Aileler olarak otizm dostu kentlerde yaşamak istediklerini ifade eden Dernek Başkanı Çetinözlü yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Birleşmiş Milletler tarafından, otizm konusunda farkındalık yaratmak, otizmle ilgili sorunlara çözümler bulabilmek  amacıyla, 2 nisan 2008 "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiştir.

Otizm, ilk 3 yaş içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, özellikle sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan, gelişimsel bir bozukluktur.

Otizm  1985 yılında, her 2500 çocuktan 1'inde görülürken, günümüzde yapılan son araştırmalara göre bugün doğan her 36 çocuktan 1'i otizm riski ile dünyaya geliyor.

2024 haziran verilerine göre ülkemizde yaklaşık 1milyon387bin 580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5.550.320 aile ferdi bulunduğu tahmin edilmektedir. Sayı yüksektir ve yükselmeye devam edeceği de bilinen birgerçektir. Otizmde etkili, sürekli yoğun eğitim ve spor çok önemlidir. Ancak  otizmli çocuklar yoğun ve sürekli eğitime aynı zamanda spora yeteri  kadar ulaşamamaktadir.  Özellikle 23 yaş üstü otizmli bireylerin eğitimleri günlük 3 saatlik hayat boyu öğrenme kurslariyla devam ettirilmeye çalışılmaktadır.

Haftada en az 20 saat verilmesi gereken özel eğitim, ancak 2 saat verilmektedir.

Vekil Selçuk Özdağ, Meclis’e Engelliler Bakanlığı Kurulması İçin Kanun Teklifi Sunuyor Vekil Selçuk Özdağ, Meclis’e Engelliler Bakanlığı Kurulması İçin Kanun Teklifi Sunuyor

Otizm Eylem planın  ivedilikle hayata geçirilmesi  ve Otizm dostu kentlerde yaşamak biz ailelerin en büyük isteğidir.

Nisan ayı boyunca yapılacak çalışmaların otizmli bireyler için gerekli farkındalığı yaratarak gereklilik arzeden konularda  yerel ve merkezi yönetimlerin  üstüne düşenleri yapması tek  temennimizdir"

Muhabir: MERYEM ÖZEN