MUTSO ve YÜCİTA işbirliğinde düzenlenen uluslararası sempozyum “Yükselen Bir Küresel Değer Coğrafi İşaretler” 81 ilden 365 Oda ve Borsaya ev sahipliği yaptı.
Genel katılıma açık olarak gerçekleşen sempozyumda, Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren Oda ve Borsalar, stantlar kurarak Coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımlarını gerçekleştirdi.
MUTSO Salonunda Düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, “YÜCİTA yılda 2 kez toplantı yapıyor. Toplantımızın bir yenisini daha Muğla’da yapıyoruz. Çünkü Muğla bizim için çok özel bir şehirdir. Coğrafi işaretler artık günümüzde küresel bir olgu oldu. Çok hızlı gelişiyorlar. Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Ticaret Merkezi’ne göre halen dünyada 10 bin coğrafi işaret olduğunu söyledi. Bu işaretlerin yüzde 10’u gelişmekte olan ülkelere aittir. Daha birçok coğrafi işaret var ama bunlar hukuken yeterince korunamıyorlar. Bu miktarın 3’te 1’i Avrupa Birliği’ne aittir. Ülkemize gelince bizde de şuana kadar coğrafi işaret almış 183 ürünümüz bulunuyor” dedi.
Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş da, “Özellikleri itibariyle kökeninin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler olarak tanımlanıyor. Coğrafi işaret uygulaması, yerel bir ürünün veya değerin belirli yasalar çerçevesinde koruma altına alınması şeklinde değerlendiriyor” dedi. Son olarak konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, “Bu işin akademisyenleri gerekenleri en iyi şekilde yapacaklardır. Her ilin bir marka yapması markalaşacak değerler üretmesi gerekiyor. Bu sempozyumda yükselen değerler konuşulacak bunlar sayesinde markalaşan illerimizin gelişmesi konuşulacak. Bizler öncelikle kendimize şu soruyu sormalıyız, Muğla kazandırdıkları nedir bu küresel bir gelişmenin sonucumudur? Türkiye de üç il var Gaziantep, Aydın, Kayseri neden bizde Muğla olarak yerimizi almıyoruz? Milas halısı veya Bodrum Mandalinası olarak bizimde kendi içimizde bir pazarımız var. Bunların sayıları artırarak tanıtımını da coğrafi İşaretlerle tescillememiz gerekiyor. Bu sempozyum süresince başta Muğla olmak üzere markalaşma yolunda çaba sarf eden tüm illerimizin uluslar arası pazarda söz sahibi olabilmesini diliyorum” dedi.
Sempozyum boyunca düzenlenene oturumlarda ilk olarak, Coğrafi İşaretlerde Son Gelişmeler ve ORIGIN konuşuldu. Sempozyum Onur Konuğu Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu Başkanı Fatima Amehri, Prof. Dr. Mitat Şahin Coğrafi İşaretler’de Yasal Düzenleme, Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı hakkında bilgi verdi. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Gérard Ghersi’nın yaptığı, II. Oturum da ise Coğrafi İşaretler ’de Ürün Yönetişiminden Örnekler değerlendirildi. Son oturumda ise Coğrafi İşaretler’de Muğla Deneyimi tartışıldı.
SİNAN BOYACI