Ülkemizin içinde bulunduğu Pandemi döneminde alınan önlemlerle önemli bir yol alınırken, normalleşme sürecine de girmiş bulunmaktayız.
Neredeyse 3 aylık buhran dolu günlerin ardından, vatandaşlar olarak normalleşme sürecine ilişkin açıklanan kararlara dikkat kesildik haklı olarak.
Özellikle Kabine toplantısının ardından bu sürece ilişkin esnekleşme içeren kararlar maddeler halinde açıklandı.
Toplumsal bir konu olan sürece ilişkin kararların sorgulanması da gecikmedi.
Kararlar açık ifadelerle aktarılmış olsa da, muğlak kalmış gözüküyor. Özellikle vatandaşlar sosyal mecralarda, bazı maddelere takılı kalmış durumda.
Nedir o maddeler?
Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamının 1 Haziran’da açılacak olması kararı mesela. Vatandaşlar da haklı olarak, “Kreş açılıyor 0-18 yaş sokağa çıkma yasağı varsa, kreşe kim gidecek” sorusunu soruyor.
Bir başka madde, şehirlerarası seyahat sınırlamasının 1 Haziran’dan itibaren tamamen kaldırılacak olması mesela. Vatandaşlar, konuya biraz da esprili şekilde yaklaşarak, “İller arası seyahat yasağı kalkıyor. Bu durumda anne babalar gidecek, 0-18 yaş evde kalacak” şeklindeki yorumlarıyla bu muğlaklığı ortaya koyuyor.
Hatta ilgimi çeken yorumlardan birinde şöyle diyor vatandaş: “Gündüz bakım evleri açılıyor. 65 üstü bu gündüz bakım evlerinden birisine yazılıp refakatçi ile rahatça gezmeli, 18 yaş altı da kreşe yazılır. Oh be çözüme bak.”
Restoranların açılması kararında “içkili mi içkisiz mi” sorusu da yöneltiliyor.
***
Normalleşmeye yönelik kararlar her ne kadar açık bir ifadeyle açıklanmış olsa da, altının daha da net doldurulması gerekiyor. Tam anlaşılmış gibi görünmeyen bu durumda, mağdur olacak kesim yine vatandaş olacaktır.
Kararların hepsini irdelemeyi uygun bulmuyorum. Zaten bu bilgilere ulaşmak kolay.
Ancak açıklanan kararların illerdeki yetkililer tarafından irdelenerek ifade edilmesi, vatandaş mağduriyetini ve bilgi kirliliğini önleyecektir.
***
Bir diğer konu ise, yıllardır özlemini çektiğimiz kent meydanımızla ilgili.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi iş birliğinde yapılan Menteşe Kent Meydanı’ndaki çalışmaların bir süredir yine kesintiye uğradığını gözlemliyoruz.
Yaşadığımız merkez Menteşe ilçesinin büyük oranda otopark sorununu çözecek olan 24 Bin 127 metrekare alan içerisinde inşa edilmesi beklenen Menteşe Kent Meydanı’nda bilindiği gibi daha önce bir müteahhit firma ile para sorunu gündeme gelmiş ve çalışmalar durdurulmuştu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi ortaklığında yapılan ve 36 Milyon 344 Bin TL’ye mal olacak olan Kent Meydanı, inşa edilebilirse, yerin 4 kat altına yapılacak olan otoparkıyla şehre önemli bir yarar sağlayacağı kesin.
Yeraltı otoparkı 31’i engelli olmak üzere 593 araç kapasitesine sahip. Ayrıca peyzaj düzenlemeleri ile çağdaş bir görünüme kazanacak Kent Meydanı’nda 3 adet kafe, 25 dükkan bulunacak. Parsel alanı 6 bin 937 metrekare, inşaat taban alanı 2 bin 587 metrekare, toplam inşaat alanı 24 bin 127 metrekare olan alandaki çalışmaların yüzde 35’lik bölümünün tamamlandığı bilgisi de Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce verilmişti.
Bu teknik bilgiler ışığında her şey güzel. Ama projenin yılan hikayesine döndüğünü söyleyebiliriz.
En son kolon ve kat yükseltme çalışmaları ile zemin üzerindeki imalatların sürüyor olduğu bilgisinin verilmesinin üzerinden neredeyse 1 yıl geçti. 2019 yılının Şubat ve Nisan aylarında konuya ilişkin iki ayrı haber servis edilmişti. Projeye başlanma süreci ise 2 yılı geçti.
Şimdilerde bu çalışmaların tekrar durduğunu görüyoruz. Yine müteahhit firma sorunu yaşandığı bilgisini aldık.
Sorundan kastımız firmanın bırakıp gittiği yönünde.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin konuya yönelik bir açıklama yapmasında yarar olduğunu düşünmüştük. En azından bilgi kirliliğinin önüne geçmek adına.
Yıllardır bir meydana kavuşmanın hayalini kuran ve kent yaşayanları olarak bir buluşma noktası özelliğiyle bizleri heyecanlandıran projeye yönelik heveslerimizin kursaklarımızda kalmasını istemeyiz.
Tüm bu bilgi ve düşünceleri toparlama aşamasındayken, Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanı, sevgili dostumuz Taner Yiğit ile telefonda istişare yapma fırsatı buldum. Sayın Yiğit sürece ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Habercilikte muhatapların görüşüne başvurmak önemli.
Taner Yiğit’in verdiği bilgide; sürecin başından bu yana tek bir yüklenici firma olduğunu, yani ikinci bir yüklenici firma bulunmadığını, işin ilk durduğu dönemki söz konusu firmayla yine aynı iş akışıyla ilgili sorun yaşandığını, müteahhidin işi bitirmeden para istediğini, belediye olarak iş bitiminde ödeme yapabileceklerini belirttikleri halde bu teklifi kabul etmeyen söz konusu müteahhidin, ekonomik sorunlarını gerekçe göstererek işi durma noktasına getirdiğini belirtti.
Yiğit ayrıca projede ikinci bir yüklenici firma olmadığını, ilk başta sözleşme imzalanan yüklenici firma ile devam edildiğini de ifade ederken, işin bir kez daha yüklenici firmadan kaynaklı olarak durduğunu, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağı bilgisini doğruladı.
Söz konusu yüklenici firmaya ikinci kez şans vermek yanlış olmuş. Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliymiş oysaki. Öyle olmasa önümüzdeki günlerde bir kez daha ihaleye çıkma süreci başlatılmazdı diye düşünüyoruz.
Kent Meydanı projesiyle ilgili daha kapsamlı bir açıklama yapılmasının kamuoyunun bilgilendirilmesi anlamında önem arz ettiği gerçeği ve gerekliliğine bir kez daha vurgu yaparak yazımızı sonlandıralım.