Muğla’da emeklilerden eylem: “Emekliler ölüm sınırında yaşamaya mahkum edildi”

Muğla’da emeklilerden eylem: “Emekliler ölüm sınırında yaşamaya mahkum edildi”
 MUHABİR
Tüm Emekliler Sendikası Muğla Şubesi tarafından Menteşe Sınırsızlık Meydanında yapılan eylemde, “Seyyanen artışın emeklilere de yapılması zorunludur. Acil olarak bütün emeklilerin maaşlarına 15 000 liralık seyyanen artış yapılmalıdır” açıklaması yapıldı.

Muğla’nın Menteşe ilçesi Sınırsızlık Meydanında Tüm Emekliler Sendikası Muğla Şubesi tarafından emekli maaşları ile ilgili açıklama yapıldı.

Tüm Emekliler Sendikası Muğla Şubesi adına açıklamayı okuyan Adil Eroğlu, “2024 yılının ilk 6 aylık enflasyonu TÜİK tarafından açıklandı! TÜİK'İN enflasyon hesabının güvenilir olduğuna dair kamuoyunda hiç bir emare görünmüyor . Buna rağmen siyasi iktidar, şaibeli enflasyon hesabını baz alarak maaşları dizayn etmek istiyor. Bu hesaplar yıllardır gerçekliliğini yitirmiş, emeklileri ölüm sınırında yaşamaya mahkum etmiş, rasyonellikten uzak hesaplardır” dedi.

“AKLIMIZLA OYUN OYNUYORLAR”

Adil Eroğlu tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bakanların açıklamalarına bakılırsa Temmuz ayında yapılacak maaşlardaki 'kayıpların telafisi' düzenlemesi kök maaşlar üzerinden yapılacaktır. Bu durumda işçi ve bağkur emeklilerinin çok büyük bir kısmının, ele geçen maaşlarında değişiklik olmayacaktır. Geri kalan emeklilerin bir bölümünde ise yüzde sıfır ile yüzde 25 aralığında değişik oranlarda, bir kısım kayıpların telafisi olacaktır. Memur emeklilerinin maaşlarında ise; açıklamalara bakılırsa yüzde 20 dolayındaki artış, kayıpların telafisini karşılamaktan çok uzaktır. Özetle; hali hazırda iktidarın maaş artışı dediği şey, zam veya maaş artışı değil, eriyen maaşların 2024 Ocak'ta ki, yani 6 ay önceki alım gücüne erişmesi düzenlemesidir. Bu düzmece artış ile o bile mümkün gözükmüyor. Emeklilerin kayıpları ilk 6 aylık TÜİK enflasyon hesabı ile karşılanamayacağı gibi, gelecek 6 ay kayıplarımız daha da fazla olacaktır. Şimdiden iktidar birçok kaleme zam yapmaya başladı. Enerjiye en çok ihtiyaç duyulan bu mevsimde, elektriğe yüzde 38 zam yapıldı bile. 1 Temmuz'dan geçerli denerek, ilk 6 ay için düşük enflasyon hesabı oyununu, göz göre göre kurnazca sergilemekten çekinmediler. Aklımızla oyun oynuyorlar.

“BU SADAKA SİSTEMİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, yani emeğiyle, alın teriyle çalışanları aç bırakarak tasarruf yapılamaz. Bizler bırakın tasarruf yapmayı, açlıktan ölmemek için direniyoruz. Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin muslukları kesilsin. Bedel ödenecekse , ülkeyi bu duruma getirenler bedel ödesin. Emeklilerin, emekçilerin yaşam boyu ödedikleri bedel yetti de, arttı da...Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz.

Yıllardır emeklilere ulusal büyümeden pay verilmiyor. Bu bile emeklilerin maaşlarında toplamda çok büyük oranda düşüşe neden olmuştur. Memurlara verilen seyyanen artışı, memurlar fazlasıyla hak etmiştir. Bu artışın yasa gereği memur emeklilerine de verilmesi gerekirken, yasa arkadan dolanılarak bu artış memur emeklilerine verilmemiştir. Aynı hak emekliler içinde hayatidir. Seyyanen artışın emeklilere de yapılması zorunludur. Acil olarak bütün emeklilerin maaşlarına 15 000 liralık seyyanen artış yapılmalıdır.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI, EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA EŞİTLENEREK YAPILANDIRILMALIDIR”

Tekrar ediyoruz. Kısa vadede emeklilerin maaşlarına Temmuz'da kayıplarımızın telafisi ve gelecek 6 aylık hissedilen enflasyon oranı ve refah payına ilaveten 15 000 liralık seyyanen artış yapılmalıdır. Uzun vadede ise 2008'de uygulamaya sokulan yasa kaldırılmalı, maaş güncelleme katsayısı ve maaş bağlama oranı yeniden düzenlenmelidir. Bu düzenlemede en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek yapılandırılmalıdır.

Acil olarak sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve sağlıkta ücret ödemeleri kaldırılmalıdır. Bugün kimi ameliyatlarının yapılması için yüz binlerce lira ödeme istendiği bir ortam korkutucudur.

Sendikalaşmamız engellenmektedir . Kurduğumuz sendikalar iktidarın siyasi kararlarıyla kapatılmaktadır. Artık keyfiyata son verilmelidir. Demokratik bir hak olan sendika kurma özgürlüğümüz tanınmalıdır. Bu konuda TBMM'Nİ göreve çağırıyoruz.

“KRİZİ YARATANLAR BEDELİNİ ÖDESİN”

Uluslararası sözleşmelere uyun iç hukukta gerekli düzenleme yapılmalıdır. İktidar, Temmuz’da asgari ücreti arttırmayacağını söylüyor. Umuyoruz bu çılgınlıktan vaz geçilir. Yoksulluk sınırının beşte biri kadar bir ücretle insan çalıştırılamaz. İktidarın Mehmet Şimşek eliyle hayata geçirmeye çalıştığı vahşi kapitalizm yeni bir köleci düzendir.

Çalışanların da bunu kabul etmemesi gerekir. Zira bu düşük maaşlar, emekli olunduğunda halihazırda 10 bin lira maaş alan emeklilerin kaderine ortak olmaktır. İktidarı uyarıyoruz! 22 yıldır sömürdüğünüz, yandaş derneklere, cemaatlere, tarikatlara, yandaş şirket ve müteahhitlere aktardığınız ülke kaynaklarının bedelini biz emeklilere, asgari ücretlilere, emekçilere yüklemenize bütün gücümüzle itiraz edeceğiz. Krizi yaratanlar bedelini ödesin.

İnsanca yaşam için demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Demokrasilerin seçimden seçime rüşvet aracı olmadığını, demokrasilerin bir yaşam biçimi olduğunun dersini vereceğiz. Yaşasın insanca yaşam mücadelemiz.”

Bu haber toplam 170 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.