168 Afrikalı öğrencinin eğitim gördüğü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, MPOX virüsüne ilişkin üniversitenin Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların talimatlarına ve tavsiyelerine uygun hareket ettiğini ve MPOX virüsüne ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.
Muhabirimiz Kenan Gürbüz, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun “Maymun çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastanelere başvuran insanlarımız oluyor. Ama şu ana kadar tanı koyulmadı. Sağlık Bakanlığı’mız gerekli önlemleri alma noktasında alarm halinde. Korkuya ve paniğe gerek yok.” açıklaması sonrasında, 168 Afrikalı öğrencinin eğitim gördüğü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine, bir dizi soru yöneltti.

whatsapp-image-2024-08-23-at-11-57-34-1.jpeg

İki Muğlalı aile birbirine umut oldu: 8 hayat birbirine bağlandı İki Muğlalı aile birbirine umut oldu: 8 hayat birbirine bağlandı

GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi internet sitesinde yer alan bilgilere Üniversitede Bin 131 yabancı uyruklu öğrenci eğitim görüyor, bu öğrencilerin 168’i Afrika kökenli, en fazla Afrika kökenli öğrenci ise 63 öğrenci ile Gine ilk sırada yer alıyor. Afrika kökenli yabancı öğrencilerin ülkelere göre dağılımı ise şöyle:
“Gine 63, Burundi 1, Somali 46, Etiopya 1, Fas 11, Kenya 1, Nijerya 11, Güney Afrika 1, Sudan 8, Gana 7, Mali 6, Gabon 5 Çad 3, Nijer 2, Kongo 2, Zambia 2”

GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Muğla Üniversitesi yetkililerine eğitim öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala Maymun Virüsü konusunda alınan tedbirleri ve Üniversitede eğitim gören Afrika kökenli öğrenci sayısı ve öğrencilerin Üniversiteye alınma yöntemlerini sorduk, Üniversiteden gelen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“MPOX virüsüne ilişkin üniversitemiz Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların talimatlarına ve tavsiyelerine uygun hareket etmektedir. Üniversitemiz MPOX virüsüne ilişkin gelişmeleri yakından takip etmektedir. Karantina uygulamaları mevzuat hükümlerince mülki idare amirleri başkanlığındaki il ve ilçe hıfzısıhha kurulları kararıyla yapılmaktadır. Üniversitemizdeki uluslararası öğrencisi sayısı uyruklarına göre dağılımlarıyla birlikte internet sayfamızda bulunmaktadır. Herhangi bir eğitim acentasıyla çalışılmamaktadır, YÖS de dahil olmak üzere YÖK'ün kabul ettiği sınavları ve diploma türlerini değerlendirmeye alarak öğrenci seçilmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye Burslusu öğrencilerin yerleştirmesini ise YÖK yapmaktadır”

whatsapp-image-2024-08-23-at-11-57-34.jpeg

MUĞLA MİLLETVEKİLİ UYARILARDA BULUNMUŞTU
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Türkiye'de Maymun Çiçeği virüsünün yeni varyantına karşı alınacak önlemleri gündeme getirmişti. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi sunan Ergun, virüsün yayılma riskine dikkat çekmişti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına atıfta bulunan Milletvekili Ergun, Maymun Çiçeği virüsünün yeni varyantının 13 ülkede hızla yayıldığını ve bugüne kadar 14 bin vaka ile 524 ölüm vakasının bildirildiğini belirterek, Üniversitelerin açılmasıyla birlikte özellikle Afrika'dan Türkiye'ye gelecek binlerce öğrencinin, virüsün yayılma riskini artırabileceği konusunda uyarılarda bulunarak, üniversitelerin açılmasıyla birlikte yurt dışından gelen öğrenciler için zorunlu sağlık kontrolleri yapılıp yapılmayacağını sormuştu.

Editör: Gazete Muğla