Muğla Valisi’nden Dalaman’a yeni kurulan Üs Komutanına ziyaret

Muğla Valisi’nden Dalaman’a yeni kurulan Üs Komutanına ziyaret
 MUHABİR
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Dalaman ilçesinde kurulan 16. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Yusuf Karuk'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu

whatsapp-image-2024-09-12-at-08-27-19-1.jpegAlınan bilgiye göre, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta ile birlikte geçtiğimiz ay Dalaman'da faaliyete geçen 16'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nı ziyaret etti.
Üs Komutanı Tuğgeneral Yusuf Karuk'tan 16. Ana Jet Üs Komutanlığının faaliyetleri hakkında bilgi alan Vali Dr. İdris Akbıyık, yeni faaliyete geçen 16. Ana Jet Üs Komutanlığımızın hayırlı olması temennisinde bulundu.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından görev sahası Girit, Rodos ve 'Oniki Ada' ismiyle bilinen adalar grubu olacak yeni bir hava üssünün Dalaman’da kurulması kararı geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla resmi gazetede yayımlanmıştı. Dalaman’da kurulan 16. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın başına Hava Tuğgeneral Yusuf Karuk getirilmişti.

whatsapp-image-2024-09-12-at-08-27-19-2.jpeg

ARMADA “BAYRAKTAR” İHA YER ALIYOR…

Yeni kurulan Dalaman 16. Ana Üs Komutanlığı’nın arması da belli oldu. Havacılık Haberleri yapan gazeteci Tolga Özbek’in ilk olarak paylaştığı Armanın üzerinde iki adet F-16 uçağı yer alırken alt bölümde de BAYKAR tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı yer alması dikkat çekti.
Yeni kurulan 16. Ana Üs Komutanlığı’nın armasında BAYKAR tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı yer alması sosyal medyada, AKINCI TİHA’lar Dalaman’a geliyor, paylaşımlarına neden oldu.
Dalaman'da F-16 savaş uçaklarıyla birlikte silahlı insansız hava araçlarının da konuşlanması bekleniyor. Türk F-16'ları ve önümüzdeki yıllarda muharip modeli üretilecek HÜRJET, Dalaman'dan havalanarak Girit-Rodos-Oniki Ada hattında faaliyet yürütebilecek.
Yunan ordusunun bir süredir Türkiye sınırındaki adalara hava savunma sistemleri yerleştirdiği biliniyor. TSK'nın Dalaman'da 16. Ana Jet Üssü oluşturma kararı, Atina yönetimine de önemli bir mesaj olarak görülüyor.
Normalde askeri meydan statüsünde olan Dalaman 16. Ana Üs Komutanlığı’nın kurulması kararı ile burada konuşlanacak F-16’ların yanı sıra insansız sistemler ile özellikle Doğu Akdeniz için, Mavi Vatan’da görev yapan arama gemileri için önemli bir üs haline gelecek.

DALAMAN’A KURULAN 16’INCI HAVA ÜSSÜ OLDU

Türkiye'de, Türk Hava Kuvvetlerinin Eskişehir, Çiğli-İzmir, Konya (Türk Yıldızları ve SOLO Türk) , Ankara, Merzifon, Bandırma, Malatya, Diyarbakır, Balıkesir, Adana/İncirlik, Ankara/Etismesgut, Kayseri, Batman (İnsansız Hava Araçları Üssü) ve İstanbul’da 15 hava üssü bulunuyordu. Dalaman’a kurulan 16. Ana Üs Komutanlığı ile üs sayısı 16’ya çıktı.

DENİZ HAVA ÜS KOMUTANLIĞI

Dalaman uzun yıllardır Türk Hava Kuvvetleri ve Deniz Havacılığı için de önemli bir öneme sahip. Türk Deniz Kuvvetleri’nin S-70 SeaHawk, P-72 ve P-235 Deniz Karakol uçakları da bu üste görev yapıyorlar. Ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait TB2, ANKA ve AKSUNGUR HA’larının da yer aldığı bir filo geçtiğimiz yıllarda Dalaman’da görev yapmaya başlamıştı.

whatsapp-image-2024-09-12-at-08-27-18-1.jpeg

DALAMAN’DAKİ SİVİL HAVALİMANI

Dalaman, 16. Ana Üs Komutanlığı’nın bulunduğu bölgede, Muğla'nın iki uluslararası havalimanından birisi olan Dalaman Havalimanı bulunuyor. Dalaman Havalimanının 2024 yılının ilk 7 ayında hizmet verdiği yolcu sayısı 3milyon sınırına dayandı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesinden yapılan açıklamada, Dalaman Havalimanında Temmuz ayında 933 bin 937 yolcuya ve 7 bin 324 uçağa hizmet verildi. Ayrıca Temmuz ayı içinde havalimanından taşınan yük miktarı ise 11 bin 623 ton.
2024 yılının ilk 7 ayında Dalaman Havalimanından 25 bin 622 uçak trafiği yaşanırken, hizmet verilen yolcu sayısı ise 2 milyon 936 bin 163 kişiye ulaştı. 7 ayda taşınan yük miktarı ise 35 bin 115 ton olarak gerçekleşti.

Bu haber toplam 72 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.