MUSKİ Genel Müdürlüğü “Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Sıfır Atık Yaklaşımı ile Geri Kazanılması Projesi” ile ürettiği gübreyi çiftçilerle paylaşacak. Projenin, ÇED sürecinin tamamlandığı ve projenin 10 gün süreyle halkın görüşüne açıldığı duyuruldu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla’nın Menteşe, ilçesinde Muğla Su ve Kanalizasyon idaresi genel müdürlüğü (MUSKİ) tarafından yapılması planlanan “Muğla Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Sıfır Atık Yaklaşımı ile Geri Kazanılması Projesi” ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şeklinin verildiğini açıkladı. Açıklamada, projenin 10 gün süreyle halkın görüşüne açıldığını da duyurdu.
PROJE HAKKINDA
Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde “Muğla İli Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Sıfır Atık Yaklaşımı ile Geri Kazanılması’’ projesi planlanmaktadır. Planlanan proje MUSKİ’ye ait Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde gerçekleştirilecektir ve arıtma çamurlarının değerlendirilmesi için mevcut tesiste bulunmayan üniteler ilave edilecektir. Herhangi bir atıksu kaynaklı bir proje olmamakla birlikte sadece arıtma çamurlarının geri kazanımı projesidir.
MUSKİ’ye bağlı Muğla Merkez Atıksu Arıtma Tesisi arazisidir. Tesis toplamda 57.779 m2lik (117 nolu parsel 33.611 m2,118 nolu parsel 24.168 m2) alanda kurulu durumdadır. Muğla Merkez AAT, 6 Şubat 2012’de devreye alınmıştır. Planlanan projedeki üniteler Muğla AAT mevcut sahası üzerine kurulacak olup, herhangi bir arazi maliyeti söz konusu olmayacaktır. “Atıksu Arıtma Tesisi” için 28.01.2008 karar tarihli “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” belgesi bulunmaktadır.
BİYOGAZ ÜRETEREK, ENERJİ ELDE EDİLECEK
Planlanan proje ile MUSKİ’ye ait atıksu arıtma tesislerinden kaynaklanan arıtma çamurlarının, Muğla Merkez AAT’de bulunan anaerobik çürütme ünitesinde biyogaz üretmek suretiyle enerji elde edilmesi, atık ısı ile çamurun %90 katı madde oranında kurutulması ve toprakta iyileştirici olarak kullanılması, anaerobik çürütücü üst suyunun sıvı gübre/struvit olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Sürdürülebilir bir çamur yönetim sisteminin geliştirilmesi ile bölgesel olarak çevresel fayda ve prestij, Çamur bertaraf maliyetlerinde azalma ile bölgede bulunan MUSKİ'nin giderlerinin azaltılması da projenin hedefleri arasında.
ÇİFTÇİLERE GÜBRE TEMİN EDİLECEK
Projenin önemli hedefleri ise şunlar:
Enerji üretiminin optimum düzeye getirilmesi ile bölge ekonomisine fayda sağlanması. Strüvit üretimi ile endüstriyel gübre ihtiyacının azaltılması, strüvitin park ve bahçelerde kullanımı ile endüstriyel gübre maliyetlerinin azalması. Proje kapsamında elde edilecek gübre ile öncelikli olarak Belediye kendi ihtiyacını karşılayacak ve sosyal sorumluluk projesi olarak çiftçilerle de paylaşılması düşünülmektedir. Günümüz sorunlarından olan çamur bertarafına çözüm olup çamurun geri kazanılarak enerji elde edilmesi sağlanacaktır. Buradan elde edilecek enerji AAT makine ekipmanlarında gerekli olan elektrik enerjisinde kullanılmış olacaktır. Elektrik enerjisinin yanında ısı enerjisi de elde edilmiş olacaktır. Bu ısı enerjisi de çamurların kurutulmasında kullanılacak olup, tarımda gübre olarak kullanılması hedeflenmiştir. Böylelikle atıktan tarımda kullanılacak gübrenin elde edilmesine kadar sıfır atık yaklaşımı ile çevreci bir projedir. Çamur bertarafı için nakliye ve yakma sırasında ortaya çıkan CO2 emisyonlarının azalması ile hem bölgeye hem de bölge dışındaki hava kalitesine olumlu yönde katkı sağlanması. Gelecek yıllarda, artan nüfusa bağlı olarak oluşacak çamur probleminin daha önceden çözülerek sistematik hale getirilmesi.