Muğla’da siyaset eskiden kahvelerde, esnaf lokantalarında, sokakta, ev ziyaretlerinde, yayla sohbetlerinde yapılırdı. Son yıllarda Ülke genelinde iktidar olan ama Muğla’da istediği, arzuladığı başarıyı yakalayamayan AK Parti’de ise siyaset sosyal medya’da yapılıyor. Attıkları her adımı tüm çalışmalarını sosyal paylaşım siteleri üzerinden seçmene duyuran partinin de tabanı aynı yoldan devam ediyor.
***
Eski sistemde insanlar konuştuklarında yada propaganda yaptıklarında mutlak şahit ve doğrulayan birileri olurdu şimdilerde ise sosyal medyada ne şahit bulabiliyorsunuz nede paylaşanı. Sosyal medya üzerinden açılan “Fake Hesap”larla yıpratma çamur atma siyaseti sürüyor. Bu “Fake Hesap”lardan en çok AK Parti zarar gördü bu güne kadar.
***
Fake kelime anlamı sahte olan, İngilizce bir sözcüktür. Facebook’ta kullanıcıların farklı amaçlarla açtıkları gerçek olmayan kullanıcı profillerine fake hesap denilir. Peki, neden insanlar fake hesap açmaya ihtiyaç duyarlar? Bunun birçok nedeni var. Bir kısım kullanıcı bunu eğlence amaçlı yaparken bazıları da gündelik yaşamda yada siyasi arenada kendilerine rakip olanları yıpratmak amacıyla açılan profillerdir. Bu tarz hesaplarda güzel bir resim veya siyasi parti logoları kullanılarak mümkün olduğunca çok takipçi toplayıp daha sonra sayfada yıpratmaya yönelik paylaşımlar yapılıyor.
***
20.03.2015 tarihinde Ak Parti Muğla İl Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Ozan Balcı, yazılı bir açıklama yaparak, “Son dönemde sosyal medya üzerinden milletvekili aday adayları ve AK Parti’ye doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verme amaçlı paylaşımlar yapılıyor. IP adresleri ABD olsa dahi günümüzde microsoftun İstanbul’da açmış olduğu bilgi bankası sayesinde zanlıların adresleri birkaç işlem ile tespit edilmektedir. Türk Ceza Kanunun 243’üncü maddesinde bilişim suçları ile ilgili yaptırımlar bulunmaktadır. Buna göre verilecek cezalar 6 ila 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir” demişti.
***
Balcı’nın bu açıklamasının ardından sosyal paylaşım sitelerinde bulunan Fake hesaplar hiç hız kesmedi. Hatta değim yerinde ise çoğalarak sürdü. İl Başkanından tutun il yönetim kurulu üyelerine oradan milletvekili adaylarına kadar. Ta ki 1 kasım seçimlerinde milletvekili listeleri belli olana kadar. Peki bu süreçte neler yaşandı?
***
İşte o paylaşımlardan bir kaçı:
Efe Yörükoğlu 11 Ağustos
“E………… de az uyanık değil ha küçük çapta işlerle büyük paralar kaldırıyormuş bu aralar. Kamudaki doğrudan teminleri tek eline almış E……………….'nin Bilişim şirketi. Tüm kamu kurumlarına yapılan il geneli doğrudan teminler E………………….. Bilişim şirketi üzerinden yapılıyormuş. EEE ne de olsa E……………………….. akıl hocası A..’nin şişko M………… A…………………si. İşin kitabını yazmış adam. İşin piri yakında yürütme kuruluna onu da ekler. K.. için tam gaz devam çalışmaya değil mi”
***
Efe Yörükoğlu 16 Eylül, 12:35 ·
“Sonuç itibariyle menfaatler üzerine rantlar üzerine iş yapan mevcut il ve ilçe yönetimleri daha rantlar üzerinde bile anlaşmaya varamazken vekil listeleri üzerinde birlikte olmaları zaten söz konusu olmaz, olamaz. Hem il hem de ilçe yönetimleri ayrı çalar ayrı söyler. Sonuç mu? Bu yönetimle bu adaylarla bu rant ve çıkar çeteleriyle Muğla da tek vekile düşeriz.. Son seçimlerde 6000 oyla alınan 2. vekil 1 kasımda kaybedilir.”
***
Shakespeare’in çok sevdiğim bir sözü vardır, “Geçirdiğimiz günler aslında bu günün fenerleridir.” Şimdi sormadan edemiyorum. Sosyal paylaşım sitelerinde her şeyi paylaşan her türlü yıpratma ve çamur atma paylaşımları yapan FAKE hesaplar nasıl oldu da 18 Eylül saat 15:00’dan sonra hiçbir paylaşım yapmadı? Aslında cevabı sorunun içinde 18 eylül öncesi listede olmayan kimler varsa onların çevresine bakın. IP numarası aramanıza, Microsoft’dan yardım istemenize gerek yok. Bak gavur marsta suyu buldu sizde FAKE hesapları bulun.