Bodrum Milas Havalimanından 10 ayda 4 milyon 154 Bin 250 yolcu taşındı Bodrum Milas Havalimanından 10 ayda 4 milyon 154 Bin 250 yolcu taşındı

Muğla Su ve Kanazilasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Yılmaz Şengül ile Muğla’da son dönemde MUSKİ ile ilgili gündeme gelen konuları konuştuk. Biz sorduk, Sayın Şengül ise samimi cevaplar verdi.


MUSKİ Genel Müdürü Şengül, “Ortaca'da ki dereyi MUSKİ'nin deposunun kirlettiği iddiaları var” sorumuza şu yanıtı verdi:
“Öncelikle üzerine basarak vurgulamak isterim ki göreve geldiğim ilk andan itibaren Başkanımız Ahmet Aras’tan 2 temel talimat aldık.

Bunlardan birincisi altyapı eksiği olan bölgeler için çok hızlı şekilde temiz su sağlamak ve kanalizasyon hizmetlerini yaygınlaştırmak. Diğeri ise çevreci yatırımlar hayata geçirerek hem altyapı sistemlerini güçlendirmek hem de doğayı korumak oldu. Biz tüm yol haritamızı bu 2 temel prensip üzerinden şekillendirdik.

Sadece su sağlamak veya kanalizasyon hizmetlerini sunmak değil bunları yaparken ekosistemi korumak, doğaya saygılı olmak ve yatırımların bu döngüye zarar vermeden hayata geçmesini sağlamak üzerine titizlikle çalışıyoruz.

Tüm hassasiyetleri göz önüne aldığımızda Ortaca’da yaşanan dere kirliliği gibi konularda nasıl reaksiyon alacağımızı tahmin etmenizi isterim. 
Ancak yine de net olarak cevaplamak gerekirsek Ortaca’da ki derelerin kirliliğinin MUSKİ Genel Müdürlüğüne ait bir depo veya herhangi farklı bir yapı hiçbir ilgisi yoktur. Bu tamamıyla asılsızdır.

Kurumumuza ait bir kanalizasyon hattının arızalanması nedeniyle dereye kısa süreli sızıntı tespit edilmiş ve bu hattın tamiratı yapılarak sızıntı engellenmiştir.


Tabiki arızlar ön görülemez olduğu için nerede ne zaman yaşanacağını bilemeyiz bu nedenle bizim görevimiz bu aksaklıkları hızlıca ortadan kaldırmak.

Arızalardan kaynaklı olarak kısa süreli olumsuzluklar meydana gelmiş olsa da çevre hassasiyetimiz nedeniyle bu arızalar ekiplerimiz tarafından anında çözülmektedir. Ortaca’da böyle olmuştur”

Genel Müdür Şengül, MUSKİ'nin Bodrum'daki Küdür koyunu kirlettiği iddiaları ile Çevre Şehircilik Müdürlüğünün ceza kesmesi ve Bodrum Cumhuriyet Savcılığının dava açma süreci hakkında ise şu ifadeleri kullandı:
“Bodrum Küdür koyu ile ilgili Muğla Valiliğimize gerekli itirazlarda bulunduk. Konu yargı sürecinde olduğu için daha fazla açıklama yapmak doğru olmaz”


DATÇA’DA YAŞANAN VİDANJÖR SIKINTISI


Muhabirimiz Kenan Gürbüz’ün “Datça’da yaşanan kanalizasyon sorunları konusunda bir çalışma var mı?  Özellikle küçük vidanjör ile çekim yapılıyor. Bölgede insanlar tek sefer için 1800 TL kamyon parası alıyor.  Tek sefer de çekim yaptırmak istemiyorlar.” Bu konuda bir çalışma yapacakmısınız soruna ise Şengül şu yanıtı verdi:


“Datça İlçemiz bildiğiniz üzere özellikle de eski Datça Bölgesi mimari yapı dolaysıyla çok dar sokaklardan oluşuyor. Bu nedenle de büyük vidanjörlerin sokaklara girmesinde sorunlar yaşanıyor ve küçük vidanjörler ile çözüm sağlanıyor. Aslına konunun özüne bakıldığında bizim 2024 yılında Datça’da hala vidanjör konularını konuşmamız ülkemiz adına bir utanç kaynağı olduğunu düşünüyorum.

