Tat ve görselliğinin yanında kozmetik ve ilaç sanayiinde ana ham madde olarak kullanılan safranın ekonomik değeri çiftçileri cezbediyor.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 2019 yılında Menteşe Bayırda başlanılan deneme çalışmalarının iyi verim vermesi üzerine, “2021 yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı kapsamında “Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak” projesi sunuldu ve 36 bin TL’lik bütçesi ile onaylanmıştı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak” projesi kapsamında 300 kilogram safran soğanı 4 kadın üreticinin eliyle toprakla buluşmuştu. Hasat döneminde üreticilerden Yatağan İlçesinden Ebru Güler’e ait demonstrasyon bahçesinde ürünü tanıtmak amacıyla geniş katılımlı tarla günü gerçekleştirilmişti.
Muğla il genelinde Seydikemer, Ula, Yatağan, Bodrum, Datça, Menteşe başta olmak üzere toplam 7 üretici ile 8 dönüm alanda safran üretimi yapılmıştı.
SAFRAN NEDİR?
Safran (Crocus sativus L.) türünün kurutulmuş stigmasıdır. Bu tür 20-30 cm. boyunda, sonbaharda yaprakları ile birlikte mor renkli çiçekler açan, soğanlı bir kültür bitkisidir. Triploid bir bitki olduğundan tohum vermez, soğanları ile üretilir. Safranın elde edildiği bitki de safran olarak adlandırılmaktadır. Safran günümüzde en çok Safranbolu’da yetiştiriciliği yapılsa da, son yıllarda farklı illerde de yetiştiriciliği yapılmaya başlanmış ve üretim alanında artış olmuştur.
En pahalı baharatlardan olan safran aynı zamanda kırmızı altın adı ile anılır. Kuvvetli bir antioksidan, antideprasan, hücre yenileyici ve birçok özelliğiyle bilinen safranın son yıllarda popülaritesi artmıştır.
2024 yılı safran satış bilgileri;
1 gr safran yaklaşık 200 TL