Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü, önemli bir yatırımı daha hayata geçirmeyi hedefliyor. Menteşe İlçesi'ndeki Muğla Atıksu Arıtma Tesisi'ne, arıtma süreçlerinde oluşan çamurları bertaraf ederek gübreye dönüştürecek bir tesis kurulması planlanıyor.

Whatsapp Image 2025 01 03 At 13.51.03

MARMARİS-FETHİYE KARAYOLUNDAKİ SÜRÜCÜLER DİKKAT! MARMARİS-FETHİYE KARAYOLUNDAKİ SÜRÜCÜLER DİKKAT!

ÇAMURUN BERTARAFI, YILLIK 135 MİLYON TL'YE MAL OLUYORDU

Atıksu arıtma işlemleri sırasında tesislerde önemli miktarda çamur oluşuyor. Muğla’da çamurun bertarafı için tesis bulunmadığı için bu çamur, başka illere gönderiliyor ve MUSKİ’ye yıllık 135 milyon TL gibi bir maliyet yaratıyordu. Bu durumu çözmek için, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın talimatıyla, MUSKİ yönetimi kente çamurun bertarafını sağlayacak bir tesis kurmak amacıyla harekete geçti. TÜBİTAK ile iş birliği yapılarak, Menteşe’deki Muğla AAT’ye kurulacak tesisin projesi hazırlandı. Ardından tesis için resmi prosedürlere başlanarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci tamamlandı ve 10 günlük askı süresi başlatıldı. Tesisin faaliyete geçmesiyle, Muğla genelindeki 32 atıksu arıtma tesisinde oluşan günlük yaklaşık 120 ton çamur, kapalı kamyonlarla Muğla AAT’ye taşınarak burada bertaraf edilecek. Bu sayede MUSKİ, çamurun bertarafını kendi bünyesinde gerçekleştirerek yıllık yaklaşık 135 milyon TL tasarruf sağlayacak.

Whatsapp Image 2025 01 03 At 13.51.04

ÇAMURDAN GÜBRE ÜRETİLECEK VE ÜRETİCİLERE ÜCRETSİZ OLARAK VERİLECEK

Çamur, çevreye ve doğaya zarar vermeden TÜBİTAK tarafından geliştirilen kavitasyon cihazı ile işlenecek ve anaerobik tanklara (digester) besin sağlayarak gaz üretimi gerçekleştirilecek. Ayrıca bu proje sayesinde, çamurdan doğaya zarar vermeyen ve toprağa uyumlu gübre üretilecek. Elde edilen organik gübre, çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılarak kent ekonomisine katkı sağlanacak.

Muhabir: ALİ İLHAN