narenciye ağaçlarının sağlıklı büyümesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Proje ile çiftçilere uygulamalı eğitimler verilerek, hümik asidin doğru kullanımına dair bilgi ve farkındalıklarının artırılması sağlanacak.