Muğla’da bulunan Yaban Hayatı Koruma alanları 123 adet foto kapan yardımıyla 24 saat kesintisiz izlendiği ve doğal yaşam alanlarında bulunan Foto Kapanlar sayesinde bugüne kadar, ayı, alageyik, karakulak, kurt, yaban keçisi, yaban kedisi, çakal, tilki, sansar, porsuk, keklik, şahin, yılan gibi yaban hayvanları tespit edildiği bildirildi.

whatsapp-image-2024-08-29-at-10-21-47.jpeg

LAÇİN’DEN BALCI’YA SERT CEVAP: “MUĞLA’YA YAPILAN HİZMETLERDEN RAHATSIZ MI OLDUNUZ SAYIN İL BAŞKANI?” LAÇİN’DEN BALCI’YA SERT CEVAP: “MUĞLA’YA YAPILAN HİZMETLERDEN RAHATSIZ MI OLDUNUZ SAYIN İL BAŞKANI?”

Tarım ve Orman 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e Tarım ve Orman 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda başta Muğla olmak üzere İzmir, Manisa ve Aydın İllerinde yürüttükleri yaban hayvanlarının izlenmesi çalışmalarında; başta foto kapan olmak üzere dron, uydu vericili ya da GPS'li tasmalar, Akustik Ses algılayıcıları gibi gelişen teknolojiler etkin olarak kullandıklarını söyledi.

YABAN HAYATI ALANLARINDA 123 FOTOKAPAN
Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, Muğla’da Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ve Marmaris Milli Park Müdürlüğünce il genelindeki önemli yaban hayatı alanlarına kurdukları 123 adet fotokapanla yaban hayatının sürekli olarak izlenmesini sağladıklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Yaban hayatını gözlemede hareket sensörleriyle çekim yapan foto kapanlarla gerçekleştirilen çalışmalar, insan etkisinin yaban hayatına etkisini en aza indiriyor. Yaptığımız bu Foto kapan çalışmalarıyla, Muğla İlimizin Yaban hayatı açısından önemli alanları tespit edilip, Bu alanlarda yaşayan türlerin yayılış alanları, popülasyon dinamikleri, popülasyon yoğunlukları, bireylerinin teşhisi gibi bilgileri elde ediyoruz. Elde edilen bu bilgilerle zengin bir faunaya ev sahipliği yapan Muğla İlimizin yaban hayatının etkin olarak korunup geliştirilmesini sağlıyoruz. Yaban Hayatı yönetim ve gelişme planları ile Tür Eylem Planları hazırlanması faaliyetlerinde bu verilerden faydalanılıyoruz”

whatsapp-image-2024-08-29-at-10-21-48.jpeg

FOTOKAPANDA HAYVANLAR ALEMİ
Aynı zamanda Foto kapanlardan elde ettikleri görüntüleri av koruma kontrol faaliyetleri ile kaçak avcılığın önlenmesi çalışmalarında kullandıklarını anlatan Şube Müdürü Hasan Paşalı, “Muğla İlimizde Orman Mühendisi Serhat Şener tarafından koordine edilen çalışmalarda; ayı, alageyik, karakulak, kurt, yaban keçisi, yaban kedisi, çakal, tilki, sansar, porsuk, keklik, şahin, yılan vb. yaban hayvanları tespit edildi” dedi.
Foto kapana yakalanan Yaban Geyiği, Yaban Keçisi, Kurt, Porsuk, Tilki, Ayı gibi yaban hayvanlarının foto kapanları fark ettikleri anlarda, farklı tepkiler vermeleri dikkat çekiyor.

103 KAÇAK AVCIYA 1 MİLYON LİRA CEZA
Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, 2023 yılında Yaban Hayatı bölgelerinde yasak ava yapan 103 kişiyi yakaladı. Kaçak avcıların, bir bölümünün kimliğinin foto kapanlar sayesinde tespit edildiği öğrenildi. Ekipler, kaçak avcılara 529 Bin 503 TL para cezası ile 459 Bin TL tazminat adı verilen ceza kesti. Yaban Hayatı bölgelerinde kaçak avcılık yapan kişilere ceza ve tazminatlarla birlikte toplamda 1 milyon liraya yakın ceza kesildiği ifade edildi.,

whatsapp-image-2024-08-29-at-10-21-47-1.jpeg

EKİPLER MASKELİ KAÇAK AVCILARIN PEŞİNDE
Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme sahası içinde, kafalarına maske takmış vaziyette, ellerinde tüfekli üç "Kaçak Avcı" foto kapana yakalanmıştı. Jandarma ve Milli Parklar ekipleri, maskeli kaçak avcıları bulmak için adeta alarma geçtiler.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nce Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde yer alan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yapılan envanter çalışmasında Bin 700'e yakın yaban keçisi tespit edilmişti. Sahip olduğu zengin fauna ve florasıyla eşsiz peyzaj değeriyle korunan alanlarından biri olan Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 31 bin 374 hektarlık bir alanı kapsıyor.
Doğa ve yaban hayatını koruma ekipleri bölgeye yerleştirdikleri foto kapanlar yardımı ile kaçak avcıların kimliklerini tespit ederek jandarma ekiplerini harekete geçiriyor. Ekipler, çalışma yöntemini bilen 3 kaçak Avcı, foto kapana yakalanmamak için yüzlerine maske takarak, bölgede kaçak avcılık yapmıştı.
Yaban keçilerinin Türkiye'deki en önemli yaşam alanlarından biri olan Köyceğiz Milli Parkı'nda sık sık kaçak avcılar ekiplerce yakalanıyor.
Foto kapan görüntülerini inceleyen ekiplerin, avcıların fiziki yapıları, kullandıkları tüfek modelleri gibi özelliklerden hareketle kaçak avcıları yakalamak için Jandarma ekipleri ile çalışma başlattığı bildirildi.

Editör: Gazete Muğla