Muğla’da yaban keçisinin avlanması için ihale açıldı

Muğla’da yaban keçisinin avlanması için ihale açıldı
 MUHABİR
2024-2025 Av Sezonunda, Av Turizmi kapsamında avlattırılması düşünülen 10 Yaban Keçisinin Avlanması için ihale açıldı. 16 Eylül Tarihinde yapılacak ihalede, 10 yaban keçisi için toplamda KDV Hariç 1 milyon 800 bin lira Muhammen bedel belirlendi.

Change Org’ta “Turizm değil cinayet; 725 yaban hayvanı turizm için öldürülecek, başlığıyla başlatılan kampanyada, şu ifadelere yer verildi:
“1 Eylül itibarıyla "av turizmi” adı altında cinayet sezonu başladı. Yaban keçisi, kızıl geyik gibi 725 yaban hayvanı keyif için avlanacak. Örneğin 120.000 lira veren bu fotoğraftaki gibi bir kızıl geyiği öldürebilecek. Yurt dışında, Türkiye'de yapılacak av turları için tatil paketleri satılıyor”
2023 yılında kararda Bolu’da 2023-2024 Av Turizmi sezonunda 14 kızıl geyik 408 bin lira bedelle avlanacaktı. Gelen tepkiler üzerine avın gerçekleşmediği biliniyor. Bolu’da daha önce de kızıl geyiklerin avlanmasının engellenmesi için dava açılmış ve STK’lar tarafından ava karşı mücadele verilmişti.

2024-2025 Av Sezonunda, Av Turizmi kapsamında avlattırılması düşünülen 10 Yaban Keçisinin Avlanması için ihale açıldı, 16 Eylül Tarihinde yapılacak ihalede, 10 yaban keçisi için toplamda KDV Hariç 1 milyon 800 bin lira Muhammen bedel belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü tarafından duyurulan ilanda, Muğla’nın Köyceğiz İlçesinde bulunan Yaban Hayatı Koruma Sahasında bulunan 10 Yaban Keçisinin, 2024 - 2025 Av Turizmi kapsamında avlattırılması işinin 16 Eylül 2024 günü “2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35 (a) ve Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği’nin 29 (a) maddelerine göre Kapalı Teklif Usulü" ile ihale edileceği duyuruldu.

10 YABAN KEÇİSİ İÇİN 1 MİLYON 800 BİN TL BEDEL BELİRLENDİ

16 Eylül Tarihinde yapılacak ihalede, 10 yaban keçisi için toplamda KDV Hariç 1 milyon 800 bin lira Muhammen bedel belirlendiği ve Yaban Keçileri için 4 farklı ihale yapılacağı, ihalelerde yaban keçilerinin avlanması kotasının 3’er ve 2’şer olarak belirlendiği görüldü. İhalenin ise Tarım ve Orman Bakanlığı, 4. Bölge Müdürlüğü Muğla Şube Müdürlüğü İhale salonunda yapılacağı da öğrenildi. İhaleye girecek firmalardan “Av Turizmi İzin Belgesi”nin aslı ya da noter onaylı örneğini veya e- imzalı olan suretinin isteneceği ve ihalelere sadece “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelerin katılabileceği öğrenildi.


BOLU'DA 14 KIZIL GEYİĞİN AVLANMASINA İZİN VERİLMİŞTİ


Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, “2024 – 2025 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Kararı” yayımlandı. Kara ile av turizmi kapsamında "Yaban Keçisi, Kızıl Geyik, Çengelboynuzlu Dağ Keçisi ve Anadolu Yaban Koyunu" avlama bölgeleri yayımlandı.
Her sene sezon içerisinde yayımlanan kararda, Bolu’da kızıl geyik avlanmasına izin veriliyordu. Bu sene yayımlanan listede Bolu yer almadı. Daha önce yayımlanan av turizmi kararlarında, Bolu’daki kızıl geyiklerin avlanacağı alanlar belirtilmişti.
Geçen sene yayımlanan kararda Bolu’da 2023-2024 Av Turizmi sezonunda 14 kızıl geyik 408 bin lira bedelle avlanacaktı. Gelen tepkiler üzerine avın gerçekleşmediği biliniyor. Bolu’da daha önce de kızıl geyiklerin avlanmasının engellenmesi için dava açılmış ve STK’lar tarafından ava karşı mücadele verilmişti.


