Muğla Haberleri

Muğla’nın tarihi ve doğal güzellikleri CNN Travel’de

Dünyaca ünlü CNN'in "Travel" ekinde Muğla’nın tarihi ve doğal güzellikleri “Muğla'nın Büyüsü” başlığı ile yer aldı. Yazıda Muğla’nın turizm merkezleri olan Bodrum, Marmaris, Fethiye, Göcek, Ölüdeniz ve Dalyan geniş bir şekilde yer alıyor.

Dünyaca ünlü CNN'in Travel ekinde Muğla’nın tarihi ve doğal güzellikleri “Muğla'nın Büyüsü” başlığı ile yer aldı. CNN’in internet sitesinde yer alan yazıya bu linkten ulaşılıyor:

https://edition.cnn.com/travel/mugla-beautiful-turkey-mediterranean-lycian-way/index.html?s=08

CNN’de Richard Quest and Joe Minihane imzasıyla yayımlanan yazıda şu ifadelere yer verildiği görüldü:
“Parıldayan masmavi denizlerden yükselen ağaçlarla kaplı tepeler, Engebeli, güzel ve keşfedilmemiş arazilerde millerce uzanan yürüyüş parkurları ve bir orduyu doyurmaya yetecek kadar yiyecek. Burası Türkiye'nin Muğla ili. Destinasyonun muhteşem güneybatısında yer alan bu bölge Bodrum gibi birkaç popüler destinasyonun dışında bazen uluslararası ziyaretçiler tarafından gözden kaçırılıyor.
Bununla birlikte Muğla ili Türkiye'yi ziyaret etmek için popüler bir yer yapan tüm cazibelerle doludur. Büyüleyici manzaralar, biraz dinlenme ve rahatlama için bolca fırsat ve eğer canınız çekerse macera ve heyecan... Ayrıca Bodrum'un uluslararası havalimanı tarafından hizmet veriliyor, bu da ziyaret etmeyi her zamankinden daha kolay hale getiriyor.”

"BİR SANATÇININ GÖRÜŞÜ"

Başlamak için en iyi yer Fethiye ve Dalyan arasında bulunan güneşli sahil kasabası Göcek'tir. Kültürün ön planda olduğu Göcek'te heykeltıraş Dilara Akay'ın büyük payı bulunmaktadır. Muhteşem bir bahçenin içinde yer alan galerisi, sanatçının yaşamı boyunca yaptığı çalışmaların gelişimini gösteren çeşitli eserlerin sergilendiği bir yer. “Birçok kişi beni büyük bahçe heykellerimle tanıyor ama aynı zamanda enstalasyonlar da yapıyorum."
Akay, sanatı hakkında "Evrimimi görebilirsiniz," diyor. "Önce varoluşu keşfederek ve sonra kadın olarak başladım. Şimdi doğaya daha çok ilgi duyduğumu fark ettim, bu yüzden bu bir yolculuk." Yolculuğu denizde sürdüren Akay, Muğla ilinin göz alıcı kıyı şeridini daha iyi görebilmek için küçük bir tekneye yöneldi.

“Göcek, Dalaman ve Fethiye koyundayız,” diyor Akay heyecanla kollarını sallayarak. Burası mücevher, Akdeniz ve Ege Denizi'nin birleştiği nokta. İskelede duran ısrarcı yerel bir adamın da aralarında bulunduğu bazı iddialara göre Mısır'ın aynı adlı kraliçesi sular altında kalan Kleopatra Hamamı veya Hamam Koyu'nda gömülüdür.
Jüri hala bu konuda kararsız ancak Akdeniz'in en özel köşelerinden biri olduğu gerçeğini inkar etmek mümkün değil. Burada bir teknede olmak hayal kurmanızı sağlar. Güneşle dolu bir gökyüzünün baktığı sularda sakin bir şekilde yelken açarak zamanınızı geçirdiğiniz bir fantezi dünyasına girebilirsiniz.

"KARAYA DÖNDÜĞÜMÜZDE KEŞFEDİLECEK BAŞKA HARİKALAR VAR."

Likya Yolu yaratıcısı Kate Clow, ikonik uzun mesafeli patika yolu göstererek "Mazeret yok!" diye haykırıyor. Likya yolu, 760 kilometreyi kapsayan ve Fethiye'den Antalya'ya uzanan patikanın tamamlanması 35 gün sürüyor ve bir zamanlar Likya olarak bilinen, şimdi ise güney Türkiye'nin bir parçası olan kıyı şeridini takip ediyor. Likyalıların Persler, Büyük İskender ve Romalılar zamanlarında binlerce yıl boyunca kat etmiş olabilecekleri rotaların çoğunu takip ediyor. Rotayı haritalamak ve işaretlemek, Roma yollarını ve eski katır yollarını da kapsayan muazzam bir iştir ve Clow bunu aktarmaktan kaçınmadı.

Aslen İngiltereli olan Clow, "O zamanlar, yani 35 yıl önce Türkiye'de hiç yürüyüş rotası yoktu ve ben Pireneler'de, Fransa'da ve İspanya'nın çeşitli yerlerinde yürüyüş yaparken 'Türkiye de bir tane hak ediyor' diye düşündüm."
Dağlara doğru yükselen Clow'un rotası, denizin ve uzakta sonsuza kadar uzanıyormuş gibi görünen yüksek tepelerin üzerinden olağanüstü manzaralar sunuyor. Gerçekten de dünyadaki en iyi uzun mesafe yürüyüş rotalarından biridir ve onun taze ancak derin tarihi bir şey yaratma yeteneğinin ve becerisinin bir kanıtıdır. En güzel tarafı ise muhteşem manzaraları yoldan göremeyeceğiniz açılardan görebilmenize olanak sağlaması...

