Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Mutlu Gürler görevinden ayrılarak Datça Belediye Başkanlığı için yola çıktı. CHP Datça İlçe Başkanlığı’na adaylık başvurusu yapan Gürler, Datça’nın tarihsel yapısı ve doğal güzelliklerin koruyarak sürdürülebilir kalkınma sistemleri öne çıkaran bir lider olmayı amaçlıyor.
2019 yılından bu yana Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nı yürüten Jeoloji Yüksek Mühendisi Doğal Kaynak Planlama ve Afet Yönetimi Uzmanı Mutlu Gürler, Türkiye Ormancılar Derneği, WWF Türkiye Doğa Araştırmaları Merkezi, TEMA Vakfı Bilim Ağacı Vakfı gibi doğa koruma konularında saygın kurumlarla işbirliği ve ortak projeler yönetti. TMMOB, Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Sekreterliği, Türkiye Barolar Birliği ile ortak afet eğitimi programlarını yönetti. Birleşmiş Milletler tarafından uygulanmakta olan, kentleri afetlere karşı dirençli hale getirmek kapsamında, sürdürmekte olan MCR 2030 Sertifikasını Ankara Büyükşehir’e kazandırdı.
“DATÇA’YA DENEYİMLERİMLE KATKI YAPMAK İSTİYORUM”
Yerel yönetimlerde afet planlama ve yönetimi ve dirençli kentler konusunda ulusal ve uluslararası projelerin yönetiminde bulunan Gürler, Marmaris Datça Yarımadası bölgesinin, milli park ilanı etütleri ve koruma planının hazırlanması çalışmasıyla dikkat çekiyor. Gürler ‘’ Muğla Havzası’nın doğal kaynak planlama süreçlerini izleyip takip eden bir doğa koruma uzmanı olarak, bu deneyimimi bölgenin kalkınmasına katkı yapmak için Datça Belediye Başkanlığı’na adayım’’ dedi.
Datça Belediye Başkanlığı aday adaylığının, bölgenin sürdürülebilirliğini sağlamak için heyecan verici bir fırsat olduğuna inandığını ifade eden Gürler ‘’ Datça'nın doğal kaynaklarını korumak, afetlere karşı dayanıklılığını artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak önceliğimiz olacak’’ dedi
Mutlu Gürler, seçilmesi halinde Datça Belediyesi’nin faaliyetlerinin şu 4 temel esas üzerinden yürütüleceğini ifade etti:
“Doğal kaynak planlaması ve yönetimi: Datça, zengin bir doğal mirasa sahip bir bölgedir. Bu mirası korumak için bir doğal kaynak planlaması ve yönetimi sistemi geliştirmeye odaklanacağız. Bu sistem, arazi kullanımının planlanması, su kaynaklarının korunması ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını içerecek.
Afet risk yönetimi: Datça, deprem ve sel gibi doğal afetlere karşı hassas bir bölgedir. Afet risklerini azaltmak için bir afet risk yönetimi planı geliştireceğiz. Bu plan, risklerin belirlenmesi, afetlere hazırlık ve afet sonrası müdahaleyi içerecek.
Sürdürülebilir turizm: Datça, popüler bir turizm destinasyonudur. Sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için paydaşlarımızla bir turizm master planı hazırlayacağız. Bu plan, çevresel etkileri azaltmak, yerel toplulukları desteklemek ve turizmin ekonomik faydalarını artırmayı içerecek.
Bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak: Datça, turizm dışında aynı zamanda , tarım ve balıkçılık gibi sektörlerde faaliyet gösteren canlı bir ekonomiye sahiptir. Sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için, bu sektörlerin çevresel etkilerini azaltmak ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak için adımlar atacağız. Bu, temiz enerji kaynaklarına geçiş, atık yönetimi ve atık su arıtma gibi önlemler yoluyla yapılabilir.”