Muğla Haberleri

Muğla'daki o cami 55 Milyon TL’ye restore edilecek

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan 1565 yılında yaptırılan Şeyh Camii'nin aslına uygun olarak yeniden restore edilmesi 24 Eylülde ihale yapıldı. İhaleyi, yaklaşık 55 Milyon TL teklif veren bir firmanın ihaleyi kazandığı öğrenildi.

Hazırlanan proje ile Şeyh Camii, hamam, şadırvan, hazire alanı, vakıf evi, kütüphane restore edilecek. 1 ay içinde başlaması planlan restorasyon çalışması kapsamında, Elektrik, sıhhi ve mekanik tesisat elden geçirilecek ve çevre düzenlemesi de yapılacak.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Yusuf Dural, Muğla’nın Menteşe ilçesi Müştakbey Mahallesi'nde 1565 yılında yaptırılan Şeyh Camii'nin aslına uygun olarak yeniden restore edileceğini açıklamıştı.
Alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonunda Müştakbey Mahallesi'nde 1565 yılında Şeyh Bedrettin tarafından yaptırılan Şeyh Camii, aslına uygun restore edilmesi kararı alınmıştı. Alınan karar sonrasında, Muğla Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı)  ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile restorasyon ihalesi 24 Eylül 2024 tarihinde saat:10:30 Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünde yapıldı. . İhaleyi, yaklaşık 55 Milyon TL teklif veren bir firmanın kazandığı öğrenildi. Yetkililer, en geç bir ay içerisinde restorasyon çalışmalarının başlayacağı bilgisini verdiler. 
 

TARİHİ CAMİ 459 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP

459 yıllık geçmişe sahip Şeyh Camii’nin 19. yüzyılda iki onarım geçirdiğine ve caminin konum itibarıyla tarihi kent merkezinde, turizm bölgesinde yer aldığına işaret eden Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Yusuf Dural, şu bilgileri paylaşmıştı:
"Cami, çatısından su almakta ve özgün bezemeler zarar görmektedir. Su ve nem kaynaklı tahribatlar ve malzeme yorulmalarından dolayı Şeyh Camii'nin özgün karakterinin kaybı söz konusudur. Şeyh Camii'nin tarihi dokusunun zarar görmemesi için acil restorasyona ihtiyacı vardı. Restorasyonla ilgili ihale ilanı asıldı, restorasyon projesi hazırlandı. Hazırlanan proje ile Şeyh Camii, hamam, şadırvan, hazire alanı, vakıf evi, kütüphane restore edilecek. Elektrik, sıhhi ve mekanik tesisat elden geçirilecek ve çevre düzenlemesi yapılacak. Şimdiden hemşerilerimize hayırlı olsun. Bu süreçteki ilgi ve destekleri için Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi İdris Akbıyık ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu’ya teşekkür ediyoruz" 
Bu arada, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Yusuf Dural’ın Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık ve Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş’i makamlarında ziyaret ederek sonuçlanan ihale süreci ve restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgilendirdiği öğrenildi.

ŞEYH KÜLLİYESİ CAMİİ

Muğla’nın Menteşe ilçesi, Şeyh Mahallesi’nde yer alan eser, tapuda 19 pafta, 340 ada, 34 parsel numarası ile kayıtlı. Kuzeybatısında Şeyh Camii Sokak bulunur. Güneyinde mezarlık ve hamam, batısında kütüphane, kuzeyinde vakıf odası ve mezarlık, doğusunda Kur’an kursu binası ile çevrili. Hamam dışında diğer yapılarla aynı avluyu kullanmaktadır; hamamın kuzeyindeki kapıdan camiin güney haziresine geçiş sağlanmaktadır. 
Camiin avlusundaki şadırvanın 1940’larda yıkıldığı yöre sakinlerince ifade edilmektedir. Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğünün mülkiyetinde olan yapı, günümüze dek onarımlar geçirerek ulaşmıştır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulunun 15.05.1986 tarih ve 2285 karar nosu ile camiin tescilline karar verilmiştir. İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 21.12.1994 tarih 4477 sayılı kararıyla belirlenen Kentsel Sit alanı içinde olup aynı kurulun 08.07.1998 tarih ve 7887 sayılı kararıyla tescillenmiştir. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 02.10.2006 tarih ve 4492 sayılı yazısına istinaden T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 19.10.2006 tarih ve 2458 sayılı kararının ardından 2006-2007 yılları arasında onarımı gerçekleştirilmiştir”