AV TURİZMİ KARŞITI KAMPANYALAR BAŞLATILDI

Av ihaleleri başladı; cinayet sezonu açıldı! 2024-2025 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı’na göre Yaban Keçisi, Hatalı Boynuzlu Yaban Keçisi, Melez Yaban Keçisi, Kızıl Geyik, Çengelboynuzlu Dağ Keçisi ve Anadolu Yaban Koyunu için 1 Eylül’de ‘av’ başladı. Yaban hayatını riske atan, endemik türlerin neslinin devamlılığını tehdit eden ve yaşam hakkını satılığa çıkaran av ihalelerinin son bulmasını istiyorsanız Türkiye Vegan Derneği tarafından yürütülen kampanyaya destek olun.
Vegan Derneği Türkiye olarak ihalelerin tamamına iptal davası açtık. Ancak katliam yalnızca ihaleler aracılığıyla da sürdürülmüyor. Talimat ile “av acentelerine” satılan bu öldürme kotaları dışında yerli avcılara, devlet misafirlerine ve diplomatlara da kotalar ayrılmış durumda.
Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl av turizmi adı altında para karşılığı nesli tükenmekte olanlar dahil hayvan katliamına izin veriyor. Parayı veren, hayvanları öldürebiliyor. Bakanlık bu yıl da Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Kararı’nı yayınlayarak 9 farklı bölgede katliam ihaleleri açtı. Özellikle soyu tükenme tehdidi altındaki hayvanların ihaleyle avlatılması, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere aykırı. Bu nedenle yıllardır yaban keçileri, kızıl geyikler, Anadolu yaban koyunu, karacalar gibi hayvanlarla ilgili olarak hak savunucuları olarak yaptığımız hukuki girişimler sonucu alınmış iptal kararı var. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığının elinde Türkiye’de yabanda yaşayan hayvanlara dair yeterli somut veri yok. Buna rağmen bu ihaleler açılmaya devam ediyor. Biz de mücadelemizi bırakmıyoruz.
Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) tarafından başlatılan kampanyada ise şunlara yer verildi:
“Her av, doğadan eksilen bir can! 1 Eylül 2024 itibarıyla yaban keçisi, kızılgeyik, çengel boynuzlu dağ keçisi ve anadolu yaban koyunu türlerinin avlanmasına izin verildi. Bu karar, yaban hayatını koruma çabalarımızla çelişki yaratıyor. Canlarımızı av turizmine feda etmeyelim!”

725 HAYVAN AV TURİZMİ KAPSAMINDA ÖLDÜRÜLECEK

Change Org’ta “Turizm değil cinayet; 725 yaban hayvanı turizm için öldürülecek, başlığıyla başlatılan kampanyada, şu ifadelere yer verildi:
“1 Eylül itibarıyla "av turizmi” adı altında cinayet sezonu başladı. Yaban keçisi, kızıl geyik gibi 725 yaban hayvanı keyif için avlanacak. Örneğin 120.000 lira veren bu fotoğraftaki gibi bir kızıl geyiği öldürebilecek. Yurt dışında, Türkiye'de yapılacak av turları için tatil paketleri satılıyor”

AV ACENTELERE YURT DIŞINA PAZARLIYOR

Türkiye’nin farklı kentlerinde bulunan “Av Turizmi Belgesi” bulunan çok sayıda acente ise Türkiye’de Koruma Altındaki doğal yaşam alanlarında yapılacak avları, internet ve sosyal medya üzerinden Yurt dışında pazarlıyorlar, şirketler yabancı avcılara sunulacak hizmetlere de paylaşımlarında yer veriyorlar.

Bu haber toplam 38 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.