Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası mensupları, 1-7 Mart Muhasebeciler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulundular.
Neval Çolak
Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası mensupları 1-7 Mart Muhasebeciler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı okudu.
Muğla’nın Menteşe ilçesi Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen program, günün anlam ve önemini belirten konuşma ile devam etti.
Havanın yağışlı olmasına rağmen düzenlenen programa katılım oldukça yoğun oldu.
Muğla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Servet Evran, Muhasebe Haftası dolayısı ile yaptığı konuşmada, “Öncelikle Muhasebe Haftamızda, İdlib’te askerlerimize yapılan hain saldırı nedeniyle derin bir üzüntü, tarifsiz bir acı içerisindeyiz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve milletimize başsağlığı diliyorum” dedi.
Meslektaşlarının yaptığı görevlerin, kamu maliyesine ve ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı ve enformasyon sunduğunu vurgulayan Başkan Evran, “Ekonominin kaydını tutan ve mali danışmanlık yapan, memleketin her köşesinde hizmet sunan bir meslek oluşturduk. Kaliteli hizmet sunarak, işletmelerimizin gelişimine katkı vererek, güvenilir işletme danışmanlığı vizyonumuzlaülkemize ve işletmelerimize hizmet vermekteyiz. Ülkemizin ve işletmelerimizin gelişimi için çalışmaktayız. Çatı örgütümüz TÜRMOB ve Odalarımız, kamu yararına, sürekli yüksek kalitede hizmet sağlayan standartlarla, muhasebe ve denetim mesleğinin dünyadaki gelişmelere paralel olarak ilerletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmakta,gerek stajyerlerimizin ve meslek mensuplarımızın eğitimi noktasında, gerekse mesleğin uygulanmasına yönelik üzerine düşen sorunların çözümü konusunda büyük bir özveri ile çalışmaktadır” dedi.
“TALEPLERİMİZ MAALESEF ÇÖZÜME KAVUŞMAMIŞTIR”
Yaptığı konuşmada, muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin sorunlarını da dile getiren Başkan Evran, “Ülkemizin ve toplumumuzun genel çıkarlarını göz ardı etmeden, 31 yıldır ortaya koyduğumuz gayretli çalışmalara karşın, çözümü son derece basit ve insancıl taleplerimiz maalesef çözüme kavuşmamıştır. Şöyle ki; Meslektaşlarımız için ölüm halinde geçerli olan mücbir sebep halinin, doğum, ağır hastalık ve tutukluluk hali için de geçerli olması sağlanmalıdır. Hali hazırda mevcut olan mali tatil, gerçek bir tatil olmaktan çok uzaktadır. Mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir. Kamu kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalı ya da ihtiyari hale getirilmelidir. Mali müşavirler için gider katılım payı uygulanması talebimizin hayata geçmesi sağlanmalıdır. Mesleki sorumluluk sigortasının gider yazılabilmesi sağlanmalıdır. Kamuoyunda poşet beyannamesi olarak bilenen Geri Kazanım Katkı Payı Beyannamesi Uygulamasından vazgeçilerek, geri kazanım katkı payının kaynağında alınması sağlanmalıdır. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması pilot iller dışındaki illerde 1 Mart 2020 tarihinde başlayacaktır. Ancak bu uygulamanın kamu yararı sağlamayacağı, mükellefler ve meslek mensupları açısından da bir yararının olmayacağı kanaatindeyiz. Bu sebeple uygulamadan vazgeçilmelidir. Serbest meslek geliri, Gelir Vergisi Kanunu’na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur. Serbest meslek geliri Katma Değer Vergisi Kanunu’nu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalıdır. Meslektaşlarımıza yeşil pasaport verilmesi sağlanmalıdır. Küreselleşen dünyada yabancı sermaye ile birebir çalışan meslek mensuplarımızın da yeşil pasaporta ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Bizim taleplerimiz, mesleki çıkar elde etme talebi değildir.” şeklinde konuştu.