Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü zeytin üreticilerini uyardı. Erken Uyarı Sistemlerinden alınan son verilere göre Zeytinde Halkalı Leke riski en yüksek seviyeye ulaştığı öğrenildi.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi:

“Zeytin üreticilerimizin dikkatine! İlimizde bulunan Erken Uyarı Sistemlerinden alınan son verilere göre: Zeytinde Halkalı Leke riski en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Hasadı tamamlanan zeytinliklerde ruhsatlı ilaçlar ile en kısa sürede ilaçlama yapılması gerekmektedir.”

ZEYTİN HALKALI LEKE HASTALIĞI NEDİR?

MSKÜ'de  “tacizci hoca” üniversiteden atıldı! MSKÜ'de “tacizci hoca” üniversiteden atıldı!

Zeytinin ana hastalığı olan halkalı leke veya kuşgözü lekesi olarak bilinen hastalığa, Spilocaeaoleaginea(Castagne) S. Hughes isimli fungus neden olmaktadır. Bu hastalık başta Güney Ege (Aydın, Muğla, İzmir, Manisa) olmak üzere, zeytin yetiştirilen Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nin en yaygın ve yıkıcı hastalığıdır. Özellikle kıyı şeridinde deniz, göl ve göletlere yakın zeytin alanlarında ve sulanan, yüksek nemli ve ağır topraklarda halkalı leke hastalığı her geçen yıl şiddetini arttırmaktadır.

Zeytin çeşitleri hastalığa duyarlılık açısından farklılık gösterebilir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen çeşitlerden en hassas olanları Ayvalık ve Memecik çeşitleri olmakla birlikte bunları Domat ve Manzanilla izlemektedir. Gemlik çeşidi bunlar içerisinde en dayanıklı çeşit olarak öne çıkmaktadır. Ancak hastalığa duyarlılık infeksiyon şiddeti ile doğrudan ilişkilidir ve değişebilir. Hastalık zeytinden başka, yabani zeytin ve akçakesme (Phyllyreaspp.) türlerinde de görülür.

Hastalığın ilk belirtileri ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle hastalığa “halkalı leke hastalığı” adı verilir.

Editör: Beritan Yücel