Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koylardaki yat ve teknelerin deniz yaşamına zarar vermelerini ve atıklarını denize bırakmalarını önlemek için pilot bölge ilan edilen Göcek'te 700 mapa şamandıra kurarak, denizleri mapa ve şamandırlar yardımıyla koruyacağı bildirildi.
Muğla Çevre ve İlklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin talimatları doğrultusunda koylardaki yat ve teknelerin deniz yaşamına zarar vermelerini ve atıklarını denize bırakmalarını önlemek amacıyla aralıksız denetimlere Muğla’nın tüm koylarında devam ettiklerine işaret ederek, şunları söyledi:
“Sahil Güvenlik ve Jandarma ekipleri ve ilgili kurumlarla bölgedeki koylarda drone ile havadan sivil ekiplerle karadan aralıksız denetimlere devam ediyoruz. Koylara ve denize atık bırakan teknelere hakkında yasal ve cezai işlemleri uyguluyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız deniz altı biyoçeşitliliğini, koyların temizliği ve deniz suyu kalitesini korumak için harekete geçti. Bu kapsamda bölgemizde bulunan Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne mapa şamandıra sisteminin kurulması için çalışma başlatıldı”
700 MAPA ŞAMANDIRA KURULACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, koylardaki yat ve teknelerin deniz yaşamına zarar vermeleri ve atıklarını denize bırakmalarını önlemek için pilot bölge ilan edilen Muğla’nın masmavi koyları ile ünlü Mahallesi Göcek'te 700 mapa şamandıra kuracaklarını açıkladı.
Yat ve teknelerin koylarda geçirdikleri süre boyunca deniz yaşamına zarar vermesini önlemek için bu projeyi hayata geçireceklerini anlatan Bakan Özhaseki, şunları ifade etti:
"Koylardaki yat ve teknelerin deniz yaşamına zarar vermelerini ve atıklarını denize bırakmalarını önlemek için pilot bölge ilan ettiğimiz Göcek'te 805 kilometrekarelik alanda yeni mapa ve şamandıralar kuracağız. Türkiye Çevre Ajansı tarafından Göcek'te kurulacak mapa şamandıra sayısı ise 700 olarak belirlendi. Mapa Şamandıra Projesi'ni hem deniz canlılarına hem de kültürel varlıklara zarar verilmemesi için hayata geçiriyoruz. Uygulamayı başarılı bir şekilde hayata geçirdikten sonra Türkiye genelinde yaygınlaştıracağız. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne mapa şamandıra sisteminin kurulması ve işletilmesi konusunda Türkiye Çevre Ajansı çalışmalara başladı. Sistem kurulurken süreci şeffaf ve katılımcı anlayışla yürüteceğiz. Oluşturulacak bir danışma kurulu vasıtasıyla bölgede bulunan ilgili STK'lerin görüşlerini alacağız. Çünkü bu sistemin hem çevre hem de deniz ekosistemini koruma projesi olduğunu vatandaşlarımıza iyi bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Sistemin hayata geçirilmesi için titizlikle çalıştıklarını bildiren Özhaseki, "Koylarımızın tertemiz kalması ve çevremizi koruyabilmek için modern ve çevreci modeli burada uygulayacağız. Kıyı tarafında ise karaya sabitlenecek mapalara teknelerin bağlı kalmasını sağlayacak yapılar kurulacak. Mobil uygulama ile çevrim içi rezervasyon modeli oluşturulacak. Böylece yat ve teknelerin koylarda sistemli bir şekilde demirlemesi sağlanacak”
DENİZİ KİRLETENE CEZA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2024'te çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezaları belirlendi. Çevre Kanunu'na aykırı davrananlara 2024'te kesilecek para cezaları, yüzde 58,46 oranında artırıldı. Koylara, denize ve sahillere sintine, petrol çamuru, yük çamuru, akaryakıt, petrol atığı veya kirli balast salan tekne, yat veya gemiler 1 milyon 592 bin lira ceza ödeyecekler