Türkiye'deki Yörük topluluğu genellikle yanlış bir şekilde göçebe olarak anılır. Daha doğrusu yaz ve kış yerleri arasında hareket eden insanları ve hayvanları tanımlayan bir kelime olan yaylacılık uygularlar. Bu taşınmayı kutlamak için topluluk her zaman müzik, dans ve hatta at binme gibi özel bir parti düzenler. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi, yemek tutkusu gerçektir.
Burada, açık ateşte pişen lezzetli çorba ve ekmeklerle, ister Akay'ın galerisinde bir yemek yiyin, ister Yörüklerle yöresel lokumunuzu paylaşın, her şeyin arkasındaki itici güç başkalarını beslemek gibi görünüyor.
Elbette tüm bu yiyecekler, ilerleyen saatlerde ve günlerde rahatlamanız gerektiği anlamına geliyor. İşte Dalyan'ın çamur banyoları tam da burada devreye giriyor. Bu ünlü ancak biraz da kötü kokulu banyolar, yerlilerin ve ziyaretçilerin ciltlerini canlandırmak için geldikleri yerlerdir. Sıcak, yapışkan suya kayarken yükselen kükürt kokusu burun deliklerine çarpıyor. Ancak vücudunuzdaki çamur hissi sizi daha fazla oyalanmaya, biraz daha örtünmeye ve sadece debelenmeye itiyor.
"İyi bir hayat," diyor yerel bir kadın, güneşte oturup kurulanırken, deniz arkasındaki duvara hafifçe vuruyor. Katılmamak imkansız. Ve bitişikteki iskeleden suya hızlıca dalmak, çamuru temizlemek ve böylece yeniden doğmuş ve daha fazlasına hazır bir şekilde ortaya çıkmak bunu daha da iyi hale getiriyor. Hatta bunun sizden 20 yıl götürdüğünü söylüyorlar.

"MUĞLA'DA HER ŞEYİN BİR HİKAYESİ VAR."

Buradaki nehrin, Kral Milet'in kızı Byblis'in gözyaşlarından oluştuğu söylenmektedir. Yunan efsanesine göre Byblis, ikiz kardeşi Kaunos'un kendisine yaklaşmasını reddetmesi üzerine öldüğünde bir nehir gibi ağlamış ve bu ağ bir pınara dönüşmüştür. Oldukça destansı olan bu yeniden anlatım, Dalyan'ın karşısındaki yüksek uçurumlara eski kralların kaya mezarlarının inşa edildiği Antik Kaunos'un muhteşem kalıntılarını görmek için su boyunca yapılan bir yolculuğa ekstra anlam katıyor. Bir zamanlar önemli bir liman olan, ancak şimdi denizden yaklaşık sekiz kilometre uzakta olan kalıntıların 9. yüzyıla kadar uzandığı söyleniyor. Roma Hamamları ve antik yollar muhteşem, özellikle yaz aylarında kalabalığın olmaması burayı daha da güzel kılıyor.

"YÜRÜMEYE BAŞLA VE ŞİMDİ KOŞ!"

Yakında paraşüt rüzgarı yakalar ve zemin uzak bir anı haline gelir. Aynı anda hem heyecan verici hem de endişe verici. Sonsuz manzaralar, denizin mavisi ve plajların beyazı bunu muhteşem bir deneyim haline getirmeye yardımcı olur. Buradaki nehrin, Kral Milet'in kızı Byblis'in gözyaşlarından oluştuğu söylenmektedir. Yunan efsanesine göre, Byblis, ikiz kardeşi Kaunos'un kendisine yaklaşmasını reddetmesi üzerine öldüğünde bir nehir gibi ağlamış ve bu ağ bir pınara dönüşmüştür.
Oldukça destansı olan bu yeniden anlatım, Dalyan'ın karşısındaki yüksek uçurumlara eski kralların kaya mezarlarının inşa edildiği Antik Kaunos'un muhteşem kalıntılarını görmek için su boyunca yapılan bir yolculuğa ekstra anlam katıyor. Bir zamanlar önemli bir liman olan, ancak şimdi denizden yaklaşık sekiz kilometre uzakta olan kalıntıların 9. yüzyıla kadar uzandığı söyleniyor.
Roma Hamamları ve antik yollar muhteşem, özellikle yaz aylarında kalabalığın olmaması burayı daha da güzel kılıyor.


"HAVAYA DOĞRU"

Muğla ayrıca yamaç paraşütüyle de ünlüdür. İnsanlar havalanmak ve bölgenin güzelliklerini yükseklerden görmek, dağdan plaja termal hava akımlarıyla uçmak için dünyanın dört bir yanından buraya gelir. Deniz seviyesinden 2.000 metreye yakın bir zirveye sahip olan Babadağ, yamaç paraşütçülerinin akın ettiği yerdir. 1.700 metrede, paraşütçülerin ve uçuşa katılanların koşabileceği ve kendilerini gökyüzüne fırlatabileceği özel bir fırlatma rampası vardır. Renkli aynalı gözlükler takan rehberimiz Ertaş, kask ve emniyet kemeri denemesi için bizi götürür. "Bunu 25 yıldır yapıyorum," diyor. "Bir yılda 400 ila 500 kez yapıyorum." Ertaş'ın sırtına bağlanan kişiye verilen talimat basittir. "Yürümeye başla ve şimdi koş!" Kısa süre sonra paraşüt rüzgarı yakalar ve yer uzak bir anı haline gelir. Aynı anda hem heyecan verici hem de endişe vericidir. Uçsuz bucaksız manzaralar, denizin mavisi ve kumsalların beyazı, burayı muhteşem bir deneyim haline getiriyor.