FERDİ YAVUZ- CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla’nın kanayan yaralarından biri olan akıllı kavşağa dikkat çekti. Milletvekili Girgin, Menteşe’de yer alan ve Denizli, İzmir, Aydın ve Antalya gibi önemli turizm ve ticaret merkezleri birbirine bağlayan fakat gelinen nokta itibariyle yaşanan yoğunluğu taşıyamaz hale gelen ve sıkça trafik tıkanıklıklarının yaşandığı Menteşe Akıllı Kavşağını, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

MUĞLA’DAKİ HELİKOPTER KAZASINDA ŞEHİT OLAN DOKTOR VE ATT PERSONELİ TOPRAĞA VERİLDİ MUĞLA’DAKİ HELİKOPTER KAZASINDA ŞEHİT OLAN DOKTOR VE ATT PERSONELİ TOPRAĞA VERİLDİ

Muğla'nın Kanayan Yarası ' Akıllık Kavşak'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla’nın en büyük trafik sorunu olan akıllı kavşağa dikkat çekti. Yaşanan sorunu yerinde inceleyen ve konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulunan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin verdiği yazılı soru önergesiyle; “Muğlamızın Menteşe İlçesinde yer alan, Muğla-Denizli-İzmir karayollarını birbirine bağlayan kavşakta son zamanlarda trafik yoğunluğunun artmış olduğu gözlemlenmektedir. Muğla üzerinden Fethiye, Datça, Marmaris, Ortaca, Köyceğiz, Dalaman gibi turizm potansiyeli yüksek olan ilçelerimize gidecek olan araçlar bu kavşağı kullanmaktadır. Ayrıca, Denizli istikameti ile İzmir istikametine giden tüm araçlarda bu kavşak üzerinden yolculuklarını devam ettirmektedirler.

Geçen yıl faaliyete giren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Hastanesine giden tüm araçlar ve ambulanslar da bu kavşak üzerinden geçerek hastaneye ulaşmaktadır. Tüm bu kesişim noktaları göz önüne alındığında, Menteşe İlçesinin önemli turizm yerleşmeleri arasında geçiş noktasında bulunduğu görülmektedir. Bu sebeple, Muğla- Denizli-Aydın-İzmir ve turistik ilçelerimizi birbirine bağlayan bu kavşağın yoğunluğu hat safhada olup, her geçen gün de trafik sıkışıklığı ve kavşakta kuyruklanmalar artmaktadır.”

“ÇÖZÜM; AKILLI KAVŞAK DEĞİL, KATLI KAVŞAK”

Söz konusu kavşak ve yol bağlantısının kapasitesinin üzerinde yüklendiği, yapılan trafik sayımlarına göre sabah ve akşam en yoğun saatlerde önemli sıkışıklıkların yaşandığı görüldüğünü belirten Vekil Girgin; “Turizm cenneti olan Muğlamızda, özellikle bayram ve resmi tatillerde, kavşağın tüm giriş ve çıkış kollarında araçların bekleme sürelerinin artış gösterdiği vatandaşlar tarafından da görülmekte ve sıkça dile getirilmektedir. Tüm bu teknik ve sosyal veriler göz önüne alındığında, kavşak kollarının akışının sağlanması, bekleme sürelerinin azaltılması ve ulaşılabilirliğin kolaylaştırması için katlı kavşak yapılarak bu trafik sorunu çözüme kavuşturulmalıdır.” Diyerek Menteşe’de bulunan akıllı kavşağın mevcut trafik yoğunluğu kaldırmadığını belirtti ve çözümün katlı kavşakta olduğuna dikkat çekerek, aşağıdaki soruları Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a yöneltti.

  1. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ikinci kısmında, Karayolları Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri başlığı, 7. madde f bendinde ‘’Yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayollarında trafik güvenliğini ilgilendiren kavşak, durak yeri, aydınlatma, yol dışı park yerleri ve benzeri tesisleri yapmak, yaptırmak veya diğer kuruluşlarca hazırlanan projeleri tetkik ve uygun olanları tasdik etmek’’ görevi bulunmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluk ağında yer alan dönel kavşak için trafik güvenliği açısından bir önlem alınması planlanmakta mıdır?
  2. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu Karayolu Tasarım El Kitabına göre ‘’Farklı düzeyli kavşak yapılabilmesi için, trafik hacminin artması, mevcut kavşağın kapasitesinin yetersizliği, güvenliğin arttırılması ihtiyacı, yolun fonksiyonu veya fonksiyonel sınıflama derecesinin yüksekliği, yol kullanıcılarına sağlanan ekonomik faydaların arttırılması gibi şartlardan bir veya birkaçının bir arada olması durumunda farklı düzeyli kavşak (katlı kavşak) tasarlanır.’’ denmektedir. Yukarıda bahsi geçen şartlardan, birden fazla sayıda gerekçenin bulunduğu bilinmekte olup, katlı kavşak yapılması düşünülmekte midir? Katlı kavşak yapılması planlanacak ise ihale çalışmaları ne zaman başlayacaktır?
  3. Öğrenci yerleşkesinin bulunduğu Kötekli mahallesine yakın konumda bulunan kavşak kent merkezi ile bağlantıyı sağlamaktadır. Halihazırda bulunan dönel kavşak trafik güvenliği açısından bisiklet ve yaya kullanıcılarını tehlikeye düşürmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda  yaya ve bisiklet kullanıcılarına yönelik tasarım kriterlerinin de uygulama projelerine entegre edilmesi konusunda ne düşünülmektedir?
  4. Kış dönemi Menteşe nüfusu daha fazla olup ilçeler arası yolculuk ve öğrenci hareketi yoğundur. Yaz ve kış dönemi olarak yol bağlantısı ve kavşak üzerinde yapılmış son yıllara ait trafik sayımları ve çalışmanız bulunmakta mıdır?

Editör: Gazete Muğla