Muğla’nın Bodrum ilçesine su sağlayan 2 barajında kurumasıyla turizm bölgesinde susuzluk baş gösterdi. Muğla DSİ İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen MUÇEP üyeleri Bodrum’da susuzluk yaşanırken termik santrallere su verilmesine tepki gösterdi.

img-3374.jpg

“İKİ KATINDAN FAZLASINI İKİ SANTRAL TÜKETİYOR”

Susuzluk yaşanan Bodrum’da su miktarının iki katından fazlasının termik santralin tükettiğini söyleyen MUÇEP Gökova Eşsözcüsü Candan Süsoy, “Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44,42 milyon metreküp olarak öngörülmüş, bu ihtiyacın yalnızca 28,14 milyon metreküpü mevcut kaynaklardan DSİ tarafından, MUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla sağlanabilmektedir.

Dolayısıyla Bodrum yarımadasının su ihtiyacında 16 milyon metreküp hacminde bir açık vardır. Halkın su kullanım ihtiyacı karşılanamazken Yatağan Termik Santrali’nin bir yılda kullandığı soğutma suyunun miktarı 19 milyon metreküptür ve bu su tahsisi Lagina kaynağından temin edilmektedir. Yeniköy Termik Santralinin Kullandığı su miktarı ise 14,5 milyon metreküptür. Santrale tahsis edilen suyun 9,5 milyon m3’ü Geyik Barajı’ndan, geri kalan 5 milyon m3’ü ise Milas Dereköy yeraltı suyu varlıklarından alınmaktadır. Yani iki termik santral, toplam 33,5 milyon m3 içilebilir kalitede su kullanmaktadır. Yani susuzluğa mahkum edilen Bodrum'un ihtiyacı olan su miktarının iki katından fazlasını bu iki santral tüketmektedir.

img-3356.jpg

“TERMİK SANTRALLERİN KAPATILMASINI SAĞLAYIN”

Bizler, Bodrumlu, Milaslı, Muğlalı yurttaşlar, sivil toplum örgütleri olarak tüm yetkililere sesleniyoruz: Artık bu akıl tutulmasından, bu hukuksuzluktan vazgeçin! Sizlerin görevi yargı kararlarını uygulamak, yasalara, yönetmeliklere uymak, görevlerinizi yaparken kamu yararını ve adaleti gözetmektir. Derhal yargı kararını uygulayın ve termik santrallerin kapatılmasını sağlayın; onlara kömür sağlamak için verilmiş maden ruhsatlarını, su tahsislerini iptal edin. Termik santraller kapatılırken o santrallerin patronlarına aktarılan kamu kaynaklarını santrallerde ve kömür ocaklarında çalışan emekçilerin sağlıklı koşullarda çalışabilecekleri iş imkanları yaratmak için harcayın” dedi.

Muğla Teknopark'ta geliştirildi: Uygulamayla 50 bin kullanıcıya ulaştılar Muğla Teknopark'ta geliştirildi: Uygulamayla 50 bin kullanıcıya ulaştılar

img-3353.jpg

“SANTRALLERE VERECEK SUYUMUZDA, AĞACIMIZDA, TOPRAĞIMIZDA YOK”

İkizköylü Necla Işık, “4 senedir Milas gibi bir nüfusun 2,5 katı su tüketiyor bu santral, başka bir gölete boru döşemiş oradan su çekiyorlar. O göletler yetmez size. Santrallere verecek suyumuzda, ağacımızda, toprağımızda yok. Muğla bizi neden duymuyor. O göletler size yetmeyecek. Sen ne hakla vatandaşın tarım için kullandığı suyu alırsın. Az mı geldi bitirdiğin barajlar, aldığın kuyular, az mı geldi vurduğun sondajlar? Sana verecek bir damla suyumuz yok. eğer termik santrallerin kapatılması kararı uygulanmazsa daha nice su kaynakları köyler gidecek. Artık uyanın” dedi.

img-3348.jpg