Baharın müjdecisi, bağışıklık sisteminin destekleyicisi ve kolesterol düşmanı olarak bilinen badem çağlası, mart ayının başından itibaren Mersin ve Muğla gibi sıcak iklim bölgelerinde hasat edilmeye başlandı. Bir kısmı ihraç edilen çağla, iç piyasada da satışa sunuldu ancak kilosunun bin liraya kadar çıkması nedeniyle vatandaşlar genellikle gramla almayı tercih etti.
Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki pazar yerlerinde, mart ayının başında bin liradan satılan çağlanın fiyatı, Ramazan ayının sonuna yaklaşırken önemli ölçüde düştü. Pazar tezgahlarında son haftalarda fiyatı yüzde 60’a varan oranda gerileyen badem çağlası, kalitesine göre kilosu 400 ila 600 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Ancak pazarcı esnafına göre hala kiloyla alan yok. Bu nedenle esnaf, çağlayı 250’şer gramlık paketler halinde 100 ila 150 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuyor.
Pazarda yüksek fiyatıyla dikkat çeken bir diğer bahar meyvesi ise çilek oldu. Çileğin kilosu 150 ila 200 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Pazarcı esnafı, tarımsal üretimin artmasıyla birlikte fiyatların önümüzdeki haftalarda daha da düşebileceğini belirterek, tüketicilere bir süre daha sabırlı olmalarını tavsiye etti.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve kötü kolesterolü (LDL) düşüren badem çağlası, düşük kalorili olması nedeniyle ara öğünlerde kilo kontrolüne destek oluyor ve C vitamini eksikliklerini gideriyor. Tekli yağ asitleri içermesiyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olan bu besin, potasyum açısından zengin olması nedeniyle tansiyonun dengelenmesine de yardımcı oluyor.