-Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikleri ekipleri Turizm Cenneti Bodrum’un ardından Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ile Marmaris’in Selimiye Mahallesi kıyı şeridinde “Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” kapsamında izinsiz kullanım ve yapılaşmalar ile ilgili denetim yaptı.

-Marmaris ve Datça’da sahilde bulunan kaçak yapılar ve iskeleler, drone ile havadan tespit edilerek tutanak tutuldu.

-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sahil ve deniz üzerindeki kaçak yapıların önüne geçmek, vatandaşların plajlara rahat şekilde ulaşmasını sağlamak için kurduğu "0532 01 01 181" numaralı WhatsApp ihbar hattına adeta ihbar yağıyor.

-Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık:

“Marmaris’te Hazineye ait sahiller var. Bu sahillerin bir kısmı zaten halka açıktı. Bunları belediyeye verdik. Hazineye ait olan ve oteller tarafından işletilen sahillerimize halka açıyoruz. Bu çalışmayla birlikte “Sahiller Halkındır” diyoruz”

“Kıyılardaki kaçak yapılaşma ile ilgili ilk çalışmaları da Bodrum İlçemizden başlattık. Bodrum’da kaçak inşaatları çatır çatır yıkıyoruz”

“Muğla’da inşaat yasağı 15 Mayıs’ta başladı. Bu yasak başladığı andan itibaren hiçbir inşaat çalışmasına izin vermiyoruz. Devam eden kamu inşaatlarını da durduracağız”

Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikleri ekipleri Turizm Cenneti Bodrum’un ardından Datça VE Marmaris’te “Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” kapsamında izinsiz kullanım ve yapılaşmalar ile ilgili denetim yaparak, kamu arazilerini ve kıyıları işgal eden işletmeler hakkında tutanak tuttu.

Çevre Şehircilik ve Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Biz bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz" ve sahillerde tarama yaptırıyoruz, kıyıyı işgal eden kaçak yapıları tespit ederek, yıktıracağız açıklaması sonrasında, Sahilde kaçak iskele, loca, bungolov ve inşaatları ile gündeme gelen Turizm Cenneti Bodrum’da başlayan yıkım çalışmaları aralıksız sürüyor.

Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikleri ekipleri Turizm Cenneti Bodrum’un ardından Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ile Marmaris’in Selimiye Mahallesi kıyı şeridinde “Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” kapsamında izinsiz kullanım ve yapılaşmalar ile ilgili denetim yaptı.

Marmaris ve Datça’da sahilde bulunan kaçak yapılar ve iskeleler, drone ile havadan tespit edilerek tutanak tutuldu.

whatsapp-image-2024-06-06-at-11-41-07.jpeg

BODRUM’DA YIKIMLAR SÜRÜYOR

Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikleri ekiplerinin Bodrum’da başlattıkları yıkım çalışmasına aralıksız devam ettiği öğrenildi. Ekiplerin yıkım çalışmalarına basında yer alan haberlerden tespit edilen iskele ve localara öncelik verdiği öğrenildi. Ekiplerin, Çevre Şehircilik ve Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan wapsap ihbar hattına gelen ihbarları da öncelikle olarak değerlendirdikleri bildirildi.

WHATSAPP HATTINA İHBAR YAĞIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki sahil ve deniz üzerindeki kaçak yapıların önüne geçmek ve vatandaşların plajlara rahat şekilde ulaşabilmesini sağlamak için "Çevre-Deniz WhatsApp İhbar Hattı"nı devreye aldıklarını açıklamıştı.

Yıllardır kangren haline geldi: İmar planı için adım atıldı Yıllardır kangren haline geldi: İmar planı için adım atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sahil ve deniz üzerindeki kaçak yapıların önüne geçmek, vatandaşların plajlara rahat şekilde ulaşmasını sağlamak için harekete geçmişti. Bu kapsamda, Bakanlık tarafından "Çevre-Deniz WhatsApp İhbar Hattı" kurulmuştu. Vatandaşlar, çevre ve deniz kirliliğiyle ilgili şikayetlerini, fotoğraflı ve videolu olarak "0532 01 01 181" numaralı WhatsApp ihbar hattına ileterek 7 gün 24 saat bildirimde bulunabiliyorlar.

Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkileri, söz konusu hatta adeta ihbar yağdığına işaret ederek, vatandaşlarımızdan gelen her ihbarı, “İlçe Kaymakamlarımız, Belediyelerimiz, Sahil Güvenlik, Polis ve Jandarma ekiplerimiz ile paylaşıyoruz. İhbar doğru ise anında işlem yapıyoruz “ bilgisini verdiler.

whatsapp-image-2024-06-06-at-11-41-07-1.jpeg

BODRUM’DA KAÇAK İNŞAATLARI ÇATIR ÇATIR YIKIYORUZ

Gazetemizi ziyaret eden Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, özel açıklamalarda bulundu. Vali Akbıyık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "Denizler Halkındır" projesine büyük önem verdiklerine işaret ederek, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de denize kıyısı olan 28 ilin valisi ve il müdürleri ile Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya'nın ev sahipliğinde çevrimiçi toplantı yaptı. Toplantıda, Sayın Bakanımız, "Vatandaşlarımızın hakkı olan denizlere erişimlerini sağlayarak devlet olarak görevimizi yapacağız. Vatandaşlarımızın denize erişimini engelleyen tüm unsurları kaldıracağız. ‘Denizler Halkındır’ projesi ile vatandaşın plajlara ulaşımını engelleyen işletmelere yaptırım uygulayacağız " dedi.

whatsapp-image-2024-06-06-at-11-41-07-2.jpeg

Sayın Bakanımızın bu açıklamaları doğrultusunda bizde Muğla'mızda sahilleri kaçak yapılardan arındırmak için harekete geçtik. Hiç kimseye inşaat izni vermiyoruz. Bu konuda tüm ilçe kaymakamlarımıza talimat verdim. Kaçak inşaata kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Kamu arazilerindeki işgallerle ilgili ayrı bir çalışma yürütüyoruz. Kıyılardaki kaçak yapılaşma ile ilgili ilk çalışmaları da Bodrum İlçemizden başlattık. Bodrum’da kaçak inşaatları çatır çatır yıkıyoruz. Belediyelerinde bu konuda hassas olması lazım. Biz kaçak yapıyı tespit ediyoruz. Belediyenin de tespit edilen bu kaçak yapıları yıkması lazım. Vatandaşlarımızın kıyılara ulaşımına, kıyılardan yararlanmasına mani olan işgalleri, engelleri ve kaçak yapılaşmaları tespit ediyoruz ve mevzuatın gereğini yapıyoruz. Bakanlığımız Çevre-Deniz İhbar Hattı kurdu. Oraya gelen her ihbarı da değerlendiriyoruz. Kaçak yapılara, işgallere ilk adımda engel olacağız. Bunu ancak vatandaş ile birlikte devlet ve millet iş birliği ile gerçekleştireceğiz"

MARMARİS’TEKİ OTELLERİN SAHİLLERİ HALKA AÇILIYOR

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Özellikle Marmaris’te Hazineye ait sahiller olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

“Bu sahillerin bir kısmı zaten halka açıktı. Bunları belediyeye verdik. Hazineye ait olan oteller tarafından işletilen sahillerimize halka açıyoruz. Bu sahilleri Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) üzerinden halkımıza açıyoruz. Bu çalışmayla birlikte “Sahiller Halkındır” diyoruz.

whatsapp-image-2024-06-06-at-11-41-07-3.jpeg

KAMU İNŞAATLARINI DA DURDURACAĞIZ

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla’da inşaat yasağının 15 Mayıs’ta başladığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yasak başladığı andan itibaren hiçbir inşaat çalışmasına izin vermiyoruz. Devam eden kamu inşaatlarını da durduracağız.

Bakanlığımız tarafından “Denizler Halkındır” sloganıyla başlatılan proje kapsamında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescil edilen doğal sit alanı içerisinde yer alan Marmaris İlçesi, Selimiye Mahallesi kıyı şeridinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü teknik personellerince Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve Kültür vTabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında izinsiz kullanım ve yapılaşmalar ile ilgili denetim gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen denetimde sahil şeridinde bulunan kıyı kullanımları ve iskeleler incelenmiş, sahil şeridi drone ile uçuş yapılarak görüntüler alınmıştır."

Editör: Beritan Yücel