Türkiye gibi potansiyelli bir ülkenin turizm merkezlerinden birinde hala vidanjör kullanılıyor olması bizim turizme ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. Yerel yönetimlerin bütçesiyle yapılması mümkün olmayan bazı yatırımlar var. Altyapı da gerçekten maliyetleri nedeniyle güçlü finans kaynağı isteyen bir olgu.

Bu nedenle Muğla’nın daha yeni Büyükşehir olduğunu ve İlçe belediyelerinin bu kadar yüksek bütçeye sahip olmadığını düşünürsek geçmişte ilgili devlet kurumlarının Datça’ya neden bu yatırımları yapmadığını sorgulamamız gerekiyor.  
Şuan İlçemizde foseptik çekimi için vidanjör kapasitesine bakılmaksızın tek tarife uygulanıyor.

Bu tarifeler meclis kararıyla alınıyor. Alınan bir karar var. Ancak vidanjör tarifeleri ile ilgili çalışma yapıyoruz”
Genel Müdür Şengül, “Datça'nın farklı mahallelerinde yaşanan su sıkıntısı ne zaman çözülecek” sorumuzla ilgili ise şunları paylaştı:
“Şuan itibariyle Datça İlçemizde su sıkıntısı yaşanan sadece Yazı Mahallesi Belen mevkii ve Sındı Mahallemizin Örencik mevkii bulunuyor. Biz buralardaki sorunun geçici çözümü içinde tankerlerle su takviyesi yapmaya devam ediyoruz.

Sorunun kalıcı çözümü için ise Betçe 3. Etap projesini başlattık. Şuan itibariyle Yazı mahallemizden başlattığımız projenin kazı çalışmaları sürüyor. En kısa süre projeyi tamamlayıp buralarda tamamıyla içme suyu sorununu ortadan kaldıracağız.  

Whatsapp Image 2024 11 04 At 10.19.23
HEDEF: TEMİZ SU SAĞLIKLI KENT


Muğla Su ve Kanazilasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Yılmaz Şengül , röportajın son bölümünde ise şu bilgileri paylaştı:
“Sonuç olarak bizler Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın “Temiz Su, Sağlıklı Kent” sloganı doğrultusunda bu kente hizmet etmeye çalışıyoruz.

Önceliğimiz tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklığın ve su kaynaklarındaki azalmanın Muğla’yı çok etkilememesi. Vatandaşlarımıza sağlıklı içme suyu sağlamak aynı zamanda da kaynaklarımızı korumak en büyük gayemiz.

Yıllardır devam eden Menteşe İlçemizin merkez mahallelerinin içme suyu sorunlarını çözülmesi Yeniköy ve Kötekli’de sitelerin artık kesintisiz suya ulaşması, Kavaklıdere, Seydikemer, Yatağan, Ortaca ve Marmaris ilçelerimizde yapmış olduğumuz kaynak iyileştirmeleri, mekanik düzenlemeler ve kayıp kaçak ile mücadele doğrultusunda buralara verilen su miktarlarını da gözle görünür şekilde arttırdık.

Şimdi ki hedefimiz ise sona geldiğimiz Marmaris içme suyu projesini devreye almak ve en önemlisi de Bodrumda herkesin malumu olan ve yıllardır büyüyerek gelen su sıkıntılarını çözüme kavuşturmak olacak. 


İçme suyu sorunlarının çözümünün yanı sıra yine Başkanımız Ahmet Aras’ın “Dünya kenti Muğla” vizyonuna en büyük katkıyı sağlayacak olan çevreci projelerdir. Bu doğrultuda atık suyun bertarafı konusunda altyapı sistemlerimizin iyileştirilmesi ve yeni yatırımların hayata geçirilmesi için projelerimizi hazırladık.

Gerekli finansman ve izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından bu projeleri kamuoyuyla paylaşacağız. Muğla’nın mavisi ve yeşilinin korunması, sürdürülebilir bir atıksu yönetiminin oluşturulmasına bağlıdır. Bu nedenle kentimizin altyapı sistemlerinin güçlü olması hem doğasının korunması hem de suyun geri dönüşümünün sağlanarak büyük bir tasarruf sağlamasına katkı sunacaktır.

Bu bilinçle Muğla’yı geleceğe hazırlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz”

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