Muğla’nın Ula İlçesinde kurduğu özel düzenek ile Saka kuşlarını yakalayan avcı, Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin polis ortaklaşa düzenlediği operasyona yakalandı.
Alınan bilgiye göre, bir avcının Muğla’nın Ula ilçesinde kurduğu özel düzenekle Saka kuşlarını yakaladığı ihbarını alan Doğa Koruma ve Milli Park Muğla Şube Müdürlüğü ekipleri, “Av Koruma Çalışmaları Kapsamında” Ula İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile birlikte harekete geçti.
İhbarda belirtilen bölgeye ulaşan ekipler, yasadışı avcılık yaptığı belirlenen kişi tarafından “Ağ düzeneği, ses cihazı ve kafesler” kullanılarak doğadan Saka kuşlarının yakalandığını belirledi. Ekiplerin yaptığı incelemede doğadan yakalanmış 2 adet saka kuşu tespit edildi. Ekipler tarafından yasadışı avlanan kişiye 32 bin 432 lira para cezası kesildi. Ekipler, avcının Saka kuşlarını hangi amaçla yakaladığını araştırıyorlar.
DÜZENEKLERE EL KONULDU
Yasadışı yollarla avlanan avcının Saka kuşlarını yakalamak için kurduğu özel düzeneklere Doğa Koruma ve Milli Park Muğla Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından “Av Koruma Çalışmaları Kapsamında” Ula İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde el konuldu. Kafesten kurtarılan 2 Saka kuşu ise ekipler tarafından doğaya salındı.
SAKA KUŞLARINI SURİYE’DE SATIYORLAR
Saka kuşu Türkiye'nin de taraf olduğu BERN Sözleşmesi'ne göre koruma altına alınmış ötücü bir kuş. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre koruma altındaki kuşların avlanması, alınması, satılması ve beslenmesi yasak.
Saka kuşunun herhangi benzer bir şekilde tespiti halinde idari yaptırımın yanı sıra her kuş için tazminat cezası uygulanması gerekiyor.
Orta Doğu Ülkelerinde ötücü kuşlara ilgi çok fazla özellikle de saka kuşuna. Saka kuşu, doğadan toplandığında tekrar evcilleştirilip kafeslerde yaşatılabilen ender kuşlardan biri olarak biliniyor. Doğadan yasadışı yollarla yakalanan diğer ötücü kuşlar kafeste uzun süre hayatta kalamıyor. Saka kuşu ise tohum ya da muhabbet kuşu yemeği ile beslenerek uzun süre hayatta kalabiliyor.
Türkiye’de Saka kuşları yasa dışı yollardan satılıyor. Kuş pazarlarında ve kafeslerde besleyenler arasında satış ve takasları yapılıyor.
Yasadışı yollarla yakalanan Saka kuşları avcılar tarafından Suriye’de çok yüksek rakamlarla alıcı buluyor. Saka Kuşu ticareti ve kaçakçılığı Kabahatler Kanunu'na giriyor. Bakanlık tarafından her kuş başına tazminat cezası kesiliyor.
Kara Avcılığı Kanunu madde 21 gereği hapis cezası da verilebilir. Genellikle, ekipler tarafında para cezası kesiliyor.
Geçtiğimiz yıllarda Kilis ve Hatay’da binlerce saka kuşu Suriye’ye götürülmek istenirken yakalanmıştı.