Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesine bağlı kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos günü Kuran kursundan çıktıktan sonra kaybolan 19 gün sonra Eğertutmaz Deresi’nin kenarında, üzeri taş ve dallarla kapatılmış bir çuval içinde katledilmiş halde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın için Menteşe Kadın Platformu Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda açıklama yaptı.

“Narin için Adalet” başlıklı açıklamaya, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Karya Kadın Derneği Başkanı Dilek Bulut basın açıklamasında, “Soruyoruz Neden? Narin’i hayattayken koruyamadınız, kayboldu bulamadınız, ölümü hakkında susuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Muğla’nın yol haritası açıklanacak Muğla’nın yol haritası açıklanacak

Dilet Bulut açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bir çocuk neden öldürülür, neden kaybedilir, 20 haneli bir köyde bir çocuk 19 gün neden ve nasıl bulunamaz? Neden yayın yasağı getirilir?

Ataerkil zihniyet, tarikat, ataerkil sistem hep birlikte bir çocuğu daha kaybetti. Ataerkil cenazede konuşan bir kadının yüzüne yumruk olarak indi.

Yayın yasakları ile gizlilik kararları ile eril şiddetin üstünü örtemeyeceksiniz. Aile ve sosyal politikalar bakanına soruyoruz ‘Aile içinde kadına, çocuğa yönelen ataerkil şiddeti güçlü kutsal aile söylemleri ile savunmaya devam mı edeceksiniz?’ Şüphelilerin hepsi Narin’in en yakınındaki erkekler. Çocukların cenazelerinin üzerine gelinlik örterek kutsal aile içindeki şiddetin üstünü örtmenize izin vermeyeceğiz.

Kurmaya çalıştığınız Siyasal İslam düzenizi, Ataerkil şiddeti her gün yeniden üreten kutsal aile söyleminiz reddediyoruz.

Kutsal aile söylemi şiddeti ve baskıyı gizlemenin yoludur kutsal aile miti bir çocuğun canından daha önemliymiş gibi göstererek katillerin şiddet faillerinin tecavüzcülerin adaletten kaçmasının yolunu döşer. Kutsal olan yaşamak ve yaşatmaktır.

Bir ailenin içinde kaybedilen, 19 gün boyunca küçücük bir alanda bulamayan Narin’i geleceğin öğretmeni, doktoru, mühendisi olarak görmeyip sadece gelin olarak gören gelenekleriniz, görenekleriniz, töreniz, ataerkil zihniyetiniz batsın.

Çocuğa, Kadına yönelen şiddet politiktir.

Gerçek katil; ‘Bir kereden bir şey olmaz’ ya da ‘küçüğün rızası var’ ya da ‘çözüm tecavüzcüsü ile evlendirmek’ ya da ‘6 yaşında kızın evlenmesi dinen vaciptir’ ve daha nice örnekte gördüğümüz zihniyet değil mi?

Gerçek katil; din, gelenek, görenek, örf, adet, hadis deyip üstünü örtükleri kadın düşmanlığı, fikri hür, eğitimli, meslek sahibi kızların yetişmesinden duyulan korku değil mi?

Gerçek katil; ‘kızını dövmeyen dizini döver’ ya da ‘kız dediğin okumaz’ ya da ‘kadının yeri evidir’ diyen çağdışılık değil mi?

Bu zihniyet ile ‘müzakere’ edilmez… Mücadele edilir! Yoksa Narin ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır…

İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz bir şekilde çıkarılmasından, 6284 sayılı yasanın uygulanmamasından ve çocukları için cinsel istismardan koruyan Lanzarotesözleşmesini hedef gösteren karanlık zihniyetten cesaret alanlar kadın ve çocukları acımasızca katletmeye devam ediyor. Narin'in katledilmesi sürecindeki bütün sorumluları ortaya çıkarana kadar, failler en ağır cezayı alana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz Narin için adalet istiyoruz

Narin’in katillerini arıyoruz. Onunla birlikte kaybolan adaleti arıyoruz. Kayıp tüm çocukları da arıyoruz; ailelerin insafına terk edilen çocukları, tarikat ve cemaatlerde geleceği yok olan çocukları depremde kaybolan çocukları arıyoruz 3 gün sonra aramaktan vazgeçilen kimsesiz sanılan çocukları ve kadınları arıyoruz.

Narin artık geri gelmeyecek biliyoruz ancak siz de şunu bilin ki biz de çocuklarını bile koruyamayan bu düzenden hesap sormaktan vazgeçmeyeyiz!”

Editör: Beritan Yücel