Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, sorumluluk alanındaki konaklama tesisleri, akaryakıt ve LPG satış istasyonları, marinalar, tersaneler, yat tamir ve bakım alanları ile umuma açık eğlence yerlerinde yangın güvenliği denetimlerini aralıksız şekilde sürdürüyor.
2014 yılından bu yana toplamda 12 bin 336 işletmeyi denetleyen itfaiye ekipleri, baca yangınlarının önüne geçmek amacıyla da yoğun bir çalışma yürütüyor. 2024 yılında 1466 baca ve yağlı kanal denetimi gerçekleştirilirken, 2014’ten bu yana toplamda 8 bin 335 baca ve yağlı kanal denetimi tamamlandı.
2024 yılı içinde 1201 işletmeye yangın önlemlerinin yeterli olduğunu belirten itfaiye raporu düzenleyen ekipler, yapı ruhsatı sürecinde gelen başvuruları da titizlikle inceliyor. 2017 yılından bu yana toplam 1736 işletme için proje uygunluk görüşü verilmiş durumda. Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler ve proje müelliflerinden gelen talepler doğrultusunda çalışmalar devam ediyor.
Yangın Önlemleri Denetimleri Kesintisiz Olarak Devam Ediyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, yangın güvenliği denetimleri kapsamında tüm ekipmanları titizlikle kontrol etti. Ekipler, yangın dolaplarındaki hortumlar, vanalar ve diğer yangınla mücadele ekipmanlarının düzgün çalışıp çalışmadığını inceledi. Ayrıca, yangın pompalarının periyodik bakımlarının yapılmış olup olmadığını, yangın söndürme tüplerinin doluluk seviyelerini, kullanım sürelerini ve teknik bakımlarını denetledi.
Büyükşehir İtfaiyesi’nin yangın güvenliği konusunda görevli teknik ve idareci personelleri, Muğla'nın turizmle iç içe olmasının ve çok sayıda konaklama tesisinin bulunmasının etkisiyle, yangın güvenliği alanındaki bilgilerini ve deneyimlerini arttırmak amacıyla il içi ve il dışındaki seminerler, toplantılar, çalıştaylar ve sempozyumlara katıldı. Bu etkinliklerde edindikleri tecrübeleri, konaklama tesislerine yönelik yangın güvenlik önlemleri hakkında paylaşarak sektöre katkı sağladılar.
339 Bin 497 Vatandaşa Yangın Güvenliği Eğitimi Verildi
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, yangınlarla mücadele çalışmalarının yanı sıra, 2014 yılından bu yana toplam 339 bin 497 vatandaşa temel yangın güvenliği eğitimi sağlamış bulunuyor. 2024 yılı içinde ise 40 bin 927 kişiye bu eğitim verildi.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, kırsal mahallelerdeki 93 okulu ziyaret ederek 7 bin 843 öğrenciye temel yangın güvenliği eğitimi sundu. Eğitimler, tatbikatlarla desteklenerek vatandaşların afet durumlarına karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmaları hedeflendi.
Ayrıca, 2022 yılında başlatılan Gönüllü İtfaiyecilik eğitimleri sayesinde yangın, su baskını ve arama-kurtarma gibi acil durumlarla daha etkili mücadele edebilmek amacıyla sivil vatandaşlar da bilinçli bir şekilde ekibe dahil ediliyor. Bugüne kadar Muğla genelinde 96 kişiye Gönüllü İtfaiyecilik eğitimi verilerek, katılımcılara sertifikaları teslim edildi.
Başkan Aras; “Yangınlara Karşı Önleyici Tedbirler Almaya Devam Edeceğiz”
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, “Muğla’mızın %68 ormanla kaplı ve turizm ili olmamız nedeniyle konaklama tesislerimizin çok olması, son yıllarda küresel ısınmanın artması ve ilimiz nüfusunun turizm sezonunda artış göstermesi ile yangınlarda artış olduğu görülmektedir. Yangınlar konusunda son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü yangınlar başladıktan sonra kontrol altına almak çok zor. Bu bilinçle hareket ederek itfaiye birimimizin donanımını güçlendiriyor, halkımıza bilinçlendirme eğitimleri veriyor ve ticari alanlarda düzenli denetimler yaparak yangınlarda can ve mal kayıplarına en aza indirmeyi hedefliyoruz. Amacımız, Muğla’nın eşsiz doğasını koruyarak geleceğe taşımak, vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini sağlamaktır. Bu doğrultuda, yangınlara karşı önleyici tedbirler almaya devam edeceğiz.” dedi.