Ne Kadar Geç O Kadar İyi

Her gün sokaklarda, kafelerde, evlerde kısacası sosyal çevrede her yerde ellerine tablet verilerek oyalanan, susturulan çocuklar görüyoruz. Gün geçtikçe azalmasını beklediğimiz bu çocuklarda tablet, telefon bağımlılığı maalesef ki daha da artmakta.  Boş boş bakışlarla televizyon izleyen, gözlerini bilgisayardan alamayan bir nesil yetişiyor diyebiliriz. Şimdi muhtemelen çocuklarını bu şekilde susturan ya da bunun normal olduğunu düşünen insanlar çıkıp çocuklar teknolojiyi kullanmayı erken yaşta öğreniyor, bir şeyleri küçük yaşta çözüyorlar işte öğreti yetileri gelişiyor diyeceklerdir.  O zaman yazımın devamında birazda teknolojinin çocuklar üzerindeki zararlardan bahsetmek isterim.

Öncelikle küçücük yaşta sussun diye çocuğun eline verilen tabletler çocuğun konuşma yaşını geriletir. Gördüğü, izlediği her şeyi gerçek olarak algılar ve hayatında uygular. Sosyal çevresiyle olan iletişim gücünü zayıflatır ve algılama düzeyini düşürür. Kendini ifade etmede çoğunlukla güçlük çeker. En çok gözlenenler arasında da kendini oyalayabilmek için bir araca ihtiyaç duyması oluyor. Yani uzmanlar demek istiyor ki o zamanında sokaklardan eve sokmadığınız çocuklarınız bu zamanlarda sokağa çıkıp oyun oynamak istemezler. Arkadaş edinmek yerine bilgisayarı ve oyunları tercih ederler. Gerçi çoğunlukla şahit olduğum olaylardan birisi de budur. İki çocuk bir araya gelince de normal oyun oynamıyorlar. Yan yanalar ama internet üzerinden oyun oynamayı seçiyorlar.

Bir arkadaşım yetişkin insanlarda bile bu etkilerin olduğunu düşündüğünü söylemişti.  Öncede öğrenilen bilgilerimizin taze fakat teknolojik aletler tam anlamıyla hayatımıza girdikten sonra ki aşamada bilgi eksikliği, hafıza zayıflığı ve dikkat dağınıklıklarının olduğunu söylemişti. Kendisinde ve çevresinde fark ettiği bu değişimi çok güzel gözlemlemiş bence. Haksızda sayılmaz aslında. Biz yetişkinlerin üzerinde bile bu denli etkisi varken 3-4 yaşlarında ki bir çocuğun üzerinde ki etkisini sizin düşünmenizi isterim.

Bir diğer konu ise ne olduğu belli olmayan masum gibi görünen ama aslında oldukça zararlı olan çocukları içten içe bilinçaltına işleyerek şiddete sürükleyen videoların olması. Onların, bünyelerine yaptığı zararların daha fazlası, hayatlarına sunulan bir tehlike olması. Daha küçük yaştan çocukların beyinlerine kazınan bu gerçekler ilerleyen hayatlarında onlara ne kadar fazla sorun çıkaracağını bir düşünün. Bu şekilde ki oyun videoları yüzünden intihar eden birçok genç varken göz önünde tedbiri çokta elden bırakmamak gerekiyor internet konusunda.

Kız çocuklarının bu kadar erken olgunlaşıp dışarıdan yaşça büyük görünmelerinin sebebini de izledikleri birçok özendirici videodan kaynaklı olduğunu da düşünüyorum.

Çocuklar bir yaşa geldikten sonra internet kullanımı mutlaka olacaktır. Fakat söylemek istediğim güvenli kullandığından emin olmanız. Bir konuda da oldukça ısrarcıyım ki oda küçük çocukların eline tablet, telefon verilmemesi. Çocuklar kendi isimlerinden önce onu öğrenmesinler. İnternetten önce daha eğitici şeylerle tanışmaları çok daha yararlı olacaktır.

Yaşadığımız çağdan mutlaka internet, tablet ve telefonla tanışacaklar. Fakat nekadar geç tanışırlarsa o kadar yararlarına.