Muğla Valisi Amir Çiçek önceki günkü kurumlar toplantısında bürokrasiyi aşmamız lazım dedi. Peki bu bürokrasiyi kim oluşturuyor. Devlet kurumlarında çalışan belli kesim. Bir iş için gittiğinizde karşınıza genelgeyi hemen çıkartıyorlar. Bu iş olmaz diyorlar. Vatandaşın işi çözülmüyor. Çözmek içinde her hangi bir şey yapılmıyor. Bir ilin valisi dahi bürokrasiden şikayet ediyorsa gelin vatandaşın çektiği çileyi siz düşünün…
Bu bürokratik engeli genellikle bir gözü koltuğunda, diğer gözü duvardaki saatte olan kişiler yaratıyor. Bir gözü koltuğunda. Aman beni görevden almasınlar koltuğumda oturayım diyor. Bir gözü duvardaki saatte. Mesai bitsede evime gitsem der. Bürokratik engelleri oluşturan kişilerin büyük bölümü bulundukları koltuklara siyaseten gelmiş kişiler. Durum böyle olunca vatandaşın karşısına istemediği kadar bürokratik engeller çıkıyor. Çıkmaya da devam edecektir…
Pekim kurumlardaki büroktarik engeler nasıl kalkar. Bürokratik engelleri oluşturan kişiler bellidir resmi kurumlarda. Bürokratik engeller uygulayan kişinin başında amiri, müdürü yok mu? Bürokratik engel uygulayan kurum müdürü ise bu müdürün üstü amiri ilin valisidir. Ancak vali dahi bürokratik engelden dert yanıyor ise inanın bu bürokratik engeller kolay kaloy kalmaz. Yani vatandaş çile bülbülüm çile devam edecek demektir…
Muğla’da bürokratik engelin en önemli sebeplerinden birisi de emekliliği gelmiş bazı memurlar oluşturuyor. Adamın emekliliğine 2 ya da 3 yıl kalmış. Aman ne etliye ne sütlüye karışayım. Her şey olduğuna varır deyip işine gücüne bakıyor. Bir başka engel ise diğer illerden emekliliğine 2-3 yıl kalmış emeklilik yaşayayım diye Muğla’ya tayinlerini çıkartanlar. Adam daha emekli olmadan devlet memuruyken emeklilik yaşamak için Muğla’ya geliyor. Daha bu örnekleri istemediğiniz kadar çoğaltabiliriz…
Muğla Valisi Amir Çiçek bu olaydanda çok dert yandı. Vali Çiçek “ emekliliğine birkaç yıl kalan insanlar Muğla’ya tayin istiyor. Emekliliğine 2 yıl kalmış olmasına rağmen görevinin başında emeklilik yaşamaya başlıyor. Biz bunu Muğla’da istemiyoruz. Bununla ilgili gerek siyasilerle gerekse ilgili bakanlıklarla temasa geçiyoruz. İnsanlar emekli olduktan sonra Muğla’da yaşayabilir. Ancak görevinin başında iken emekli moduna girmesine izin vermeyiz. Emekliliğine birkaç yıl kalmış kişelirin tayinlerinin Muğla’ya yapılmasını istemiyoruz” dedi…
Muğla Valisi Amir Çiçek’in bu düşüncelerine katılmamak inanın mümkün değil. Muğla çok farklı bir il konumuna sahiptir. Turizm, tarım ve madencilik başta olmak üzere bir çok işletmenin kurumlarla işi var. Ancak bu işletmelerin büyük bölümü yapacakları işlerle ilgili bürokratik engellere takılıyorlar. Dolayısıyla yapılacak işler yapılmıyor. Durum böyle oluncada yapılaması gereken yatırımlar hep eksik kalıyor. Olan hep Muğla’ya oluyor…
Bu konuyla ilgili en büyük görev iktidar partisinin Muğla il başkanına, ilçe başkanlarına ve milletvekillerine düşüyor. Muğla’da bürokratik engellerin aşılmasını istiyorsanız emekliliğe 2 ya da 3 yıl kalmış insanların Muğla’ya tayin işlerini yapmayın. Siyasiler bu konuda tutarlı davranırlarsa en azından yeni oluşabilecek bürakratik engellerin önünü engellemiş olurlar. Aksi takdir de zaten mevcutta yaşanan bürokratik engellerin perçinlenmesine sebep olacaklardır…