Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı” yapıldı.
Programın açılış konuşması Muğla Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Özge Demirel’in möderatörlüğünde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ve Bodrum Kadın Dayanışması Derneği Başkanı Figen Erozan’ın yaptığı söyleşi şeklinde gerçekleşti.
Dr. Özge Demirel, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak ilk defa kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici politikaların konuşulacağını belirterek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü hakkında konuşarak konuklara sorular yöneltti.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a “Kadına yönelik şiddet ve mücadelede bugüne kadar Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak neler yapıldı? Siz Ahmet Aras olarak neler düşünüyorsunuz?” sorusu soruldu.
“Biz bu mücadeleye birlikte başladık. Benim tek başıma yaptığım bir şey değildi. Kadın dayanışmasının tam anlamıyla hep birlikte dayanıştık. Bütün engelleri bu dayanışmayla ve diyalogla açtık. Kuru lafta kalmadı aksiyona geçtik. Bu dayanışmanın sonucunda da bir başarı ortaya çıktı. Bodrum’da başlattığımız bu dayanışmada mottomuz şuydu ‘Bodrum’dan dünyaya eşitlikçi bir kent. Önce Türkiye’ye oradan da dünyaya diye yola çıkmıştık. Muğla Büyükşehir Belediyesine Başkan olarak seçilince bu politikaların Muğla’ya yayılmasıyla ilgili bizim için fırsat oldu aslında. Seçimden sonra yaptığımız ilk görüşmeler kadın dayanışmasıyla ilgili oldu ve buralara kadar geldik. Tabii bizim Muğla’da başlattığımız çalışmalar çok önemliydi birçok ilçede henüz bu konuda bir adım atılmamıştı. Öncelikle daire başkanlığımızı kurduk. Daha önce bu konuda daire başkanlığı yoktu. Bu konuda önemli bir adım atılmış oldu. Kurumsallaşmadan bir başarı yine gelmez o yüzden Kadın ve Aile Başkanlığımızı kurduk. Sağ olsun başına da Özge Demirel gibi kendini geliştirmiş, birikimli bir kadın geldi ve onun açık iletişimleriyle, davranışlarıyla bu konu bütün kente yayılmaya başladı. Artık şiddet toplumun her kesiminde var. Sadece kadın üzerinde değil, Türkiye’de çocuklarla ilgili, doğayla, çevreyle, sokak hayvanlarıyla ilgili konularda da var. Daha dün bir adam Bodrum’da masumca yatan köpeğin üzerinden görerek arabayla geçiyor. Bunun altında yatan psikolojiyi de anlamaya çalışmak zorundayız. Yani toplumun psikolojisinde bir sıkıntı var ama bunu mazeret olarak göremeyiz. Hiçbir şey vicdansızlığa mazeret olamaz. Ne kadın cinayetine, ne çocuk istismarına, ne şiddete, ne mobbinge…” diyerek Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak kadına yönelik şiddetle mücadele hakkında yapılan çalışmalardan bahsetti.
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu çalışmaların bahsedilmesiyle birlikte Dr. Özge Demirel, Şiddet Tutum Belgesi’nin önleyici olduğu noktasında görüşlerini belirterek ev içinde şiddete maruz kalan bir kadının gönderdiği mektubu okudu:
“Merhaba, ben 34 yaşında, 4 yıllık evli bir kadın ve bir kız çocuğu annesiyim. Bunları yazmaktaki amacım, bir yerlerde hiç tanımadığınız, adını bile bilmediğiniz insanlara dokunmuş olan kararlarınız. Dört yıllık evliliğim boyunca defalarca şiddete maruz kaldı. Eşimin infazı olduğu için darp raporu alamadım. Alkol problemi nedeniyle bu evliliği yürütmek benim için zorlaştı. O öyle biri değil diyerek çıktığım bu yolda fazlasıyla hayal kırıklığı yaşadım ve insanların söyledikleri gibi değil, yaşattıkları gibi olduğunun gördüm. Sizlere söylemek istediğim şey, belediye olarak eşine şiddet uygulandığı kesinleşen çalışanların iş akdinin feshedileceğini açıkladığınızda bu açıklama sonrası şiddet evimde son buldu. Bu tavrınız birçok evde kadınların fiziksel şiddete maruz kalmasının önüne geçti. Eşim de belediye çalışanı olduğu için bir daha bana el kaldırmadı. Bu kararların alınmasında emeği ve etkisi olan herkese sonsuz teşekkür ederim. Çok etkili ve yerinde bir karar olduğunu bilmenizi isterim. Ben şiddete sessiz kalmadım. Kimse bunu hakketmez. Hele bir anne asla hakketmez. Sessiz kalmayın, şiddetle sizleri sindirip korkutmalarına izin vermeyin. Yalnız değilsiniz, yalnız değiliz. Teşekkürler Ahmet Aras, teşekkürler Muğla Büyükşehir Belediyesi.”
Dr. Özge Demirel’in moderatörlüğünde sona eren konuşma, iki oturumluk atölye çalışmaları ve atölye sonuç çıktıları sunumu ile sona erecek.