Muğla’nın Ortaca ilçesinde Cengiz Topel İlkokulu Çevreyi ve Yeşili Koruma Kulübü tarafından 2018 yılında evlerde üretilen bitkisel atık yağların geri dönüşüme kazandırılmasını amacıyla Kulüp Danışmanı Kamil Karakaş ve öğrencilerin öncülüğünce Sıfır Atık projesi hayata geçirildi.

Evlerde üretilen bitkisel atık yağlar, proje kapsamında pet şişelerde toplanarak Cengiz Topel İlkokulun’da toplanıyor. Daha sonra okulda toplanan atıklar, Millî Eğitim Bakanlığı ile Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi kapsamında protokolü bulunan Deha Biodizel A.Ş. Fethiye Şube Müdürlüğüne teslim ediliyor.

Proje kapsamında, 12 Kasım 2018 ila 05 Haziran 2023 tarihlerinde 4 bin 552 litre bitkisel atık yağ, geri dönüşüme kazandırıldı.

Ayrıca, teslim edilen atık yağlarla yetkili firmadan temin edilen 6 adet tekerlekli çocuk sandalyesi özel çocuklara hediye edildi.

Ortaca halkı tarafından takdir gören bu projede, öğretmen ve öğrencilerin amacı 25-30 bin litreye ulaşan miktarda bitkisel atık yağ toplayıp hem çevreyi temiz tutarak farkındalık oluşturmak hem de bedensel engelli vatandaşlara yardımcı olmak.

“ÖĞRENCİLER YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR”

Proje gönüllüsü Kamil Karakaş, ‘Ortaca’da Evimiz Temiz Kalsın Çevremiz’ Projesini beş yıldır uyguladıklarını ifade ederek, öğrencilerin "Sıfır Atık" kavramını yaparak ve yaşayarak öğrendiklerini belirtti.

Karakaş, “Atık yağlar evlerde anneler tarafından biriktiriliyor. Çocukların minik elleriyle okula getiriliyor. Okuldan yetkili firmaya teslim ediliyor. Böylece hem çevre temiz kalıyor hem de özel çocuklara tekerlekli sandalye alınıyor. Projenin amacı, evlerde üretilen bitkisel atık yağlar hakkında farkındalık oluşturmak ve bedensel engelli özel çocukların hayatına dikkat çekebilmektir. Yoksa, bitkisel atık yağ toplamak ya da tekerlekli sandalye dağıtmak değildir. Onlar projemizin hedeflerinden sadece birkaçıdır” diye konuştu.

“ÜLKEMİZE KATMA DEĞER SAĞLANMASI KONULARINDA FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR”

ORTACA'DA AİLE KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ ORTACA'DA AİLE KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ

Ortaca Cengiz Topel İlkokulu Müdürü Hamdi Kartal ise, projeyle evlerdeki bitkisel atık yağların geri dönüştürülmesi, yaşadığımız çevrenin koruması ve ülkemize katma değer sağlanması konularında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Kartal, projeyi beş yıldır özveriyle yürüten öğretmen ve öğrencileri tebrik etti.

PROJEYİ DESTEKLEMEK İSTEYENLER NE YAPABİLİR?

Projeye destek vermek isteyen vatandaşlar, evlerde üretilen bitkisel ve hayvansal yağ atıklarını (her türlü kızartma ve kavurma yağları ile yemekten artan kirli yağları, hayvansal yağları, yağ tortularını) 5L ya da 10L gibi plastik şişelere doldurarak biriktirebilir, Ortaca Cengiz Topel İlkokuluna ulaştırabilir.

HABER MERKEZİ

Editör: Gazete Muğla