Sinem Karakaya - Muğla’nın Menteşe İlçesi’ndeki yerel esnaflar eleman bulamıyor.  Eğitim sisteminin 4+4+4 olmasıyla birlikte birçok esnaf eleman sıkıntısı yaşıyor. 12 yıllık zorunlu eğitimin esnaflara yansıması eleman sıkıntısını ortaya çıkarıyor. Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Özcan Çolakkol, çıraklık ve kalfalık mekanizmasının bu ülkede yeniden hayata geçirilmesi için özendirici tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

O Başkandan acil yardım çağrısı! O Başkandan acil yardım çağrısı!

Esnafların eleman bulamamasının sebebini eğitim sisteminden kaynaklandığını söyleyen Muğla Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Özcan Çolakkol; “ Daimi çalışacak elemanımız yok çünkü çalışacak kişi bulamıyoruz. Bizim sektörde ciddi anlamda bir eleman sıkıntısı var. Bu sorunu çözmek için yetkililer gerekli adımı attılar ama bizim için yeterli değil. Mesela Çıraklık Eğitim okuluna giden bir elemana devlet destek sağlıyor ama yine de yeterli değil. Çıraklık eğitim merkezlerinde en fazla eleman kuaför ve berber sektöründe ama yine de bir sınıfı çok zor oluşturdular.  Esnaflar eleman bulmakta zorlanıyor çünkü eğitim sistemi 4+4+4 olduğundan beri bazı şeyler kısıtlandı. Liseyi bitiren bir kişi daha sonra kuaför ya da berber yanına gelip çalışmak istemiyor. Liseden sonra üniversite okumak istiyor. Bu durum bizim için büyük bir kayıp oldu.  Avrupa’daki gibi bireylerin mesleğe yöneltilmesini ve daha fazla ana ve ara eleman olarak bize destek sağlanmasını, özellikle meslek liselerini ve bizim için geçerli olacak eleman sayısını bizlere yönlendirilmesiyle ilgili çalışmaların yapılmasını istiyoruz.” Dedi.

Mesleklerin okullarda tanıtılması gerektiğini vurgulayan esnaflar ise; “ Eğitim sistemi ve sosyal güvenlik nedeniyle eleman çalıştıramıyoruz. Küçük esnaf kendi sigortasını bile zor yatırıyor. Herkesin birden bire zengin olma hayali var. Emekle para kazanayım diye düşünen kalmadı artık. Eğitim sistemini biraz göz önüne alırlarsa okuyaraktan bu mesleklere yönlendirilebilir çocuklar. Okumasınlar demiyoruz. Meslekleri tanıtmaları gerekli.  İlk okul bittikten sonra aileler çocuklarını zanaat öğrensinler diye ustaların yanına gönderirlerdi. Şimdi öyle bir şey yok artık. Çünkü 15-16 yaşından sonra çocukta çok çalışma isteği olmuyor. Daha çok gezmek ve rahat para kazanmak istiyor. Eski ustalarda 15-16 yaşından sonra çocuklara bir şey öğretemiyor. Tekrardan eğitim sistemi değişirse zanaatkâr bulunabilir belki ama terzi, ayakkabı tamircisi, kuaför, berber ve kalaycılık gibi meslekler okullarda tanıtılmalı.” Diyerek yetkililere seslendi.

Editör: Gazete Muğla