MSKÜ Rektörü'nden Sayıştay Raporu Tepkisi MSKÜ Rektörü'nden Sayıştay Raporu Tepkisi

FERDİ YAVUZ- Muğla’da yaşayan Çerkes’ler (Adige) Kafkasya'da yaşanan soykırım ve Çerkes sürgününün 155'inci yılında yaşananları protesto etti. Muğla Kuzey Kafkas Kültür Ve Dayanışma Derneği üyeleri, Çerkes sürgünü ve soykırımının 155'inci yıldönümü nedeniyle Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde bir araya geldi. "21 Mayıs 1864’ de yaşanan Çerkes Soykırımını ve Sürgününü Unutmadık, Unutmayacağız", "Çerkes Soykırımı ve Soykırımda Ölenleri Rahmetle Anıyoruz" yazılı pankartlar açtı.

Muğla Kuzey Kafkas kültür ve Dayanışma Derneği, Fethiye temsilciliği ile birlikte düzenlediği,"Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nı Anma" etkinliğine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve eşi, Muğla Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ümit Hatipoğlu, derneğin Fethiye Temsilcisi Azmi Yılmaz, dernek yönetim kurulu üyeleri ile dernek üyeleri ve Muğla’da yaşayan Çerkes vatandaşlar katıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen "Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nı Anma" etkinliğinde bir konuşma yapan Dernek Başkanı Ümit Hatipoğlu; “Bugün 21 Mayıs. Bu tarih Kafkasya Halkları için koyu bir karanlığı simgeler.155 yıl önce tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları Anayurtlarında, özgün bir kültür geliştiren Çerkes ve Kafkas halklarının yüzyıllarca süren onurlu bir direnişe rağmen, Çarlık Rusya’sı tarafından acımasızca yurtlarından sökülüp atılarak yok oluşa mahkûm edildiği tarihtir. Savaş boyunca yurtlarını terk etmeye zorlanan Çerkes’ler 300 yıllık Kafkas-Rus savaşı 21 Mayıs 1864 te sona erdiğinde, nüfuslarının yarısını kaybetmişlerdir. Sağ kalan Çerkes’lerin yüzde 80’i insanlık tarihinin en büyük ve en dramatik sürgününe maruz kalmış, yaklaşık 450.000 ile 1.500.000 kişi bilinçli ve kasıtlı olarak açlığa sefalete ve amansız hastalıklara terk edilmişlerdir. Sürgün yollarında yüz binlerce kişi yaşamını yitirmiş böylece Kuzey Kafkas halkları tarihinin en kanlı ve en vahşi sürgün ve soykırımına tabi tutulmuşlardır. Bizler atalarımızın yaşadığı insanlık dışı sürgün ve soykırımı haykırmak için, onurlu mücadelemizi savunmak için, Özgürlük savaşlarında ve sürgün yollarında kaybettiğimiz soydaşlarımız için, Bize yapılan insanlık dışı suçları unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermek için buradayız. Tüm kaybettiğimiz soydaşlarımızın ruhları şad olsun.”

Konuşmaların ardından,  Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Muğla Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ümit Hatipoğlu, derneğin Fethiye Temsilcisi Azmi Yılmaz, ve Çerkes vatandaşlar tarafından denize siyah çelenk ve karanfiller bırakarak Çerkes soykırımı ve soykırımda ölenleri rahmet ve saygıyla andılar.

Editör: Gazete Muğla