Muğla Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmecileri Derneği (TURİDER) Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Sınırsızlık Meydanı’nda ilçelerin ve diğer esnafların katılımıyla sektörel sıkıntılarla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. 1 Haziran’da tam açılma koşulları ile tam açılma beklediklerini belirten Muğla TURİDER Başkanı Mahmut Kaytankaş, “70 Bin işletme iflas etti. Birikmişimizi kullandık, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağındayız. Ölüme terk edildik, neden?” dedi.
TURİDER tarafından 21 ilde ortak basın açıklaması gerçekleştirildi.
Pandemi kurallarına uygun gerçekleşen basın açıklamasında konuşma yapan Muğla TURİDER Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Basın Sözcüsü Atilla Serttaş, gerçekleştirilen basın toplantısında 165 bin işletme ve 12 milyon çalışanı temsil ettiklerini belirtti.
İşvereni, çalışanı, tedarikçisi ve aileleriyle Türkiye’de 10 milyon kişi olduklarına dikkat çeken Başkan Yardımcısı Serttaş, sektörel sorunlarına yönelik sorularına neden cevap verilmediğini sordu.
“GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK”
Covid-19 virüsünün başladığı andan beri yeme, içme ve eğlence sektörünün günah keçisi olarak ilan edildiğini belirterek, sektörün vatansever evlatları, yatırımcıları, işverenleri ve emekçileri olduğunu kaydetti.
NEDEN?
Başkan Yardımcısı Serttaş şöyle devam etti:
“Yeme içme işletmelerinin ana bulaş kaynağı olduğu ile ilgili hiçbir bilimsel veri yok ama sadece biz kapalıyız, neden? Tüm batı ülkeleri tam kapanırken ve şuan her yer açılmışken sadece Türkiye’de bir tek bizim sektörümüz kapatıldı, neden? Ülkenin yüzde 90’ı açık, toplu ulaşım, fabrikalar, pazarlar, oteller, marketler, AVMler, havayolları, kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken, bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır kimi işletmeler 9 aydır kapalı, neden? Aksine, devlet sadece bizi kapatıp hiçbir alacağından vazgeçmedi, neden? Turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personelimiz aşı önceliği alamıyor, neden? Ülkede turizm deyince sadece oteller ve acenteler akla geliyor, neden?”
Yüzlerce işletmeci, çalışan ve müzisyenin intihar ettiği dile getiren Başkan Yardımcısı Serttaş, “70 Bin işletme iflas etti. Birikmişimizi kullandık, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağındayız. Ölüme terk edildik, neden? Sektörde en çok istihdamı sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçisinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiç bir destek paketinden faydalanamadı, neden?” şeklinde konuştu.
“DUYUN SESİMİZİ”
Vatandaş için adaletin hak, yönetici için adalet görev olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Serttaş, “Yeter artık. İşyerlerimizi açın. Personelimizi aşılayın. Bize destek verin. İşletmelerin kira sorununu çözün. 2021 yılı yapılandırma ödemelerini, kredi ödemelerini, SGK ve vergi ödemelerini 2022 yılına öteleyin. Bizim işletmelerimize de 2 yıl geri ödemesiz, faizsiz can suyu kredisi verin” dedi.
22 MİLYON HELALLİK DİLEKÇESİ
Başkan Yardımcısı Atilla Serttaş’ın konuşmasının ardından Muğla TURİDER Başkanı Mahmut Kaytankaş, vergi mükellefleri olduklarını belirterek, Mart 2020 tarihinden sonra oluşan kira vergi ve SSK borçlarını 15 aydır kapalı olmalarından dolayı ödeme yapamayacaklarından helalleşme kapsamında silinmesi için Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Türkiye genelinde yazdıkları helalleşme talebi 22 milyon dilekçeyi pazartesi günü çalışanlarla göndereceklerini kaydetti.
“1 HAZİRAN’DA TAM AÇILMA İSTİYORUZ”
Başkan Kaytankaş, “Bundan sonraki atılacak adım, hükümetin bize atacağı adımla eş değer olarak, devam edecektir. Eğer 1 Haziran’da tam açılma koşulları ile tam açılma sağlanmaz ise öngörümüz sivil itaatsizlik başlayacak. Engellemek adına dernek çatısı altında buluşarak, sıkıntılarımızı paylaştık. Artık dayanma gücümüz yok. Umarız 1 Haziran’da tam açılma koşulları ile tam açılma sağlanır ve Pandemi dönemine artık nokta konur.”
“22 MİLYON İNSAN ANAKARA’YA YÜRÜYECEK”
Hiçbir partinin gölgesi altında olmadıkları ve olmayacaklarına dikkat çeken Başkan Kaytankaş, “Eğer 1 Haziran’da açılışlarımız uzayacak olursa, Türkiye’nin her yerinden 22 milyon insan Ankara’ya yürüme kararımız var. Buradaki topluluk emeğinin peşinde olan bir topluluk. Hiçbir şekilde bir siyasi topluluk değiliz. Ekmeğinin peşinde olan esnaflar olarak yola çıktık ve yolumuzda da yürümeye devam edeceğiz. Amacımız, hükümeti karşımıza alıcı değil, yapıcı bir tavırla sektörlerimizin çözümlerini beraber oluşturmak adına adımlar atmak için yola çıktı. Hedef, tüm Türkiye” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.