Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Tarım Sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Yardımcısı Gizligider, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir karar verdi. Biz Sağlıkta,Savunmada sorunları nasıl çözdüysek Tarım da "Üretim Planlaması ve Destekleme Modeli " ne geçtik

Burada önceliğimiz kendimize yeterlilik dedi.

Ülkemiz İklim Değişikliği nedeniyle farklı gelişmelere hazırlıklı olmak"

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, konuşmasında şunları söyledi:

"Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından hazırlanarak ülkemizde tarım sektörünü daha sürdürülebilir, verimli, kaliteli ve kayıtlı hale getirerek gerçekleştirilecek yatırımlarla birlikte üretim gücümüzü artırmayı amaçlayan “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” toplantısına hepiniz hoş geldiniz.

Yeryüzü cenneti olarak bilinen tarihi, kültürel değerleri, zenginlikleri eşsiz doğal güzellikleri ile Muğla’mız, ülkemiz genelinde turizmle en fazla bilinen, en fazla turist alan ve rekabet edebilirlik gücü yüksek önemli bir turizm destinasyonudur.

2024 yılı ağustos ayı itibariyle ilimizi ziyaret eden yabancı turist sayısı 2.6 milyonun üzerindedir. Ayrıca iç turizmde de yaz aylarında ciddi hareketlilik yaşanmaktadır.

Diğer taraftan Muğla’mız gerek coğrafi konumu gerek ılıman iklimi ve tarıma elverişli toprak yapısıyla tarımsal ürün çeşitliliği yüksek olan bir bölgedir. Tarım sektörü turizmle birlikte ilimiz ekonomisinde önemli bir yer teşkil etmektedir.

Ekonomi içerisindeki birçok sektör arasında ilişki olsa da turizm ve tarım birbirini en iyi tamamlayan sektörlerin başında gelmektedir. Bu nedenle bütüncül bir bakış açısıyla turizmi destekleyen zincirin en önemli halkalarından biri olan tarım alanında kamu ve özel sektör iş birliğinde ilimiz genelinde pek çok yatırım ve proje hayata geçirilmiştir.

Valiliğimiz YİKOB aracılığıyla kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla üreticilerimizin gelirlerini arttırmayı hedeflediğimiz Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli: MUĞLA projemizi hayata geçirdik. Yine Toprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarını üreticilerimizin hizmetine sunduk. Ayrıca katma değeri yüksek çilek ve tıbbi aromatik bitkilerin üretime destek veriyoruz. Yine denizlerimizin korunması ve su ürünleri üretiminin desteklenmesine yönelik projelerimiz, arıcılığın desteklenmesi ve sürdürülebilirliğini sağlayacak Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi projesi gibi birçok projeye destek veriyoruz.

Son yıllarda yaşadığımız küresel ısınma, pandemi, doğal afetler tarım sektörünü daha stratejik bir konuma getirmiştir. Yaşadığımız tecrübe bize tarım sektöründeki projelerimize çok daha sıkı sarılmamız gerektiğini göstermiştir. Bu nedenle tarım sektöründeki konumumuzu daha da güçlendirmek için pek çok çalışma yürütüyoruz.

Diğer taraftan hayata geçirilen doğa dostu ve çevreci projelerle kırsal kalkınmayı desteklerken, ormanlarımızı, çevremizi, meralarımızı, doğal kaynaklarımızı koruyarak biyolojik çeşitliliğimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

Bereketli ve verimli topraklarımızda yürüttüğümüz tarımsal faaliyetlerde Tarım ve Orman Bakanlığımızın hayata geçirdiği reformlar ve sektöre verdiği desteklerle büyük gelişmeler ve ilerlemeler kaydetmekteyiz.

Muğla’mızda su ürünleri, bal, zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere sektörün pek çok alanında yaptığımız üretimle ve ihracatımızla, ülkemizin tarım ekonomisine katma değer sağlıyoruz.

Bakanlığımızın hazırladığı Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli ile hem ülkemiz içinde hem de ihraç ederek, tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Hedefimiz daha çok üretmek ve daha çok ihraç etmek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Bunu yaparken gıda arz güvenliği, üretimde verimlilik ve kalite artışı ön planda tutuluyor çevreci yaklaşımlar benimseniyor, üreticilerimiz maliyet artışlarına ve fiyat istikrarsızlıklarına karşı korunması sağlanıyor.

Modelin gençler ve kadınlar için pozitif ayrımcılık içeriyor olması kırsal kalkınmanın desteklenmesi açısından da oldukça önemlidir.

Tarımsal Üretim Planının ve Yeni Destekleme Modelinin ülkemiz ve ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Kıymetli çiftçilerimize bereketli kazançlar diliyorum."

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise konuşmasında şunları söyledi:

"Bakanlığımız yeni hayvancılık destekleme modeli gereği 2024 yılında arıcılarımız;

Şu anda 100 adet kovana sahip bir arıcı 6 bin TL destek alırken, yeni model kapsamında 10 bin TL temel destek, genç ve/veya kadın arıcı olması durumunda ilave 4 bin TL, gezginci arıcı olması durumunda ilave 3 bin TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 2 bin TL olmak üzere toplam 19 bin TL desteğe ulaşabilecek.

2023 yılında arıcılık kayıt sistemine kayıtlı arıcılarımıza bakanlığımız tarafından 4131 işletmeye 813.306 kovan için 47.4 Milyon destekleme ödemesi yapılmıştır.

Sektörle ilgili faaliyetlerimiz ve projelerimizden söz etmek gerekirse;

Halen, “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırma Projesi”ni uygulamaya devam ediyoruz. Proje sayesinde arıcılarımız web tabanlı sistemden konaklama yapacakları yerleri belirleyerek arılarını belirlenen bölgelerde konaklatabilmektedir"

Editör: Gazete Muğla