Muğla’da sağlıkçılar ‘Yenidoğan Çetesi’ vahşetine tepki gösterdi Muğla’da sağlıkçılar ‘Yenidoğan Çetesi’ vahşetine tepki gösterdi

Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Muğla İl Tespit Kurulu toplantısı Muğla İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleşti. 
Toplantıya Valilik Onayıyla belirlenen kurul üyeleri katıldı. Toplantının açılışında toplantının amacına değinilerek, Muğla somut olmayan kültürel miras il tespit kurulu çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
Muğla’da 30 Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru kabul edildi
Somut Olmayan Kültürel Miras Muğla İl Tespit Kurulunun yürüttüğü çalışmalar sonucu, bugüne kadar Muğla’da 30 Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Kültür Ve Turizm Bakanlığınca kabul edildi.

I M G 20241021 W A0044
Bunlar; “Geleneksel Kavaklıdere Bakırcılığı, Dont Testisi, Semercilik, Muğla Bacası Yapım Ustalığı, Ahşap Yapı İşçiliği, Milas Halısı Dokumacılığı, Meyri Halısı Dokumacılığı, Muğla Bez Dokumacılığı, Üzümlü Dastarı,Dokumacılığı, Çarıkçılık, Sandalet Yapımı, Fethiye Yörük Türkmen Kiyafet Geleneği, İğne Oyası, Delbekçilik, Dibekdere Roman Çalgı İcracılığı, Geleneksel Çocuk Oyuncakları Yapımcılığı Karabağlar Yayla Kahveleri, Hayır Geleneği, Arap Oyunu,(Arap Dede), Geleneksel Zeytinyağı, İpek Dokumacılığı, Geleneksel Arı Ve Bal Üretimi, Rahvan At Yetiştiriciliği, Geleneksel Deve Gösterileri, Sığla Yağı Ve Günlük Kabuğu Yapımcılığı, Tarhana, Çıtırmak, Çıntar, Saraylı Ve Keşkek’tir.”

2025 yılı için yeni dosya önerileri değerlendirildi


17 Ekim’de yapılan toplantıda, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce “Kolan Dokuma”, Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası tarafından;”Muğla Zeybek Oyunları”,“Muğla Zeybek Kıyafetleri”, “Muğla Zeybek Geleneği” Ve “Muğla Sulu Kebabı”, dosyaları” kurulda değerlendirilerek Bakanlığa gönderilmesi kabul edildi.
2025 yılı için yeni dosya önerileri değerlendirilerek, Kurul üyeleri tarafından önerilen, Kavaklıdere Palleci dili, Datça Hacetevi Tepesi, Sipsi, Milas Deve Bayramı konularında dosya çalışmaları başlatılmasına karar verildi.
Ayrıca; Kaymakamlık, İlçe Belediye Başkanlıkları veya Ticaret Odalarının; Somut Olmayan Kültürel Mirasunsurları üzerinde dosya ile Kurul’a başvurmak istemeleri halinde; dosyaların öncelikle ön inceleme için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne sunmaları ve uygun görülmesi halinde Kurul’da değerlendirilmeleri ve böylece Muğla SOKÜM unsurlarının daha hızlı artırılmasının sağlanmasına karar verildi.
Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir?
Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanmaktadır. 
Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak sürekli biçimde yeniden inşa edilir ve bu, onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir. Böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur. 
Somut Olmayan Kültürel Miras, özellikle şu alanlarda görünürlük kazanıyor:
“Somut olmayan kültürel mirasın aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören dille birlikte sözlü gelenekler ve anlatımlar (destanlar, efsaneler, halk hikâyeleri, atasözleri, masallar, fıkralar...), Gösteri sanatları (karagöz, meddah, kukla, halk tiyatrosu,..), Toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler (nişan, düğün, doğum, nevruz vb. kutlamalar), Doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar (geleneksel yemekler, halk hekimliği, halk takvimi, halk meteorolojisi vb.), El sanatları geleneği (dokumacılık, nazar boncuğu, telkâri, bakırcılık, halk mimarisi)”
Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterlerinin temelini il envanterleri oluşturuyor. Bu amaçla kurulan Muğla Somut Olmayan Kültürel Miras İl Tespit Kurulu ilk olarak 2008 yılında kuruldu, İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğünün Koordinasyonunda, Üniversitelerden Uzmanlar, Belediye Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü,  İlgili Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri Ve Folklor Araştırmacılarının katılımı ile oluşturuldu.
Gerçekleştirilen saha araştırmaları ve tespit/belgeleme çalışmaları sonucunda hazırlanan ve il tespit kurulu tarafından görüşülerek onaylanan dosyalar, Yaşayan Miras Ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren uzmanlar komisyonunun yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda envantere dahil edilmesi kararı alınıyor.
İl envanterine kaydedilen kültürel unsur diğer illerde ya da bölgelerde de olması halinde ortak unsur olarak UNESCO’ya sunuluyor. 
Aynı zamanda Nevruz Nasrettin Hoca gibi uluslararası ortak kültürü dosyaları da hazırlanıyor.

Muhabir: Beritan yücel