Gündem

Ölümcül Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de görüldü!

Ölümle sonuçlanabilen maymun çiçeği virüsünün yayılma riski tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Önder Ergönül'den korkutan bir açıklama geldi. Ergönül, Sağlık Bakanlığı'nın, "Vaka görülmedi" açıklamasına rağmen Türkiye'de birkaç vakanın görüldüğünü söyledi.

Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü. Prof. Dr. Ergönül, Sağlık Bakanlığı'nın, "Vaka görülmedi" açıklamasına rağmen Türkiye'de birkaç vakanın görüldüğünü söyleyerek, "Belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü ama korkacak bir düzeye ulaşmış değil. Vakaların olduğunu biliyoruz" dedi.

'TÜRKİYE'DE BİRKAÇ VAKA GÖRÜLDÜ'

Prof. Dr. Önder Ergönül, NTV canlı yayınında, maymun çiçeği virüsün iki türü olduğunu ve yayılma potansiyeli taşıyan türün şu anda etkili olduğunu belirtti. Türkiye'de ise şu ana kadar yalnızca birkaç vaka görüldüğünü ve bu durumun korkulacak bir seviyede olmadığını kaydetti. Prof. Dr. Ergönül, Sağlık Bakanlığı ile birlikte vakaları izlediklerini söyledi.

Ergönül'ün açıklaması şöyle

"Virüsün iki farklı türü var. Bu türlerden bir tanesi şu anda yayılmayı sağlıyor. Öncekinden farklı. Türkiye'de şu anda tek tük vakalar görülmüş olabilir.

Doğrudur belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü ama korkacak bir düzeye ulaşmış değil. Vakaların olduğunu biliyoruz."

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu vücut döküntüleri, bu döküntülere dokunmak, bulaşmış giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek gibi yollarla bulaşabiliyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Virüs genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.

Maymun çiçeği virüsüyle ilgili son duruma ilişkin de bilgi veren Ghebreyesus, "Şu ana kadar DSÖ'ye 114 ülkeden 90 binden fazla maymun çiçeği virüsü vakası ve bununla bağlantılı 156 ölüm rapor edildi.