En lezzetli yabani mantarların başında gelen çıntar, ege bölgesinin vazgeçilmez geleneksel lezzetlerindendir. Özellikle Muğla bölgesindeki ormanlık arazilerde bulunan çıntarın çok çeşitli pişirme şekilleri bulunur.
Toprakların içinden toplanan çıntarın çok iyi temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz. Bol su ile yıkanan çıntarın kısa süre içinde tüketilmesi gerekir.
Muğla'nın gözbebeği çıntarı bir de böyle deneyin
Çıntarla yapılabilecek yemeklerin sınırı yoktur. Mangalda ya da közde, fırında ya da haşlama, en çok da kızartma şeklinde tüketilen bu eşsiz lezzeti bir de böyle deneyin.
Zehirli türlere dikkat!
Vücuda sayısız faydası bulunan, immün sistemine yararlı, bağışıklığı geliştiren ve antioksidan özelliği bulunan çıntara, mantarlar familyasındaki en popüler yiyecek diyebiliriz.
Profesyonel kişilerce toplanması gereken çıntarın zehirli türleri de bulunuyor.
Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın tadı kuzu etine benzetilir. Sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında da kullanılan çıntarın, mangalda ızgarası da yapılabilir.
Çıntar mantarı tarifi denince ilk olarak akla uçları kıtır kıtır şekillenmiş dumanı üstünden mantarlar gelir. Çıntar mantarının en lezzetli iki hali; ister kavurun isterseniz kızartın. Çıntar mantarı kavurması dışı çıtır içi sulu olurken, kızartması ise bol yağın etkisiyle iştah kabartır! Az malzeme ile hazırlanan bu tarifler ile yemeğiniz kısa bir süre içerisinde hazır olacak.
Çıntar kavurması ve kızartması: