İklim Değişikliğine Uyumda Uluslararası Susuz Peyzaj Çalıştayı bugün Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek olan çalıştay, MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül, Muğla Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Meral Oğuz Bol ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın konuşmalarıyla başladı.
Çalıştayda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İlçe Belediye Başkanları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Gizem Özcan ve Cumhur Uzun, MUSKİ Genel Müdürü Yılma Şengül, Muğla Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Meral Oğuz Bol, bilim insanları ve çok sayıda vatandaş yer aldı.
“SUYA ERİŞİM HAKTIR. BU KAPSAMDA BİLİMSEL VERİLERLE, ALANINDA UZMAN EKİPLERİMİZLE ÇALIŞIYORUZ”
MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül yaptığı konuşmada Dünya Kenti Muğla hedefi ile ilk etapta bütçeyi yüzde 70 oranında arttırdığını belirterek “Muğla olağanüstü kuraklık yaşıyor. Günümüz dünyası iklim krizini çok boyutlu yaşıyor. Bu süreçte işbirliği ve ortak akılla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Suya erişim haktır. Bu kapsamda bilimsel verilerle, alanında uzman ekiplerimizle çalışıyoruz. Dünya Kenti Muğla hedefi ile ilk etapta bütçemizi yüzde 70 otranında artırdık. Yatırıma ayrılan para, iki kat artmış oldu. Menteşe ve Ortaca'daki su kesintilerini ortadan kaldırdık. Bodrum'da su kesintileri yüzde 70 oranında azaldı. Arızalara müdahale süremiz 1,5 saatten 45 dakikaya inmiş durumda. Bugün burada susuz peyzaj konusunu ele alacağız. Sürdürülebilir çözümler üretmek için bir araya geldik" dedi.
“MUĞLA’DAKİ HIZLI GELİŞİM, DOĞAL KAYNAKLARIN ETKİN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMINI ZORUNLU HALE GETİRMEKTEDİR”
Muğla Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Meral Oğuz Bol, Muğla’daki hızlı gelişimin doğal kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımını zorunlu hale getirmekte olduğunu ifade ederek “Muğla, yaz ve kış nüfusu farklılık gösteren, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olmasının yanı sıra, hızlı yapılaşma ve yüksek emlak değerleriyle de dikkat çekiyor. Ancak bu hızlı gelişim, doğal kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımını zorunlu hale getirmektedir.
İklim değişikliği ve yeryüzündeki temiz su kaynaklarının hızla azalması, artık sınır tanımayan bir küresel krizdir. Bu krizle mücadelede doğru stratejiler geliştirmek ve uygulamak bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiştir. Su kaynaklarının azaldığı günümüzde, peyzaj tasarımında su kullanımını minimize eden yaklaşımlar, yalnızca estetik veya teknik bir konu değil; doğaya duyulan saygının ve insanlığın ortak sorumluluğunun bir yansımasıdır.” ifadelerinde bulundu.
Bunlarla birlikte İklim Değişikliğine Uyumda Uluslararası Susuz Peyzaj Çalıştayı’nın ilk olduğunu vurgulayarak farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir başlangıç olduğunu belirten Oğuz Bol, “Hedefimiz, bu etkinliği geleneksel hale getirerek her yıl daha da genişletmek ve federasyonumuz çatısı altındaki tüm Serbest Mimarlar Dernekleriyle iş birliği yaparak daha büyük adımlar atmaktır. Amacımız, yalnızca fikirlerin konuşulduğu bir ortam yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda uygulama ve projelerin şekillendiği bir platform oluşturmaktır. Gelecekteki etkinliklerde, daha fazla yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu ve disiplinin katkılarıyla sürdürülebilirlik konusunda daha geniş bir etki yaratmayı hedefliyoruz.” dedi.
“MUĞLA SON ALTI AYIN EN KURAK İLİ OLARAK "OLAĞANÜSTÜ KURAK" KATEGORİSİNDE YER ALMIŞTIR”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, çalıştayın önemine vurgu yaparak “Bugün burada, yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın karşı karşıya olduğu hayati bir mesele için bir aradayız. İklim değişikliği ve su krizinin yarattığı tehditler, çözüm üretme ve sürdürülebilir yaklaşımlar geliştirme sorumluluğumuzu artırıyor. Bu kapsamda, susuz peyzaj gibi yenilikçi çözümleri ele alacağımız çalıştayın önemine yürekten inanıyorum.” dedi.
Başka Aras, “Muğla, iklim değişikliğinin etkilerini en yoğun hisseden illerimizden biridir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2024 yılı Nisan-Eylül dönemi kuraklık haritasına göre, Muğla son altı ayın en kurak ili olarak "olağanüstü kurak" kategorisinde yer almıştır. Bu süreçte yağış miktarı önceki yıllara kıyasla %20 oranında azalmış, bu da baraj seviyelerinde düşüşe ve yeraltı su kaynaklarında ciddi kayıplara yol açmıştır.
Bu kuraklık, yalnızca doğal kaynakları değil, tarımsal üretimi ve kent yaşamını da derinden etkilemektedir. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak su kesintilerinin önüne geçmek için ek yatırımlar yaparak altyapısını güçlendirdik, ancak bu krizle mücadelede yalnızca yerel önlemlerin yeterli olmadığı açıktır.” ifadelerini kullandı.
Son olarak çalıştayın bilimsel çözüm önerilerinin pratiğe dönüşmesine katkı sunmasını temenni eden Başkan Aras, “, İklim krizi ile mücadele, bugünden yarına çözebileceğimiz bir mesele değildir. Ancak alacağımız her karar, atacağımız her adım, geleceği daha güvenli kılma yolunda bir dönüm noktası olacaktır. Bizler, suyu, toprağı ve havayı korumanın yalnızca bugünün değil, yarının mücadelesi olduğunu biliyoruz. Bu çalıştayın, bilimsel çözüm önerilerinin pratiğe dönüşmesine katkı sunmasını temenni ediyorum.” dedi.