Muğla’nın yol haritası açıklanacak Muğla’nın yol haritası açıklanacak

Ege Bölgesinde son yaşanan orman yangınlarının ardından, bazı paylaşımlarda Arı üreticilerinin hedefe konması doğayı korumak için mücadele eden arı üreticilerini rahatsız etti.
Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e arıcılar asla doğaya, ormana zarar vermeyeceğine işaret ederek, şunları söyledi:
“Bölgede çıkan 305 orman yangınından birisi kesin olmamakla birlikte arıcılarla ilgili diye tüm arı üreticilerinin hedefe konması bizi rahatsız ediyor. Yaşanan son olayda yangının net olarak arıcıların neden olduğu belli olmamasına rağmen arıcılar ormana düşman gibi gösterildi. Arıcılar, asla doğaya zarar vermez, tam tersine doğayı korur. Arıcı doğadan ekmek parasını kazanıyor Doğaya niye zarar versin”

ORMAN YANGINLARI KOVAN SAYISINI DÜŞÜRDÜ
Veli Türk, Dünya çam balının yüzde 92’sinin, Türkiye çam balı üretiminin de yüzde 76’sının karşılandığı Muğla’da yaz aylarında çam balı üretimi için yerli ve gezgin arıcılar ile birlikte binlerce arıcının konakladığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
“Milas, Menteşe, Marmaris, Datça, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman başta olmak üzere Ağustos ayı ortalarında gelen bal üreticileri Kasım ayının başına kadar Muğla bölgesinde kalıyor. Muğla bölgesinde arıcılık ile uğraşan 6 binin üreticide 1 milyon 200 bin arı kovanı bulunuyor. Yerli arıcılar ile birlikte Muğla’ya gelen gezgin arıcıların kovan toplamı 3,5 milyon kovana ulaşıyordu. Son 4 yıldır küresel iklim değişikliği ve orman yangınları nedeniyle dünya çam balının merkezi Muğla’da çam balı üretiminde büyük düşüş yaşandı ve kovan sayısı 1 milyona kadar düştü”

ARICILARA YANGIN TÜPÜ ZORUNLULUĞU
Muğla bölgesinde sık sık yaşanan orman yangınları nedeniyle Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün arıcılara yangın tüpü bulundurma zorunluluğu getirdiğini anlatan Veli Türk, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak, toptan yangın söndürme tüpleri aldıklarını ve çok uygun maliyetle arı üreticilerine verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
“Bölgemizde yaşanan orman yangınları Muğla'nın ciğerlerini yaktı. Yangınlar, Türkiye'de çam balı üretiminde ilk sıralarda yer alan Muğlalı arıcılarımızı olumsuz etkiledi. Orman yangınlarında arıcıların kovanlarını koyduğu alanlar ve arıların beslendiği ağaçlar yandı.”

YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ BULUNDURULMALI
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise orman yangınlarına karşı arıcılara tedbirli olunması konusunda uyarı yaparak, yangın tüpünün önemini anlatan bir video hazırlamıştı.
Arıcılara yangın söndürme tüpü bulundurma zorunluluğu getirildiği belirtilen uyarıda şu ifadelere yer verilmişti "Arıcılarımızın dikkatine. İlimizde konaklama yapacak sabit ve gezginci tüm arıcılara oluşabilecek orman yangınlarına tedbir amaçlı yangın söndürme tüpü bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Aksi durumun tespiti halinde Kabahatler Kanununun 32. Maddesine göre yasal işlem yapılacaktır"
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yaz aylarında hava sıcaklığının artması ile muhtemel orman yangınlarının büyümeden söndürülmesi için Muğla’da konaklama yapacak sabit ve gezginci tüm arıcıların orman yangınlarına tedbirli olmak için yangın söndürme tüpü bulundurma zorunluluğu getirildiği açıklanmıştı.

Editör: Gazete Muğla